divendres, de setembre 07, 2007

Fort com un toro... o potser no

L’altre dia parlava de les begudes isotòniques i deia que calia no confondre-les amb les begudes anomenades “energètiques”. Aquestes són uns preparats que no estan pensats per reposar sals i hidratar sinó, diuen, per incrementar el rendiment tant físic com mental. La més coneguda segurament és el Red Bull, i encara que no ho se del cert, sospito que si el nom té relació amb els toros és perquè una de les característiques de quasi totes aquestes begudes és que contenen un aminoàcid anomenat “taurina”.

En realitat la taurina és un aminoàcid bastant especial. No serveix per fer proteïnes, com passa amb els aminoàcids “típics”. Això és perquè la seva estructura química és diferent de la dels altres aminoàcids. Des del punt de vista d’un químic, el que passa és que si que té un grup “amino” i també un grup “àcid”, però no estan posats on haurien d’estar per poder formar part d’una proteïna.

Però la taurina té altres funcions i resulta que en el múscul i en el cervell se n’acumula molta, de manera que alguna cosa ha de fer. El problema és que es van identificant algunes funcions, però cap que resulti espectacular. És un component de la bilis i per tant, ajuda a digerir els greixos, té un paper en la regulació del calci, participa en l’activació dels leucòcits, actua com inhibidor de la neurotransmissió... Molts papers, però cap que diguis “Ostres, amb taurina això funcionarà a tota màquina!”

Únicament per als gats és imprescindible. Nosaltres ens podem fabricar la nostra taurina sense problemes, però els gats no, i l’han d’ingerir a partir de la dieta. Si no, es posen malaltons.

De totes maneres, s’ha vist que si fem molt exercici, els nivells de taurina del cos baixen, per tant és clar que durant l’exercici alguna cosa ha de fer. Per això es pensa que suplementar amb taurina pels esportistes ha de ser bo. Tot i així, el cas és que no hi ha estudis que demostrin que la taurina realment dóna més energia. En tot cas, la taurina no és dolenta per l'organisme... a no ser que la prenguis quantitats enormes. Però això passa amb tot!

Però les begudes energètiques contenen més coses: sucres, vitamines, extractes de plantes... i sobretot cafeïna, que sembla que és la clau d'aquestes begudes (més que la taurina).

I la cafeïna si que és un estimulant del sistema nerviós. Això ho saben tots els que han d’estudiar per la nit i aguanten a base de cafè. Però aquí hi ha l’error i també el perill de les begudes energètiques. L’error és que es confon “estimulant” amb “energètic”. S’assembla, però no és exactament el mateix, encara que els noms de les marques (Dynamite, Speed unlimited, B52,...) convidin a pensar-ho. El que fan és actuar com estimulants, o com excitants si ho voleu, però no com energetitzants. Ens podem sentir amb més forces, però això no vol dir que les tinguem. Ah! I no ajuden a hidratar correctament. Això si que ho han de tenir en compte els esportistes.

En realitat no sembla que calgui mirar-les amb recança, tan sols amb una mica d'escepticisme. Mentre tinguis clar el que prens (un estimulant i no un energètic) no passa res. El problema està en un altre costat.

Hi ha la moda de barrejar aquestes begudes amb begudes alcohòliques. Diuen que així s’aguanta millor la beguda i pots resistir més hores de marxa. De nou és una veritat a mitges. El que passa és que l’efecte estimulant de la cafeïna contraresta l’efecte atordidor de l’alcohol. Això no vol dir que contraresti l'efecte de l'alcohol sinó únicament la percepció que en tenim. I aquí està el perill, ja que aleshores no t’adones de quan estàs superant els límits. Pots portar molt més alcohol a la sang del que et sembla, amb el risc que això comporta. Una vegada més, beure'n amb moderació no hauria de ser particularment dolent. Però ja sabem que, quan hi ha alcohol de per mig, la moderació desapareix amb molta facilitat.

I a més, quan passa l’efecte de la cafeïna, et pots trobar amb una ressaca tremenda!

*Una nota final. Quan he buscat coses sobre la taurina per internet m’he trobat amb una de les característiques de la xarxa: Està plena de pífies que es multipliquen a base del "copiar i enganxar". Imagino que algú va escriure que la taurina es va obtenir inicialment de la bilis del toro (Bos taurus) i que per això es diu així. Algú altre ho va copiar, però no ho va interpretar correctament i va escriure que “...su nombre deriva de Bos taurus (bilis de buey) de la que fue aislada por primera vez”. I aquest error està repetit una vegada i una altra (fins i tot a la Wickipedia). Doncs que quedi clar: Bos taurus és el nom científic del toro. No el de la bilis!

6 comentaris :

Anònim ha dit...

El del Red Bull i l'alcohol és una d'aquestes coses que ara estan de moda. Moltes gràcies per l'explicació, va molt bé saber-ho.

Desgraciadament segur que si informessin als qui ho fan els importaria tres bledes, com tantes i tantes altres coses.

EQMEVD ha dit...

A mi m'ha caigut un altre mite: Jo pensava que es deia Red Bull perquè et feia sentir fort com un toro...

sants ha dit...

jejeje... jo tampoc m'imaginava que lo de toro venia per un aminoàcid...

Laia ha dit...

M'ha agradat molt saber-ho, ja que normalment fan passar gat per llebre i t'estan venent una beguda energètica quan en realitat no ho és... I tant la cafeïna com la teïna només et fan donar voltes al llit de matinada i res més (per què un dia se'm va ocórrer prendre un te a la nit...?)

Com sabem de qui podem fiar-nos i de qui no? El fet de buscar una cosa que desconeixes et juga una mala passada...

I això de la wikipedia es podria rectificar, no? Conec a gent que hi dedica part del seu temps a fer-ho...

èlsinor ha dit...

Hehehe, a mi el que més m'agraden són les presentacions en viu de l'Speed unlimited, a una de les quals vaig assistir en un pub de València ;)

Anònim ha dit...

Bona tarda, Dani !

Et deixo aquesta adreça electrònica que està en francès. Què hi farem !!!

http://www.hesge.ch/diet/doc/Redbull06.pdf

Manuel Nuri
VIc