dimarts, de juny 03, 2008

De nou: la baixa de Stykkisholmur

Una de les característiques del canvi climàtic és que ens anem acostumant a batre rècords de pluja, de sequeres, de temperatures màximes, de mínimes, de riuades, de... Tot i que la tendència és a un escalfament global, el més perceptible és que les condicions tenen tendència a oscil·lar més. Per això sortim d’una sequera notable amb un Març plujós com feia moltíssims anys que no es recordava.

La durada d’aquest episodi de pluges m’ha recordat un tema que vaig comentar fa gairebé un any, per explicar el motiu de la sequera que arrossegàvem. Per quin motiu al juny de l’any passat trobàvem a faltar els fronts que havien de portar pluja i que és el mateix motiu que ara no para d’enviar-nos fronts un rere l’altre.

La famosa “Depressió de Stykkisholmur”.

En aquell post ja comentava que el clima d’Europa està molt condicionat per l’equilibri entre l’anticicló de les Açores al sud i la depressió de Stykkisholmur al nord. I de la relació entre l’un i l’altre s’obtenia un valor anomenat índex NAO per “North Atlantic Oscil.lation”.

L’índex NAO és positiu és quan l’anticicló és fort i la depressió feble. Aleshores tenim sequera perquè els fronts plujosos que arriben per l'Atlàntic no poden travessar la zona d’altes pressions i es desvien cap al nord. Per contra, amb índex NAO negatiu la barrera que representa l’anticicló s’afebleix i els fronts passen just per sobre de la Mediterrània. En aquestes condicions tenim temps plujós aquí, però sec al nord d’Europa.

I fa gràcia quan les coses resulten tal com s’espera. He anat a buscar les dades de l’índex NAO de les darreres setmanes i he topat amb una gràfica ben aclaridora.

L’índex va entrar en valors negatius a finals de Març, i ha estat en zona negativa des d’aleshores. I recordeu quan va començar a ploure? Precisament quan l’índex NAO va entrar en zona negativa. Una zona que no ha deixat fins ara. Just el que han fet les pluges.

La meteorologia no és una ciència exacta, però ja domina bona part dels paràmetres que condicionen el temps. Evidentment no n’hi ha prou amb cap índex per saber amb exactitud quin temps farà. L’índex NAO ens indica que els fronts tenen el camí obert per passar, però no ens diu res del nombre de fronts que s’acosten o de la intensitat que tenen. De totes maneres, saber si tenen o no via lliure ja és molt important. Amb aquestes dades i moltes altres d’orígens ben diversos ja podem fer aproximacions molt bones.

6 comentaris :

sants ha dit...

clavat, realment!

Anna ha dit...

si és que encara que la gent es queixi dels meteròlegs, hem avançat molt des d'aquells predictors que encara venen del burro amb cua d'espart ;)

Anònim ha dit...

parlant de corrents, n'hi ha una que va de punta apunta del pacífic, des del Japó a EUA. L'altre dia ho vaig vore en un documental (sí, què passa, jo els miro, de veritat) i com ho van aplicar a la guerra (exemple).

Que algú sabria dir el nom de la corrent? jo no me'n recordo...

Alasanid ha dit...

jacme sé que es van utilitzar els corrents jet però no sé el nom dels corrents si en tenen algun d'especial.

M'ha sorprès veure la predicció de juny. D'aquesta manera sembla més creïble ja que han fet més d'una simulació. És molt important recordar que dominar els parametres que regeigen el comportament de l'atmosfera no és condició suficient per predir el temps (clar que ajuda molt).

PS: És molt interessant i seguiré atent a l'evolució de l'índex (ja podrien dedicar-hi uns segons a la tele, estaria bé que anés just després de parlar de l'ibex 35,

Dan ha dit...

sants. Normalment encerten bastant, més del que se'ls acusa. Però aquesta vegada està clavat realment.

anna. Però i lo mono i friki que quedava aquell burro?

jacme. Deus parlar de la "North Pacific Jet Stream" Mir aquí:
http://www.stormsurfing.com/cgi/display_alt.cgi?a=npac_250


alasanid. Doncs no estaria malament. Total, l'Ibex 35 tampoc entén ningú perquè va amunt i avall...

Asimetrich ha dit...

Ei dan, acabo de conèixer el teu blog ... fantàstic! El linko des del meu!.