divendres, de setembre 04, 2009

Epidemia... de por?

Hi ha una amplia varietat de llibres d’autoajuda, de com prosperar en la vida i en els negocis o de com esdevenir un líder amb carisma. En un moment donat poden ser útils per algunes persones, però el cas és que tots aquests llibres tenen una cosa en comú. Si els mires fredament, bona part del que diuen són obvietats.

Doncs ara mateix sembla que passa una cosa semblant als medis de comunicació amb la història de la grip. Publiquen llistes de recomanacions de que cal fer, i quan les llegeixes, et trobes que realment no hi ha res de nou. El que diuen és el que sempre fem o al menys el que sempre hem sabut que s’ha de fer.

Per exemple, “si un nen té febre, no pot anar a l’escola fins que ja estigui curat”. Doncs genial, però això ja era el que es feia sempre amb la grip.

“Rentar-se les mans sovint”. Hi ha gent marrana, però la majoria anem nets. I si creiem que hem estat en contacte amb algun malalt, és evident que t’has de rentar les mans.

“No tossir a la cara de les persones i fer servir mocadors”. Doncs tampoc sembla una novetat respecte de que fer amb la grip normal.

Per descomptat no vull dir que calgui prendre-ho a la lleugera, però és que últimament ja sembla que freguem la paranoia. Per la importància que li donen a les notícies sembla que ens enfrontem a una gran pandèmia mundial que delmarà la població. Cada persona que per desgràcia es mor d’aquesta malaltia és comptabilitzada gairebé en temps real als telenotícies.

Aquesta por era comprensible quan va aparèixer el nou virus. Després de molts anys convivint amb un tipus concret de virus de la grip, ens vàrem trobar amb un de completament nou. Des dels anys 80 que teníem dos soques principals de virus de la grip. Una del tipus H3N2 i un altre del tipus H1N1 (diferent del nou que tenim ara). Aquests virus, que anomenem la grip estacional, podien afectar prop d’un milió de persones cada any a Espanya. I també causaven morts. Prop de dues mil persones l’any.

Quan va arribar el nou virus, d’entrada no sabíem com seria. Les autoritats sanitàries tenen molt present la gran pandèmia del 1918, que va matar moltíssima gent, i altres que sense arribar a aquells nivells també han resultat especialment letals. Per desgràcia, això és part del joc: De tant en tant apareix un nou virus de la grip per instal·lar-se entre nosaltres i substituir als antics. El nouvingut pot ser igual, pitjor o més benigne que l’anterior. I el desconeixement inicial justificava la inquietud.

Però ara ja sabem com les gasta la grip nova. Ara, i si les coses no canvien (una possibilitat que amb els virus sempre cal tenir present) sembla que no és gaire diferent de l’anterior. S’encomana més fàcilment, de manera que molts la passarem la grip aquest any. Però generalment provoca una malaltia igual o en tot cas més lleu. De manera que no cal patir.

També causa morts, és clar. I els grups afectats són diferents dels de la grip anterior. Abans els ancians eren les seves víctimes predilectes i ara ja no ho són tant. Però els casos greus són un percentatge del voltant de l’1 % dels afectats. I fins i tot en aquests, la mortalitat és baixa. Naturalment et pot tocar i això sempre és una putada. Però això també passava amb l’anterior grip i no estàvem tan histèrics l’any passat.

Si tot segueix com ara, serà una llauna perquè molts nens passaran alguna setmana a casa amb mal de cap, febre, mocs i tos. Altra vegada, res de nou respecte l’any passat, excepte que presumiblement hi haurà més nens afectats. De manera que els pares ja podem tenir aparaulat algun cangur per quan sigui el moment.

I millor que ens hi acostumem, perquè el nou virus ha substituït l'antic. Sembla que ha vingut per quedar-se i ara ja més del 95 % dels casos són de grip nova.

Però la febre per aconseguir vacunes, per tancar escoles, per proveir-se d’antivirals i tot això està sent desmesurada. Els laboratoris encantats, és clar. Hi ha qui hi veu conspiracions, com sempre, però no cal. Si vosaltres fóssiu fabricants d’antivirals no estaríeu encantats del clamor popular demanant més i més tractaments per si de cas?

