És comprensible que la imatge d’un neandertal i un sapiens fotent un clau és més espectacular que la nova imatge que aporta a la nostra evolució. Però després d’una estona de bromes, si donem un cop d’ull a com van fer l’estudi trobem coses que també són interessants.
En realitat, fins ara només podíem agafar restes de neandertals i compara-les amb les dels humans actuals o d’altres simis per mirar d’establir semblances i diferències. Això ens ha donat molta informació, però evidentment té uns límits. La gràcia és que fa poc s’han desenvolupat les tècniques per obtenir DNA de les restes dels neandertals. I amb això podem començar a comparar-nos a nivell molecular.
En aquest estudi s’ha comparat el DNA obtingut a partir d’ossos de tres neandertals amb el de cinc humans actuals. També s’ha comparat amb el de ximpanzés, els nostres parents vius més propers. Els cinc humans no van triar-se a l’atzar. Corresponien a un humà sud-africà, un de l’Àfrica occidental, un francès, un xinès i un de Nova Zelanda.
Adoneu-vos que els genomes del xinès i el de Nova Zelanda eren representatius d’humans que mai no van estar en contacte (que sapiguem) amb neandertals. En canvi el francès és una mostra d’humans que si que hi van estar en contacte, ja que en realitat els neandertals eren típicament europeus i per aquí tenim constància que van conviure durant un temps les dues espècies. Finalment els africans eren els representants de l’origen dels humans, abans de la sortida d’Àfrica que va tenir lloc fa uns 70.000 anys.
El primer que han vist és que humans i neandertals estem molt més emparentats entre nosaltres que amb els ximpanzés, cosa que confirma el que deien els estudis purament anatòmics.
Però l’interessant ha estat, és clar, la presencia de gens de neandertals en el genoma dels humans moderns. El primer que cal notar és que no es tracta de gens funcionals. Parlem de zones de DNA que no semblen tenir una particular importància. És evident que no hem heretat dels neandertals la seva capacitat per resistir el fred i aparentment tampoc cap gen d’especial importància. També cal destacar que ells no portaven DNA humà.
Però el més interessant és que tant el francès, com el xinès i el de Nova Zelanda porten DNA neandertal. En canvi, els africans no.
Això indica que els entrecreuaments devien tenir lloc a la zona de l’orient mitjà. Abans que els humans abandonessin Àfrica i s’escampessin per tot el planeta. Els humans que van migrar cap Àsia i Oceania ja portaven els fragments de DNA neandertal a les seves cèl·lules. Uns fragments potser de poca importància funcional, però que deixaven una empremta sobre la nostra història.
Per descomptat caldrà fer més estudis per perfilar millor el que anem descobrint. Però en tot cas, si algun dia algú us vol insultar dient-vos “neandertal”, podeu respondre-li amb tranquil·litat que “efectivament, però només entre un 1 % i un 4 %”.
5 comentaris :
I de regions retrovirals com anem? Perquè tinc entès que en tenim el genoma ple. Es sap alguna cosa del genoma neandertal en aquest aspecte?
El clau aquest que comentes crec que ja apareixia a la pel·lícula "A la recerca del foc" de fa uns quants anys, tot i que no recordo si allà hi havia descèndencia o no.
Una notícia interessant, sobretot perquè demostra que tot i diferents erem força pròxims (sinó la descendència no hagués estat possible). Ara bé això de "Som una mica neandertals" ja ho sabiem uns quants des de fa temps... i uns més que uns altres m'atreveixo a dir... ;)
si, "A la recerca del foc" s'acaba amb un embaràs, una mica "pillat", però no tant hores d'ara. Bé, sempre els he tingut simpatia, el rotllo "nosaltres no ens vam mesclar amb els nandertals" em semblava massa rotllo raça ària. Poc a poc s'encaixen peces :)
Trobo molt interessant que als africans no tinguin cap gen, voldria dir que van migrar d'Àfrica i no van tornar?
XeXu. Docns això no ho se. Si que anem carregdes de retrovirus, i imagino que ells no se n'escapen. però realment no se si ho han mirat.
Carquinyol. Home. proxims si que ho som. I els aparelllaments devien passar quan encara erem minimament compatibles.
I realment, paios primitius si que se'n troven. Si.
Clidice. Si els que els neandertals tenen un aura amable de sempre. I ara que ho dius... com s'ho prendran els defensors de les races aries en saber que porten gens nandertals? :-D
Joana. En realitat el que sembla es que els africans no van arribar a sortir d'Àfrica. La resta d'humanitat descendim d'un grup que va sortir d'Africa i es va escampar arreu. Per això, on hi ha més diversitat genètica entre humans es disn del continent africà. La resta som molt més semblants.
Publica un comentari a l'entrada