divendres, de novembre 17, 2006

De nou amb els antibiòtics

S’ha posat en marxa una campanya per prevenir l’abús dels antibiòtics. L’avís és molt clar: “pueden dejar de curar”. És cert, dramàticament cert, i el cas és que ja està succeint. Però malauradament, sospito que la campanya no servirà absolutament de res.

El problema ja el vaig comentar fa temps, quan va aparèixer una soca de bacteris resistent als antibiòtics, amb tots els problemes que això comporta. En realitat és com si sobtadament tornéssim a la medicina del segle XIX pel que fa a malalties infeccioses, perquè si una infecció bacteriana no la pots tractar amb antibiòtics, que queda? Sulfamides? Arsènic? Sanatoris a la muntanya?

I els bacteris es van adaptant als antibiòtics. En realitat el que passa és que de tant en tant apareix algun bacteri mutant al que no li fan res. Com l’antibiòtic mata la resta, el mutant pot créixer i ocupar tot l’espai (és a dir, el cos del malalt) sense problemes.

Fins ara la solució per això era fer servir un antibiòtic diferent. Però els bacteris són molt punyeters i actualment ja hi ha soques infeccioses resistents fins a nou! tipus diferents d’antibiòtics, incloent els d’última generació.

I cada vegada és més difícil dissenyar nous tipus d’antibiòtics. De fet, fa molts anys que no n’apareixen de nous. Això no és percebut habitualment perquè de marques comercials si que n’hi ha moltes. Però la majoria tenen els mateixos components.

El cas és que el problema té dues fonts. La primera és l’abús que en fem. Per qualsevol bajanada que ens passi, prenem antibiòtics. I moltes vegades en situacions en què no serveixen de res. Per exemple: la grip no es cura amb antibiòtics. Però tant se val, tothom en pren. No curem la malaltia, però ajudem a que apareguin soques resistents.

L’altra font de problemes es sospita que és l’agricultura. Els antibiòtics fan moltes coses a més de matar bacteris. I és que tots els medicaments tenen efectes secundaris. I en aquest cas un efecte secundari es.... que fan engreixar el bestiar! Per tant, durant molt temps es va alimentar al bestiar de les granges amb dosis altes d’antibiòtics.

Aquesta pràctica està prohibida a la Unió Europea des del 2006. Però fins aleshores se n’havien consumit moltíssims. Per exemple, l’any 1999 es van emprar 4.700 tones d’antibiòtic únicament per l’engreix del bestiar.

De manera que el raonament és senzill. Fem servir els antibiòtics únicament quan fan falta i reduirem molt l’aparició de soques resistents, amb això ens assegurariem que aquests medicaments seguiran sent útils en un futur.

Però els humans som com som, i la teoria està molt bé, però els antibiòtics els seguirem prenent per si de cas, perquè tinc molta feina i m’he de curar de seguida o pel que sigui.

Passa com amb les carreteres. Quaranta anys de campanyes explicant els riscos de l’excés de velocitat no van aconseguir quasi res. Ara bé: l’amenaça de multes importants i que et treguin punts del carnet si que va reduir la velocitat a les carreteres de manera gairebé instantània.

Per tant, sospito que alguna cosa semblant hauran de fer amb els antibiòtics. No aconseguiran res amb campanyes. En realitat ja hi ha molts tipus que sols es poden aconseguir amb recepta i això fa que la gent pressioni als metges per que els hi receptin. De totes maneres, n’hi ha altres que es poden adquirir sense més a les farmàcies, per tant la gent els comprarà, i desprès quan apareguin les complicacions, tothom es queixarà. És la naturalesa humana.

13 comentaris :

Anònim ha dit...

El que passa és que, encara que ara en deixem de prendre --i jo, per sort, no m'incloc entre els qui els usen--, amb tots els que ens n'hem pres indirectament a través de la carn animal em sembla que ja anem ben servits...

Anònim ha dit...