Per descomptat no és que no calgui tenir tot això preparat. El que passa és que no estem excessivament diferent d’altres anys. Podria haver-ho sigut, però sembla que hem tingut sort i no serà aquesta la gran epidèmia que un dia o altre arribarà. De totes maneres, també cal tenir present que la sanitat actual no és la de 1918. Una mica més preparats si que estem.

Ara, com diuen els metges, comença a ser més preocupant l’epidèmia de por que s’està generant que no pas la de grip.

17 comentaris :

Alepsi ha dit...

Em dones permís per imprimir el post i penjar-lo a tamany Arial 2000 a tot arreu???

Per fi llegeixo alguna cosa sobre la GripA aquesta dels collons, amb cap i peus! Per fi!!!!

Ets el meu heroi! ^_^

òscar ha dit...

un post encertadíssim i ben aclaridor. potser el virus més virulent és la por que està generant entre la gent.

Carquinyol ha dit...

Realment em va fer més por el post d'ahir !!

Tens tota la raó, pels mitjans de comunicació no paren de repetir els consells bàsics de sempre tractant-los com si fossin les darreres com si fossin els darrers descobriments en biomedicina. Suposo que té més a veure amb les ganes que tenen alguns de fer veure que fan alguna cosa, quan el màxim que es pot fer es preparar-te i estar atent a com evoluciona la qüestió.

Matgala ha dit...

Paranoia, ja ho pots ben dir!

Aquest estiu, ja ho saps, em vaig trobar amb:

a) Una grip que no sé si va ser A, B, C,... o tot l'abecedari complet, però no recordo haver-ho passat tan malament en tota la vida per una grip. I al CAP van passar de mi: paracetamol (ejem... crec que sóc la única persona que conec a qui el paracetamol ha fet mal...) i cap a casa, que això no és res.

b) Durant un temps, la gent em tractava com si tingués la peste negra o alguna cosa molt pitjor com ara, com ara, com ara... la grip A?

Després del que em van dir al CAP, hi ha un munt de coses que no em lliguen. Sobretot, que a la tele només es parli de grip A i que els serveis sanitaris li treguin importància i diguin que no és res.

No serà que si la gent parla de grip A no parla de crisi, d'atur, de corrupció, d'escoltes il.legals, de pujada d'impostos...? Al cap i a la fi, de la grip A els polítics no en tenen la culpa... O sí?

(perdó per l'extensió del missatge. No havia vist que havies tornat. Bentornat de les vacances!)

JJMiracle ha dit...

Un gran escrit! A veure si a poc a poc es van posant les coses al seu lloc. Trobo lògic que s'informi sobre el virus, però no que agafi unes dimensions desmesurades. No voldria parlar de conspiracions, però és l'excusa perfecta perquè no es parli d'altres coses. Amb l'"epidèmia de la por" es té el poble controlat.

Núria ha dit...

A l'escola, amb la grip estacional m'he arribat a trobar amb 10 nens a l'aula (de 30) i la meitat dels professors. I ningú va demanar tancar l'escola!
Quan jo era petita la meva mare em feia estar a casa tota una setmana si agafava una grip, angines o alguna cosa semblant. Ara els paren "dopen" els nens amb Dalsy i resen perquè no els truquin des de l'escola per anar a buscar-los. Els nens malalts van a l'escola amb febre, tos i mocs i si "cola, cola".
El mateix passa amb alguns treballadors. Si vas malalt, amb febre alta i estossegant a treballar ets un heroi. Si dius que ets a casa amb febre ja consideren que tens "cuento" i ets un gandul. Consideren que si tens febre et prens un antitèrmic i a fer vida normal.
El meu metge sempre em diu que una grip són 10 dies. A vegades els últims he estat a casa la mar de bé però ell no m'ha volgut donar l'alta.Espero que aquesta grip serveixi per tornar als hàbits antics i si estàs malalt, estàs malalt.

