dilluns, de febrer 19, 2007

Balenes encara en perill

Probablement el moviment ecologista va començar a ser un fenomen a nivell mundial amb les campanyes contra la cacera de balenes. Molt abans que haguéssim sentit parlar del forat a la capa d’ozó, de l’escalfament global o de la pèrdua de biodiversitat, ja hi havia samarretes, adhesius i anuncis amb la frase "Salvem les balenes".

El motiu és fàcil de comprendre. Les balenes són uns animals admirables, impressionants, elegants. Veure una balena sortint de l’aigua i observar la seva cua com es torna a submergir és fascinant si ho veus en una filmació i absolutament inoblidable si tens la sort de fer-ho en viu. Les balenes no les considerem uns animals agressius ni perillosos. Més aviat al contrari, transmeten una imatge de natura en pau i harmonia.

Per això, pensar que algunes espècies estaven a punt d’extingir-se va encendre una flama conservacionista amb molta facilitat. Un moviment que en cap cas s’hauria aconseguit per evitar l’extinció del dodo de l’illa Maurici (Raphus cucullatus), els moàs de Nova Zelanda (Dinornis robustus) o els cérvols gegants irlandesos (Megaloceros giganteus). Per no parlar ja de qualsevol insecte o planta!

El moviment va tenir un èxit innegable i es va establir una moratòria internacional per la cacera de balenes. Això ha permès que algunes espècies, com la balena blava o la balena grisa comencin a recuperar-se. En altres, com el rorqual comú, encara no es nota una millora.

Però les coses mai són senzilles. La caça de balenes és una activitat que té una importància econòmica innegable en alguns països, particularment Japó, Noruega i Islàndia. En aquests països, la carn de balena s’ha consumit des de sempre i no és fàcil renunciar sense més a un motor econòmic i a una cultura gastronòmica. I a molta gent li costa comprendre que si no s’atura la cacera ara, s’aturarà igualment amb l’extinció de les balenes.

El raonable hauria sigut imposar la moratòria i, un cop recuperades les poblacions, establir el nombre de captures que es poden permetre sense posar en perill l’espècie. No és assenyat pensar en deixar de capturar balenes per molt atractives que siguin. No deixen de ser un recurs que s’haurà d’aprofitar d’una manera assenyada. El problema sempre és el mateix: els diners no són gaire partidaris del seny.

Per això, de seguida van aparèixer les primeres trampes. Japó va demanar poder capturar un cert nombre de balenes amb finalitats “científiques”. Això vol dir uns quants centenars de balenes que “miraculosament” apareixeran als magatzems de les empreses productores de carn de balena. No és una sorpresa ja que la carn de balena es paga a més de 200 euros el quilo, i una balena té molts quilos de carn!

Una altra trampa irritantment infantil és a l'hora d’establir quotes segons el nombre d’animals que hi ha en determinades zones. El problema és que són els propis japonesos els que van fer els censos i, naturalment, els hi sortien unes estimacions molt més altes que les que feien la resta de països. Tant, que al final la comissió balenera internacional va decidir no acceptar les xifres dels japonesos massa descaradament inflades.

Com deia, en països amb tradició balenera és normal que hi hagi reticències a deixar de capturar-les. Això no vol dir que siguin acceptables, encara que puguin ser comprensibles. Però de vegades apareixen notícies que trenquen els esquemes. Fa un any es va denunciar que hi havia empreses japoneses que venien menjar per gossos fet amb carn de balena!

I és que sembla que el consum d’aquesta carn és apreciat al Japó, però no és tant comú com per absorbir els estocs que tenen acumulats gracies a les captures “científiques”. Potser es sobrevalora l’afició dels japonesos per la carn de balena?

En tot cas tinc clar que seguiré recolzant les campanyes de “salvem les balenes” durant força temps.

9 comentaris :

Anònim ha dit...

Tal com està el panorama, les balenes seguiran el mateix camí que la resta dels animals marins. Entre canvis climàtics i sobrepesca, tot trontolla. Cada cop és més clara la repercussió que té la desaparició d'una espècie sobre la resta de l'ecosistema.

Anònim ha dit...

En tot aquest tema de conservacio de la natura crec que la clau esta en aquesta frase que dius...

I a molta gent li costa comprendre que si no s’atura la cacera ara, s’aturarà igualment amb l’extinció de les balenes.


Sembla mentira que hagi gent que no se,ls fica al cap qe el nostre mon no es un mon infinit.

Proximo ha dit...

Les balenes son un far, un punt de referència si no es salven les balenes, cóm podem pensar que es salvin alguns animal o plantes que com be dius criden menys l'atenció?

Dan ha dit...

pd40. Home! Mantinguem l'esperança. La llauna es que tot es una xarxa. Protegir les balenes, però destruir els seus hàbitats es com no fer res. Al final el resultat es el mateix.

carquinyol. No es que no se n'adonin. Es que el que no els afecti ara i aquí sel's en fot!

proximo, tens tota la raó.

Anònim ha dit...

Fa uns anys vaig ser a Noruega i vaig veure vaixells baleners. Amb el nostre grup venia un tipus ecologista madrileny molt aficionat als ocells (membre del SEO Sociedad Española de Ornitología) i quan va parlar-nos el guia norueg de les seves terres i la caça de balenes el madrileny quasi li salta al coll. El va posar "de vuelta y media".

Vaig riure perquè el guia no sabia òn ficar-se. Aquest ecologista madrileny estava molt i molt encés. La veritat és que em va alegrar el dia i vaig pensar que hi ha gent que encara sap defensar el que està bé.

Salut!

èlsinor ha dit...

Qui pot creure's això dels "estudis científics" dels japonesos? I la matança de dofins com la justifiquen?

Petitabruixa ha dit...

Ahir vaig estar a un refugi meravellós, d' iniciativa privada, per gossos abanadonats.
Allí vaig adoptar, fa més de dos anys, el meu Merlinet..Quan la Paloma m'explica les històries terribles, terribles!, de cada gosset, tan macos tots, penso que la Humanitat no existeix...

Així, doncs, que si una persona intenta salvar uns animalets domèstics que ens acompanyen en la qüotidianitat, ja no veig el camí per salvar las balenes..

Tot plegat és tan deplorable!

sants ha dit...

És trágicament absurd veure les imatges dels japonesos caçant les balenes amb un cartell enorme dient "caça científica" per a que els helicòters ho vegin!
El problema és que les balenes és una més de les moltes espècies en perill d'extinció, i ja sabem que per moltes lleis que facin, també hi haurà moltes trampes. Esperem que no les suficients!

Quina llàstima tenir tan poc temps per llegir el teu blog, Dan!

Dan ha dit...

Omalaled, ja va be que hi hagi qui es planti sense acceptar excuses.

èlsinor, de fet, jo crec que ningú s'ho creu. I allò dels dofins, ni tant sols es prenen la molèstia de justificar-ho.

petitabruixa. Els que intenten salvar les balenes, també són els que tracten be als gossos. Però n'hi ha que passen de tot. És aquests als que cal convènçer.

Sants. És que allò de caça científica no s'aguanta per enlloc. És un exercici de pur cinisme. Ni tant sols fan trampes ben fetes!