No se si és la naturalesa humana, dan, tendeixo més a pensar que és la mentalitat predominant en les societats desenvolupades i, per tant, decadents. Tothom actua en funció de la garrotada i el que és encara més penós és que la demanin com si fos l’única solució: tancarem a la presó els que agredeixin a mestres i metges; prohibirem que la gent fumi a quasi bé tot arreu (de moment encara no anem a la presó); a la presó també els especuladors i constructors que enganyen el personal; tancarem incomunicats uns presumptes terroristes el temps que calgui, etc. etc. etc.
A vegades em sento una mica cansada d’exculpar la població en general, d’apel·lar a la seva innocència o ignorància. A què és degut que la gent no faci cas de les campanyes, dels advertiments? A que és degut que es deixin ensarronar? No crec que sigui la naturalesa humana, és qüestió de formació, d’educació. És per aquí per on hem de començar a plantejar les coses i, malauradament, no veig que s’hi esmercin massa esforços. (I no em refereixo només al sistema educatiu, caldria fer una anàlisi més àmplia).

Anònim ha dit...

D'una banda Sanitat fa publicitat sobre el tema antibiòtics per advertir a la població sobre les conseqüències del seu mal ús i per l'altra no fa res per evitar la lliure distribució dels més habituals (amoxicilines) a les farmàcies, sense recepta. Potser per no atemptar contra la llibertat personal? Potser perque encara hi ha persones que els utilitzen de forma correcta i els compren directament? Aquest tema està una mica descontrolat...

Dan ha dit...

èlsinor. De fet, el que es pensaés que les poblacions d'antibiòtics resistents sola viuen millor que les sensibles si hi ha antibiòtics pel mig. Si desapareixessin, mica a mica tornarien a ser sensibles. Per un bacteri, desenvolupar resistències és car i paga un preu energètic que sols es útil en cas de pressio selectiva.

dolors. Uf! Interessant el plantegament. pero curios també. Assumeixes que les societats desenvolupades son decadents? El tema de si es un problema d'educacio o de la naturalesa humana... doncs jo crec que les dues coses. L'educacio ajuda a controlar la nostra manera de ser. però a la practica, la garrotada es efectiva (potser es una forma bestia d'educar?).

Dan ha dit...

higgins. Doncs aqui esta el problema. Segurament es important el fet que a les farmacèutiques ja els va be, per ara, que aquests antibiotics siguin de venta lliure. Despres, quan deixin de ser efectius ja veurem.

Anònim ha dit...

És evident que les socientats han seguit sempre la mateixa trajectòria: creixement, esplendor i, finalment decadència. Pensem en qualsevol civilització que hagi avançat de forma significativa i quin ha sigut el seu final: romans, grecs, egipcis ... D'aquesta evolució n'estic plenament convençuda i el motiu fonamental el benestar. Has de renunciar a massa coses per lluitar i, conseqüentment, deixas de fer-ho.
I pel que fa a l'educació, la garrotada no està renyida amb ella, és més, forma part d'ella (encara que avui tinguem por de dir-ho, per que ho poses amb interrogant?) Un bon cop a temps és dels recursos més efectius que hi ha en moments puntuals, però sempre és preferible evitar la situació en la que cal la garrotada i alhora mostrar la conducta correcta.
I bé, aquí estem veient com es va amb compte amb les farmacèutiques, amb els productora de begudes alcoholiques, d'armes, amb els grans emisors de CO2 ... i "muchas cosas más" .

CUCALELLA ha dit...

Hola Dan:
M'alegro de tornar a llegir els teus posts sempre tant interessants. Són sempre innovadors, però en aquests cas he sentit parlar d'aquest tema altres vegades. Justament per aixó desde fa ja alguns anys que he deixat de prendre medicines per a curar-me. Está clar que si ets una persona amb una malaltia greu s'han de prendre, són necessaries, però el que tinc jo normalment són grips o algun que altre mal de panxa per la porqueria de menjar que ingerim. La meva idea és la següent, crec que el nostre cos está lo suficientment acondicionat per a lluitar contra aquests tipus de virus i hem de deixar que les nostres defenses actuin, sinó arribarà un moment en el que el nostre cos estarà tant desacostumat a lluitar que de res que ens passi caurem malalts.

