En realitat, aquesta percepció també passa a diferents nivells. Sempre sentim que els nostres problemes són els principals, que la nostra visió de les coses és la més equilibrada i justa, o que la nostra cultura és la millor. Com si fóssim un eix central d’alguna cosa. I de nou, malgrat saber perfectament que tothom pensa de manera similar i que hi ha tants punts centrals com persones, l’efecte no desapareix sense un notable esforç.
Doncs una cosa semblant pot passar en el nostre coneixement de l’Univers. Els humans estem acostumats a fer servir unes magnituds de mida “humana”. Quan els físics han anat descobrint objectes cada vegada més llunyans a l’Univers, hem entès les xifres que ens donaven, però no les hem pogut assimilar a la nostra ment. Podem parlar de milions d’anys llum, però simplement no ens podem fer idea del que representa.
El mateix passa en direcció contraria. A mida que exploràvem l’estructura fina de la matèria, ens allunyàvem irremeiablement del que podíem copsar. Parlem d’àtoms, de nuclis, de protons, de quarks, de supercordes i podem quantificar-ho, però les nostres ments no tenen la capacitat de visualitzar-ho d’una manera ni tant sols aproximada a la realitat.
No és per un defecte als nostres cervells. Simplement estem dissenyats per treballar a escales que van dels mil·límetres als quilòmetres. En certa manera és una llàstima, perquè ens complica les coses quan intentem entendre la magnitud de l’Univers. Però també era inevitable. A mida que els nostres avantpassats anaven evolucionant, allò que els garantia la supervivència era una ment amb capacitat per discriminar les coses que els podien matar o que els permetrien la vida. Els depredadors, el menjar, els accidents del terreny, tot això té les dimensions que ens són familiars. Un mico que distingís distàncies moleculars no estaria particularment ben preparat per sobreviure a la sabana.
S’ha fet notar que tenim una mida i una capacitat de comprendre que es troba a mig camí entre les distàncies atòmiques i les còsmiques. Una característica que ens permet moure’ns amb dificultat als dos extrems de les dimensions, però que al menys no ens allunya massa de cap d’elles. Si els bacteris fossin intel·ligents segurament tindrien més fàcil comprendre el que és una molècula, o un àtom, però una galàxia seria un concepte molt més difícil de captar.
Nosaltres seriem els afortunats que estem equidistants d’allò extremadament gran i de l’extremadament petit. Fins i tot s’ha vist un cert disseny en les nostres dimensions.
Però potser això sigui, de nou, l’efecte “d’estar al centre”. Potser l’Univers tal com l’hem arribat a comprendre sigui només una petit part d’una altre entitat encara molt més gran. I potser les supercordes que creiem que formen l’entitat última de la matèria siguin un component enorme d’altres entitats petites fins molt més enllà dels nostres coneixements.
Simplement tenim unes dimensions que ens semblen raonablement centrades perquè mirem la realitat des del nostre punt de vista i és l’efecte “estic al centre” el que ens fa sorprendre’ns de la sort que hem tingut en tenir unes dimensions tant apropiades.
10 comentaris :
O sigui, que el centrisme és una cosa inherent a nosaltres i allò de "et creus el melic del món" és una cosa fins i tot natural, no?
Doncs jo veig el món des de l'esquerra i una mica des del darrera... :P
Uhm... quant de mal fa el culturocentrisme ignorant!!!
"La religió catòlica és la única vertadera" (claaaaaro.. a veure què en diuen els musulmans)
"Els homes, és que sou tots iguals" (clar, i els homes què en dieu?)
"Quina sort que tenim de viure a Barcelona, les altres ciutats són taaaan cutres" (ejem...)
Certament, un fenòmen psicològic inevitable... tendim normalment a pensar que el que tenim més a prop és el millor, el més important i el més ben fet.
Així neixen els esperits patriòtics i de pertinença a un grup.
[excepte el carquinyol, que deu ser un extraterrestre amb visió especial... xD]
ei, com més gran tinc l'ego més centre de l'univers soc ;)
no només sorprendre'ns, trobo admirable que siguem els únics capaços de percebre aquestes mancances nostres, expressar-ho i doldre'ns-en :D
Tot és qüestió de saber manupular els sistemes de referència i la veritat és que estant al centre del món un se sent la mar de bé.
El que té la seva gràcia és estar més o menys pel mig en quant a distàncies.
Doncs dec estar una mica desequilibrada, jo! Mai m'he sentit el centre de res, com un satèlit.
Això em recorda aquest programet tan curiós i divertit.
Carquinyol. Si, però el melic soc jo! :-D
Alespi. I l'esperit aquest de grup, doncs una mcia està bé, però mai tenim el sentit de la moderació prou desenvolupat.
Eulàlia. Jusata la fusta!
Clidice. Ep. Els únics potser no. En tot cas els unics que coneixem per ara.
Alasanid. Mmmm Soc el punt 0,0,0 No està malament
Joana. Satèl.lit? Ui ui ui..
Gerard. Si. Es molt bo. Abans hi havia el de "potencies de deu" Es la mateixa idea.
Un article molt interessant. Mai se'm havia acudit veure-ho d'aquesta manera.
suposant que les supercordes existeixen
Publica un comentari a l'entrada