Alasanid ha dit...

Bah... Quan no hi ha notícies ells les fan. Ja fa uns anys que penso que els criteris periodísitics que diuen que segueixen (quan hi ha campanyes electorals sempre ho remarquen) són aquests, atemorir i desinformar la població segons els convingui.

O és el que convé als polítics? En ser així llavors no sé de què es queixen durant les campanyes si els qui els donen les notícies són els mateixos...

Laia ha dit...

Ara per ara, si algú comença a tossir i a patir símptomes gripals sembla que hagi d'anar de cap al notari a fer testament... I de fet, pel que he pogut llegir, les persones que han mort de grip A tenien altres patologies, i la grip potser acaba sent el detonant de tot plegat...

No sé, jo fa dies que he intento treure ferro a l'assumpte. Potser si aquest virus s'encomana més fàcilment aquest any em tocarà fer llit alguns dies... potser després de molts hiverns resistint, any em toca :)

Asimetrich ha dit...

Ja era hora que es comenci a parlar clar. De fet els metges apunten això mateix que has dit. Que la simptomatologia és lleu ja es va veure fa temps, i no obstant, els mitjans vinga a donar morts. Quants en porten? uns 20? Si han de continuar fins als 2000, doncs au vinga, que els queda feina, i a nosaltres el mateix titular al diari durant un any o més.

Trini González Francisco ha dit...

A veure..., siguem realistes i toquem de peus a terra...
Si no ens mata la grip nova, potser que ens mati l'estafilococusaureus aquell de l'altre post, o que ens atropelli el Trambaix..., o que ens fotem un pinyaco amb el cotxe, o que ens emmetzinem amb el mercuri del peix, les dioxines de carns i aviram, o els metalls pesats i les mutacions transgèniques de les verdures, hortalisses, llegums i cereals..., o bé que morim d'inanició per por d'emmetzinar-nos amb els menjar. També pot ser que fem un infart, o dos..., o tres..., que ens puji la pressió i ens esclatin toooooootes les arteries alhora.
Poden ser tantes i tantes coses que, si ens hi entretinguéssim a comptar-les, no viuriem, pensant en quina serà la causa de la nostra mort.

Potser serà millor anar fent, al nostre aire, prenent exclusivament les precaucions justes i necessàries sense oblidar que, com va dir no sé qui, "la vida és per gaudir-la, perquè al cap i a la fi, ningú en surt viu, d'aquesta"

:)

Carme Rosanas ha dit...

M'ha agradat molt aquest post. I crec que no cal amoïnar-s'hi més del compte i realment totes les indicacions que donen... ja les sabem de sempre. Molt bé!

Enric Milà ha dit...

Un post magnífic

Life the live because live is short

Núria Talavera ha dit...

Gràcies pel post, és molt esperançador :-)

I per cert, les embarassades? realment tenen més risc? i les persones amb alguna patologia pulmonar?

USD ha dit...

gràcies per la teva veu tranquil.lizadora

Júlia ha dit...

Núria, tens tota la raó!

Grigri ha dit...

Gràcies per explicar bé les coses, una vegada més.

Jo vaig rebre ahir un mail del departament de salut de l'empresa que també semblava que anunciava una catarsi mundial. Entre altres recomanacions deia que hauries d'estar a 1 metre de les altres persones com a distància prudencial.. doncs com no comencin a eixamplar els ascensors de l'edifici ja em diran com volen que ho fem!!!
patètic tot plegat.

també conec una noia que té el seu nadó a l'hospital (res relacionat amb la grip) i mentres eren allà ella va fer una mastitis, i es clar, li va pujar la febre... la van agafar i la van posar sota vigilància com si fos un extra-terrestre per si de cas era Grip Nova i diu que va arribar a un punt que tenia la sensació de que la tractaven com si tingués la lepra!
Tots plegats ens hem tornat bojos

Agnès Setrill. ha dit...

M'hagués agradat haver-la passat ja, que després, se'm ajunta tot, la feina, els estudis...Aii!