dimarts, de setembre 04, 2007

Mesurant terratrèmols

Aquest estiu, al Perú han patit un dels més devastadors fenòmens amb que la natura ens pot colpejar: un terratrèmol. Els efectes han sigut tràgics tant pel que fa a la destrucció material com a les pèrdues en vides humanes. I això no resulta sorprenent ja que la seva magnitud ha sigut de pràcticament 8 graus a l’escala de Richter.

Quan han donat la notícia als medis de comunicació, m’he fixat en que ja no cometen un error que era molt freqüent fa uns pocs anys. Moltes vegades deien que determinat terratrèmol tenia tal magnitud a l’escala de Richter i que aquesta arribava fins als 9 graus. En canvi ara ja parlen de l’escala oberta de Richter. Una manera molt més correcta de dir-ho.

En realitat no resulta tan fàcil determinar com d’important ha sigut un terratrèmol, sobretot perquè podem parlar de coses diferents sense adonar-nos... i trobar-nos amb contradiccions, com ara que terratrèmols amb igual magnitud tinguin efectes completament diferents.

El sistema més habitual que es fa servir és l’escala de Richter perquè amb un únic número ens dóna idea de la quantitat d’energia que s’ha alliberat durant el terratrèmol. Això ve a ser com comparar l’energia alliberada en l’explosió de dues bombes. Com més energia alliberin, més potents i destructores han de ser.

Però moltes vegades no ens adonem que l’escala de Richter no és lineal sinó exponencial. Això vol dir que un terratrèmol de magnitud 4 allibera deu vegades més energia que un de magnitud 3, i cent vegades més energia que un de magnitud 2. De manera que la diferència entre un terratrèmol de magnitud 3 i un de 4 és molt més petita que la que separa un terratrèmol de magnitud 7 de la d'un de 8.

Per això l’escala no té límits per la part superior, almenys en teoria. A la pràctica, i degut a la naturalesa exponencial de l’escala, passar d’un terratrèmol de magnitud 9 a un de 10 resulta gairebé impensable. I com a curiositat, un terratrèmol de magnitud 12 fracturaria la Terra pel centre!

Però amb la dada de la magnitud no en tenim prou. Per fer-nos una idea més acurada dels efectes ens cal saber la intensitat. I no, no és el mateix magnitud que intensitat! La magnitud és el que mesura l’escala Richter i que ens dóna idea de l’energia, mentre que la intensitat és un sistema de mesura dels efectes del terratrèmol, independentment de la magnitud. I això és perquè segons el tipus de terreny on tingui lloc, els efectes seran més o menys importants. Tornant a l’exemple de la bomba. L’explosió de dues bombes exactament iguals tindrà efectes diferents si cauen en terreny rocallós o si ho fan en una platja de sorra.

I per mesurar la intensitat es feia servir l’escala de Mercalli. Aquesta si que té límits i va des de I (“Molt feble” Pràcticament imperceptible) fins a XII (“catastròfic” Destrucció total del terreny)

Fins ara, el rècord dels que s’han pogut mesurar l’ostenta el terratrèmol de Valdivia, a Xile, al 1960, de 9,6 graus a l’escala de Richter. Un altre terratrèmol important va ser el que va tenir lloc al fons de l’oceà Índic, al desembre del 2004. Va ser de magnitud 9,2 tot i que no és famós pels seus efectes directes, sinó pel tsunami que va desencadenar i que va ser el causant de la mort de quasi 300.000 persones.

El cas del tsunami va ser particular, perquè en general si els terratrèmols causen moltes víctimes és tan sols per culpa dels edificis que cauen. Això és especialment cert en indrets on no es fan construccions a prova de terratrèmols. I és que com va dir algú: El que mata no són els terratrèmols; són els edificis!

8 comentaris :

Anònim ha dit...

Gràcies a aquest post ja he aprés el que és l'escala de Mercalli. Una vegada vaig llegir que no sé quins indigenes de no se quina zona sísmica feien els seus habitatges de tal forma que semblaven molt fràgils, però que ho feien així justament per mirar de minimitzar l'efecte dels freqüents terratremols.

No sé si és veritat, però almenys ara té sentit. =)

Laia ha dit...

Jo les dues escales sí que els coneixia... però quan h ha un terratrèmol sota l'aigua sempre es produeix un tsunami? O un maremot? Són el mateix? És un petit dubte :P

Anònim ha dit...

Com sempre... molt interessant!!

sants ha dit...

Suposo que a vegades diuen que l'escala de Richter té un límit perque així la gent es faci una idea de lo fort que ha estat. No és el mateix per a molta gent que li diguin que ha estat de 8 que que li diguin "ha estat de 8 i el màxim es 10!!". No sé, dic jo...

sants ha dit...

Laia.. sí que tsunami és el mateix que maremot. No tots estan provocats per terratrèmos, tot i que la gran majoria sí. En aquest cas s'haurien de dir com a "tsunamis tectònics", que és l nomenclatura correcta.

èlsinor ha dit...

Bona puntualització! Jo l'escala de Richter sí que la coneixia, però de la de Mercalli no n'havia sentit a parlar.
I, d'altra banda, més que no pas els edificis, és la gent que els construeix com no deu o on no deu la qui mata realment en els terratrèmols i en altres catàstrofes naturals com els tsunamis o les riuades...

El veí de dalt ha dit...

Jopeta! Em tremolen totes les ccames...

Laia ha dit...

Gràcies sants! :D ja m'ha quedat més clar... És que tants noms per una sola cosa...!