Quan passarà això? Doncs sincerament, no en tinc ni idea. Però el que és segur és que, abans o després, passarà.
Hi ha una classificació anomenada “escala de Torí” que dóna idea del perill que correm. L’escala s’aplica als objectes que orbiten prop de la Terra, anomenats NEO (per Near Earth Object) i va des del 0 “probabilitat de col·lisió zero” fins al 10 “Col·lisió segura i amb capacitat per causar un canvi climàtic global”.
Fins ara, el rècord el té des del 2004 un asteroide anomenat “Apophis”, que va arribar a nivell 4 “Encontre proper, probabilitat de col·lisió menor de l’1 %”. Però en tot cas cal tenir clar el que les estadístiques volen dir. Que la probabilitat d'un impacte catastròfic de nivell 10 e consideri menor d'una cada més de cent mil anys no vol dir que no passi demà passat! Simplement vol dir que els astrònoms no ho esperen per d’aquí a deu anys i que els sorprendria que trigués més d’un milió d’anys. Però passarà. Segur.
En realitat, ja hem tingut avisos. El 6 de Juny de 2002, va tenir lloc una explosió aèria de gran potència sobre la Mediterrània. Alguna cosa va esclatar al cel i ara es pensa que va ser fragments d’un meteorit que no s’havia detectat i que va passar a fregar de la Terra. En passar sobre el mar no va deixar cràter i no s’han recollit fragments.
Vàrem tenir sort. Molta sort, per que com apunten alguns, si arriba a passar una mica més cap a l’orient, en plena escalada de tensió entre Pakistan i l’Índia, una explosió de magnitud similar a la d’un giny nuclear podria haver desencadenat una resposta per part de les dos potències, pensant equivocadament que els altres havien començat un atac.
Però en tot cas, que podem fer per estar preparats enfront del billar còsmic al que estem sotmesos? A la pràctica tot depèn de amb quina anticipació es descobreixi l’objecte que s’apropi a la Terra. Ja hi ha catalogats i sota observació un grapat de NEOs i la xarxa d’observació s’hauria d’ampliar. Però imaginem que en detectem un que ve cap a nosaltres.
El primer que pensaríem és de destruir-lo o desviar-lo. Fàcil de dir, però el món real no és Hollywood. No sabem com afectaria una explosió a un objecte d’aquests, No sabem si es trencaria, si es desviaria, no sabem quanta energia caldria aplicar, no sabem durant quant temps ni en quin costat. Tenim moltes teories, però cap dada.
Però això sembla que aviat canviarà. L’Agencia Espacial Europea projecta una missió per fer una prova en un asteroide i veure que passa si hi fem impactar una sonda a alta velocitat. Per això han preparat la Missió “Don Quijote”.
El sistema consta de dues naus. La primera serà un satèl·lit, anomenat “Sancho”, que es posarà en òrbita al voltant de l’asteroide. Així podrà analitzar trajectòries, densitats, composició i tot el que calgui durant un temps. La segona nau, anomenada “Hidalgo” serà la que haurà d’estavellar-se contra la superfície a una velocitat de deu metres per segon. Aleshores, Sancho podrà calcular com es modifica la trajectòria, els fragments que salten i l’efecte que la col·lisió tingui en la dinàmica de l’asteroide. Amb tot això tindrem dades per poder dissenyar estratègies més realistes el dia que facin falta.
És clar, una cosa que cal evitar és que amb aquesta missió no desviéssim l’asteroide o algun dels seus fragments just en direcció a la Terra. Per això cal triar unes dianes que estiguin raonablement lluny del nostre planeta. Ara ja hi ha dos candidats situats confortablement lluny. Els seus noms són 2002 AT4 i 1989 ML. Uns noms molt prosaics per la darrera cavalcada del Caballero de la triste figura.
Suposo que els podrien rebatejar com asteroides “Gigante” i “Molino de viento”. El pobre Don Quijote no es mereixeria menys.
14 comentaris :
Si passa un asteroide d'aquest aprop ja ens avisaràs. Més que res per fer canvis a la meva agenda.
:-)
Ostres, jo anava a comentar això del penúltim paràgraf, perquè, tal com estem acostumats a fer les coses, encara seríem capaços de provocar que l'asteroide xoqués amb la Terra i provoqués una desgràcia...
