A finals de l’any passat es va publicar un article on analitzaven els canvis patits per un llac de l’àrtic en els darrers 200.000 anys. Aquest és un enfocament interessant perquè no intenta mesurar concentracions de CO2 ni temperatures promig o quantitat de neu caiguda. El que feien era mirar en els diferents sediments extrets del llac com anaven modificant-se els marcadors biològics que s’hi trobaven.
Per exemple, sabem que la terra en aquest període ha patit una sèrie d’èpoques glacials i uns altres períodes interglacials en els que el clima era més benigne. Un dels arguments contra el canvi climàtic causat per l’home és que el que passa és simplement un altre dels canvis que experimenta el planeta per causes naturals.
Doncs quan van analitzar els sediments d’un llac anomenat CF-
En canvi, durant les etapes interglacials les coses es posaven interessants. Apareixen diferents comunitats d’organismes més o menys adaptades al fred segons les temperatures ambients. També es nota la colonització d’espècies de manera intermitent. Això és perquè el llac no passava d’estar amb aigua a estar sempre gelat d’un any per altre. En realitat la freqüència d’anys amb aigua va augmentant progressivament fins establir-se com a norma durant uns quant segles. Cada un d’aquetes moments es veu reflectit amb una comunitat biològica particular i identificable.
Aquesta ha estat la norma al llarg de 200.000 anys, amb l’excepció, com no, del segle XX. En principi, la tendència del planeta en els últims segles era la d’encaminar-se cap a una glaciació. Això és el que creien els meteoròlegs fins fa unes poques dècades. Però el que diuen els sediments del llac és que les espècies d’organismes ben adaptats al fred estan desapareixent ràpidament des de l’any 1950. Alhora, diatomees que fins ara eren relativament estranyes estan augmentant la seva presència de manera sobtada, també durant la segona meitat del segle XX.
La gràcia és que els organismes són molt bons indicadors de canvis a l’ambient. Igual que quan la contaminació augmenta molt poc de seguida notem que desapareixen els líquens dels arbres, també els canvis més subtils en el clima tenen importants efectes sobre les comunitats ecològiques.
I amb aquest estudi han demostrat que al segle XX ja estaven passant coses que afectaven l’estructura d’un ecosistema àrtic. Uns canvis que coincideixen amb els que tenen lloc quan el clima s’escalfa, només que aquesta vegada el ritme de canvi és el més elevat que s’ha observat en els darrers dos-cents mil·lennis.
Però res. Els qui no s’ho volen creure seguiran dient que no passa res. Que aquest any plou molt i això demostra que no hi ha canvi climàtic.
4 comentaris :
Si és que no hi ha més cec que qui no vol veure... segur que diuen "va, una vegada en 200.000 anys... anècdota només..."
A vegades em sembla que és més pur cansament de la gent, ens "matxaquen" amb notícies respecte al canvi climàtic, ens fan sentir culpables d'agafar el cotxe per anar a treballar (quan, per exemple, no hi ha transport públic suficient) i després veus que, per dalt, ningú fa el que cal perquè això no passi.
M'encantaria llegir o sentir a polítics, empresaris, científics, entonar el mea culpa i demostrar que realment s'està fent alguna cosa, i no tant veure banderoles pagades pels ajuntaments dient a la població que cal estalviar, o que cal reciclar, o que ...
A Ecologia hem tocat una miqueta aquest tema, i te n'adones de la transcendència que pot arribar a tenir això del canvi climàtic... Per exemple que amb l'increment de temperatura pot canviar la distribució de les espècies, i que pot arribar a ser molt important. Com si per exemple el mosquit Anopheles canvia la seva àrea de distribució i arriba a latituds més elevades. Brots de malària... Buffff,una macroxarxa de la qual en toques un fil i se't desmunten cinc coses.
No crec que es tracti de creure o no, segon que és el que queda socialment més modern.
Jo no nego que el canvi climatic sigui fals, però tampoc trobo que hi hagin dades contundents que demostrin que sigui cert.
Sens dubte l'activitat humana ha modificat el planta terra. Començant per la deforestació, o els compostos tòxics de l'activitat industrial vertits a la natura.
Ara bé em sembla una mica ridicul que es parli de canvi climatic com una gran troballa, i es donin com a causa del qual explicación dificils d'entendre, i solucions ridícules.
L'activitat humana continuarà,la població humana mundial continua creixent, no podem pretendre que tot continui com fa 2000, 20.000 o 200.000 anys enrera, quan l'home ja s'ha pulit els boscos, i la natura en general.
Potser mes qu alarmar-se i proposar ximpleries, s'hauria d'acceptar la nova situació, no podem mantenir especies animals, sense boscos, no podem mantenir gran diversitat de flora i fauna si no hi han rius nets, tenim pesca massiva, etc. LA humanitat depen de la pesca massiva, de granjes massives, de cultius modificats per genetica classica o per biologia molecular. Estem fent un nou mon amb menys diversitat, pero que intenta sostenir la immensa humanitat.
Ens agrada? es deplorable? No sembla que tinguem ni veu ni vot. Les grans empreses decidiran per nosatres.
Publica un comentari a l'entrada