I la trampa és que la paraula “teoria” té dues interpretacions que, a més, són radicalment diferents. En llenguatge normal, col·loquial, podem dir que alguna cosa podria passar, però només en teoria. Això té una certa connotació negativa. Si esperem un ascens i el cap comença dient”... en teoria tu hauries d’ocupar aquest lloc...”. Malament! El lloc no serà per nosaltres. Una teoria és, segons el diccionari: “Coneixement especulatiu, principis generals d’una matèria, d’un art, etc., amb independència de les aplicacions”
La clau és que és una especulació. I especular, podem especular amb tot. Per tant, podria semblar que la teoria de l’evolució, la teoria de la relativitat o la teoria atòmica són pures especulacions. Una feblesa que els creacionistes, per exemple, no es priven de recordar.
Però el cas és que al diccionari hi ha més accepcions de “teoria”. Per exemple: “Principi general, fórmula, ideats per tal d’explicar cert ordre de fets” I una altra és “Cos complet i sistemàtic de teoremes sobre una matèria” En aquest cas cal recordar que un teorema és una “Proposició demostrable a partir de certs axiomes o de proposicions ja demostrades”.
Que ens diu tot això? Doncs que en ciència, una Teoria no és en absolut una especulació que podem fer sense més ni més. Una Teoria és el marc conceptual més sòlid del que disposem sobre una matèria determinada. Poca broma!
En ciència hi ha uns quants conceptes que moltes vegades es barregen o malinterpreten. Per exemple una hipòtesi. Les hipòtesis són l’eina intel·lectual principal dels científics. A partir de diverses observacions que puguis fer, o que s’hagin descrit, pots tenir una idea per explicar-les. Aleshores planteges una hipòtesi que simplement és una afirmació del tipus “això passa per aquest motiu”. Una hipòtesi no té gaire valor, però és molt divertit posar-les a prova. És quan fas experiments del tipus “si la meva hipòtesi és correcta, quan faci això, hauria de passar allò”. Sembla fàcil, però us asseguro que la gran majoria d’hipòtesis no resisteixen més d’un o dos experiments.
Una altra cosa és una Llei. En ciència, una llei és una “regla universal a la qual estan subjectes els fenòmens de la naturalesa”. Això vol dir que és la descripció d’un mecanisme que fa que les coses passin d’una determinada manera. Un exemple és la Llei de la Gravitació Universal, que defineix l’atracció que exerceixen dos cossos en funció de les seves masses i la distància a la que estiguin. O les Lleis de Mendel que ens diuen com seran les generacions descendents de determinats progenitors pel que fa a un caràcter genètic determinat.
Noteu la diferència? Una llei ens diu com seran les coses. Una Teoria ens explica el perquè son així.
Però una Teoria ha de complir algunes característiques. En primer lloc, i potser la més important, és que ha de ser possible posar-la a prova. Podria ser que fos errònia, de manera que ha d’haver-hi alguna manera de veure si les seves prediccions són errònies. Per això el creacionisme no és una Teoria científica. Qualsevol observació és pot dir que “Déu va fer-ho així” i mai podríem demostrar que això és fals. És el que passa amb la religió i Déu. Senzillament són coses que no entren en l’àmbit d’actuació de la ciència.
Una altra característica és que ha de permetre fer previsions de coses que encara no hem observat. Si no fos així, quina utilitat tindria?
Ara bé. Cal tenir present que totes les Teories que fem els humans són incompletes o errònies. Quan Einstein va fer la Teoria de la relativitat no va invalidar la Teoria de la gravitació universal de Newton. Simplement va construir una Teoria més gran que explicava més coses. Ara, la Teoria de Newton és un cas concret de la Teoria de la relativitat.
I per molt correctes que ens semblin les teories actuals, sempre estem posant-les a prova. Mai es pot descartar que demà aparegui una dada que no encaixi amb la teoria, que no pugui explicar-se segons ella. Aleshores cal refer-la o abandonar-la per bastir-ne una de nova.