Per cert, no sabia això del que va caure al 2002. Em sembla bastant estrany. Jo ja fa anys que em miro de tant en tant els NEO per curiositat, i... no sé, sempre n'hi havia vist tants, i de tantes mides, que em semblava impossible que algun ens pogués passar desaparcebut. Jo pensava que, en un termini d'uns anys vista, els teniem tots controlats...
Potser amb massa mentalitat informàtica, però aquesta prova seria extrapolable a altres cassos? Perquè suposo que dependrà molt de la composició de l'asteroide, de la seva estructura, morfologia i del tipus d'impacte no?
Tal com deia un professor de lògica que vaig tenir, si vas en tren pel Principat i veus una ovella verda com a molt pots dir que a Catalunya hi ha una ovella verda que té un cert percentatge de superfície de color verd.
M'uneixo a Jesus, espero que quan calculin això Google introdueixi la data del Doomsday al Google Calendar !!
jesus. Fet. Quan s'apropi l'asteroide de la fi del món farem reorganització d'agendes. Sospito que totes estaran molt apretades aquells dies!
matgala. Encara queden bastants NEOs per trobar. I n'hi ha hagut un parell que han passat a fregar i els hem detectat quan ja s'allunyaven. Tot plegat recorda el projecte "Vigilancia Espacial" de "Cita con Rama"
carquinyol. Es clar. Algunes dades es podran extrapolar i altres no. Però en tot cas, poques dades són millor que cap.
L'ovella té un cert percentatge de superfície de color verd... observada des de determinat angle!
:-D
que gran aquest blog! és veritat...
Si un dels noms fos Dulcinea crec que quedaria molt bonic i roamntic i Don Quijote vull pensar que també ho veuria bé.
Estic enlluernat amb el teu bloc desde que el vaig trobar, avui és el meu sant i m'han regalat el teu llibre.
amay. Gràcies. però vols dir...?
joan. Dulcinea podria ser el control de missió (Llunyà, inabastable). perquè si l'Hidalgo se la fotia contra alguna cosa, ha de ser un molí.
1000 i 1 900. Ei, molt bona tria! :-D Espero que t'agradi!!
Escolta Dan saps per quan està previst l'impacte?
Digueu-me fantasiós però sempre he considerat que la solució és l'antimatèria. Una mica perillós serà portar-la a l'asteroide.
Una altra cosa a 10 Km/s uns 500 Kg ha de fer força mal. Són 500, no?
Hum! Estem en el camp de la hipòtesi. Hi ha prou evidència científica que expliqui l'extinció dels dinosaures, o quan l'arca de Noè o el fet de la mediterrànea del 2002 i altres, causades pel xoc amb meteòrits?
I perquè "Don Quijote" que patia al·lucinacions?
En fi, vivim que són quatre dies...
Si no te entrebancs (i amb l'exploració espacial mai es pot dir), està previst el llançament per l'any 2011 o 2012. Sancho trigarà uns 25 mesos a arribar a l'objectiu, i Hidalgo una mica més, de manera que encara va per llarg.
500 kg a 10 km/s serà un pessic. pensa que l'asteroide farà uns 400 m de diàmetre. No se quina serà la massa, però es deu poder calcular. l'objectiu principal és aconseguir desviar una mica la trajectòria.
Antimatèria? Buf això si que seria jugar amb foc. Com la generes i la guardes sense aconseguir una explosió que faci que les bombes atòmiques semblin petards de fira?
semmelweis. Home! Si que hi ha prou evidencia científica (que mai es garantia 100%) I també hi ha trajectòries d'asteroides sota control, i alguns passen molt a prop!. El nom de Quijote serà per allò de fer andanzas per tal de protegir als altres en plan noble mentre que els altres ni hi pensen. Salvar la terra d'una hipotètica destrucció que, en realitat no treu la son a ningú, ja es una mica "quijotesc"
quin post més bonic i literari t'ha quedat avui! m'encanta! (els asteroides, ja ho saps, són una de les meues debilitats!)
per cert, ens animem i creem una campanya cibernètica per a que l'ESA rebatege els asteroides????
els noms que has triat em semblem perfectes!!!!
Impactant, com sempre!.
Publica un comentari a l'entrada