Vinga, un salut. M'alegro d'estar de nou per aquí. :)

Anònim ha dit...

La campanya hauria d’anar dirigida sobre tot als farmacèutics que actuant de camells venen drogues (antibiòtics) de forma il·legal (sense recepta). No hi ha cap antibiòtic que sigui de venda lliure a la farmàcia. ¿Llicencies per punts als farmacèutics?. Pot ser si.
Alguna cosa ha canviat en el sector alimentari. Avui, donar antibiòtics per engreixà el bestiar és un delicte penal contra la salut pública castigat amb presó.

Dan ha dit...

Hola cucalella!!Doncs fas molt bé de permetre al cos lluitar per si sol. Les medicines quan fan falta, naturalment, però quan no cal, doncs millor deixar que la natura segueixi el seu curs. (Però quan calen, calen eh!)

anonim. Si que ha canviat el sector alimentari. Ara ja esta completament prohibit. Fa uns anys sosl eren uns quants, pero durant molt temps es va abusar d'una manera exagerada. De fet, es detectaven antibiotics a la carn dels supers. per sort ara aixo ja no passa. Potser la campanya esta enfocada a que la gent no pressioni als metges per que els hi receptin antibiotics. Hi ha malalts molt pesats!

Anònim ha dit...

Aquest és el pitjor problema que tenim els humans, no pensem gaire en el demà i gens en el demà passat. Potser si tinguèssim una altra mentalitat, pressionariem més per tenir alternatives no contaminants als combustibles fòsils i deixeriem de destrossar el planeta.

Respecte als medicaments, jo miro sempre de no pendre, com a molt algun analgèsic de tan en tan per mals de cap i apa. Els refredats i les grips? Llet calenta, mel, conyac i a suar!! I si cal antibiotic, que m'ho digui el metge.

Salutacions

Anònim ha dit...

si estic dacord s'ha de pendre els medicaments sol quan sigui necesari, el que pasa,si no prens res, es un engorro estar treballant o fent el que sigui amb mal de cap o el cos debil, i no dic antibiotics però un gelocatil sempre va bé XDDD

Anònim ha dit...

Només prenc els medicaments estrictament necessaris però és veritat que la industria farmacèutica és com un pop. Els metges recepten perquè les farmacèutiques paguen (darrerament, medicaments que són nous i que encara no s'han probat a Estat Units on gairebé tots són fabricats), las farmàcies et venen lliurement alguns antibiòtics, procurant dir-te meravelles dels que tenen comissió en aquell moment i la gent comprem les amoxicilines, etc. penso per un factor més aviat psicològic que altra cosa. Moltes vegades ens sentim desamparats amb aquest sistema de Seguretat Social en que el metge no t' escolta. A quantes persones els hi passa, sobre tot a les persones grans, que si no els recepten sembla que no els escoltin?

Crec que és un problema complex. Educatiu, econòmic, estructural.

Per exemple, jo pateixo d' angines al menys dos cops l' any. El meu metge de capaçalera de Barcelona, el del CAP, diu que com que les amigdales són hiperplàstiques, el procés és més virulent i em recepta un medicament de darrera generació que em va molt bé, no fa mal a l' estomac i només dura set dies, una píndola per dia. Però, ah! problema...és molt car.

Des que sóc a Màlaga, clar la doctora d' aquí em diu que, malgrat que aquest antibiòtic m' eviti dues caixes d' amoxicilina, antitèrmics, etc. en el presupost que li donen, aquest medicament no hi pot entrar.

Resultat, m' atiborro d'amoxicilina o me'l compro?

;-(

En fí, intento girar, en la mesura que puc cap a les herbes i els mètodes menys agressius. Recordar el que feia la meva àvia que era remeiera.

Perdoneu la pallissa! ;-)

Euphorbia ha dit...

La prohibició d'alimentar el bestiar amb antibiòtics és d'aquest any? Sí que anem bé.