I encara que diguin que els científics som immobilistes que no acceptem res que contradigui les Teories que coneixem, us asseguro que a tots ens encantaria demostrar que alguna Teoria actual és incorrecta i que nosaltres la podem millorar.
Aconseguir-ho vol dir Premi Nobel garantit, al menys en teoria!
8 comentaris :
Home, però segur que alguna teoria ja s'ha contradit a una altra, o almenys en part... i així, a poc a poc i amb l'ajud de noves hipòtesis i completant altres teories anem evolucionant. És tot un encadenament això!
Ara..., compte amb el que dius al principi, això del llenguatge i de les connotacions negatives que pot tenir algun mot. Es tic d'acord amb tu que depèn quin significat es prioritzi ja anem malament des del començament!
Ui! Això es molt freqüent. De fet totes les que tenim actualment son millores d'anteriors. I un cas que ara crema són la teoria quantica i la relativitat. Les seves previsions són mutuament incompatibles, de manera que o bé una es incorrecta o bé ho es l'altra (o ho són les dues). Per això els físics es trenquen les banyes a fer una nova teoria que englovi les dues.
El llenguatge no és perfecte i els humans som, sovint, mesquins, orgullosos i mentiders.
Aferrar-se als significats semàntics de les paraules o la seva diferenciació semàntica (com el cas de la polèmica blavera pel cas català-valencià) per a defensar llur idees ja és una clara demostració de la poca base que tenen. El que sembla mentida és que hi hagi gent que encara s'empassi aquestes explicacions.
Un escrit que feia molta falta, quantes vegades hem sentit com algú menyspreant una teoria dient que és una teoria, una suposició...
Però bé, ja ho diuen: en teoria, la teoria i la pràctica són el mateix, en la pràctica, no és així.
PS: Sort que per les coses normals podem seguir aplicant la Teoria de Newton.
jo crec que sovint quan algú rebutja part d'un coneixement científic dient que “allò és únicament una teoria” vol dir que encara que reconegui que és un “Principi general, fórmula, ideats per tal d’explicar cert ordre de fets” o inclús un “Cos complet i sistemàtic de teoremes sobre una matèria”
no te prou suport empíric.
i com tu molt bé dius, les teories han de poder ser testades, posades a prova. i això com es fa? doncs, com tu també dius: derivant hipòtesis de la teoria i provant de rebutjar-les.
i al final que passa?
si les podem rebutjar, la teoria se'ns va en orris.
i si no les podem rebutjar, aleshores el que ens queda és una teoria que encara no ha estat rebutjada, però res més que això.
per tant, les teories només sobreviuen perquè ningú encara ha estat capaç de rebutjar-les.
es clar que una afirmació qualsevol no pot ser una teoria. tu n'has definit les condicions que han de complir.
però una teoria tampoc és una veritat absoluta, no?
per tant, en un sentit, una teoria és només una teoria...
carquinyol. Doncs aquesta és una de les tàctiques mes emprades pels que volen embolicar la troca. Per això va be de tant en tant recordar que vol dir cada cosa.
Alasanid. Massa vegades. I sempre en referencia a teories que els incomodaven.
I si que es una sort si.
kika. En realitat, això pasa amb tot el coneixement científic. No hi ha cap veritat absoluta i tot pot ser revisat de dalt a baix amb l'aparició d'una única dada. Això al menys en teoria!
Curiosment a motles persones això els molesta. Sembla que els humans tenim autentica passió per les veritats absolutes. I si no les aconseguim,... ens les inventem!
la llengua és viva i canviant i es posa a prova cada dia...i aquesta és la seva gràcia, com la ciència que, com dius, posa a prova cada dia les teories establertes.
m'has fet pensar!
un blog molt interessant!
rits. un plaer que passis per aquí!
Publica un comentari a l'entrada