dijous, d’agost 31, 2006

Supervolcans!

Quan ens parlen de volcans, de seguida ens bé al cap la imatge típica de la muntanya en forma de con, amb el cràter al cim i en plena activitat. De fet, una erupció volcànica és un dels fenòmens més espectaculars que ofereix la natura, això si, sempre que el mirem des d’una prudent distància.

Però s’ha descobert que per determinades erupcions volcàniques no existeix cap distància prou gran com per sentir-se segur. Son una mena de monstres que aguaiten sota la superfície de la terra i les erupcions dels quals son tant devastadores que poden ser una de les causes de les extincions massives que han tingut lloc a la Terra. Son els “Supervolcans”.

En aquest cas ens podem oblidar de la típica muntanya flamejant. Per que ens en fem una idea, la caldera d’un dels tres supervolcans identificats, la del llac Toga a Indonèsia, fa més de cent quilòmetres de llarg.

Quan aquests gegants desperten, les quantitats de lava i cendra que expulsen son tant immenses que la resta d’erupcions que coneixem semblen jocs de criatures. A la meseta del Dekkan, a l’Índia hi ha un altre supervolcà que va entrar en erupció fa uns seixanta milions d’anys. Els rius de lava solidificada que ha deixat de record fan milers de quilòmetres de llarg i es pensa que també va jugar un paper en l’extinció dels dinosaures.

Però el que més inquieta als vulcanòlegs és un tercer supervolcà que es troba als Estats Units. Al parc de Yellowstone. La presència de guèisers ja feia pensar que activitat volcànica per la zona, però no identificaven cap volcà que ho justifiques. Aleshores van instal·lar sensors i van localitzar tres calderes immenses.

Quan fan les simulacions dels efectes de l'erupció del supervolcà de Yellowstone es troben amb uns Estats Units coberts per un metre de cendra, un canvi climàtic global per l’enfosquiment de l’atmosfera i milions de morts per inhalació de gasos tòxics. Un panorama apocalíptic i enfront del qual s’hi pot fer ben poca cosa.

Per sort, en teoria caldria que la caldera s’omplís fins al 50% per parlar de risc alt d’erupció. Ara com ara es troba tant sols al 10%, de manera que potser podem estar tranquils.

De totes maneres, els vulcanòlegs afirmen que tant sols és qüestió de temps que l’erupció tingui lloc. Afortunadament, la manera de contar el temps pels geòlegs és bastant més gran que l'escala humana. Si hem d’esperar 50.000 anys per exemple, potser no caldrà angoixar-se massa. Els humans ens podem carregar el planeta amb molta més eficàcia i molt més aviat!

10 comentaris :

Matgala ha dit...

Això és com els asteroides grans que segur que un dia cauran a la Terra: no ens hem de preguntar si passarà, sinó quan passarà.

Podríem fer apostes de què passarà primer, si l'erupció d'un gran volcà o l'impacte d'un gran asteroide. Total, no serem aquí per saber qui té raó :-)

bellosoli ha dit...

Ja n'havia sentit a parlar del supervolcà de yellowstone. Em sembla que el que més mal els hi fa als americans és pensar que el seu parc nacional per excel·lència algun dia pot volar! t'equivoques en una cosa! un volcà és espectavular se'l miri des d'on se'l miri, tan si la distància és prudencial com si no. La diferència és que si és prudencial es pot explicar als nets, i si no ho és doncs res, 5 minuts d'espectacle i després sauna!

Anònim ha dit...

Ostres Dan, quina boníssima sorpresa!!! Heu tornat!!!

(veig que ja fa tres dies; vaig a posar-me al dia).

Que bé, que bé! Benvingut!

Cristina S ha dit...

culló quina por, si passés seria com una superproducció de Hollywood. 50.000 anys? Jo també crec q li passarà una de més gran al planeta.

Ferran Moreno ha dit...

Sobre aquest supervolcà de Yellowstone n'hi ha una pel·lícula de catàstrofes, i la veritat era que feia fora por...

Dan ha dit...

Matgala! jo aposto per l'asteroide. Vista la pinta que te la Lluna en deuen caure prou sobint!

bellosoli, molt bona aquesta. espectacle i despres sauna.. pero sense bany fred després.

perdedor! Dubtaves? ;-)

gudulina. Fa por, pero segurament ens ho perdrem. Llastima, perque tindriem unes postes de sol espectaculars durant uns dies

un que passava. Ep! Quina era la pel.licula?

Anònim ha dit...

vaja quin post mes informatiu,m'agradat,jo també pense que si continuen aixi ens carreguem el planeta en quatre dies.

Matgala ha dit...

Jo també apostaria per l'asteroide. Però, en fi, prefereixo més no ser-hi per veure quan cau...

Anònim ha dit...

ei!!! En Centpeus per aquí!! T'anirem seguint de ben aprop. Ja veus que no has perdut fans

Dan ha dit...

Gracies eldamar. Pero cal ser optimistes. L'important es identificar els problemes.

matgala. Coi, doncs si els dos apostem pel mateix no te gracia...

Mery Cherry. ei! jo tambe t'he anat seguint!