dijous, de desembre 20, 2007

Crear vida al laboratori

Diuen que tot allò que sigui tècnicament possible, algú acabarà per fer-ho. Que passi una mica abans o una mica després depèn únicament de l’ambient social on es trobin els investigadors. Per això els grans i nous descobriments acostumen a fer-se als Estats Units, on es valora molt la iniciativa i van i ho fan, mentre els europeus encara estan posant-se d’acord per reunir un comitè per discutir les implicacions del nou pas que potser es podrien plantejar de fer.

En tot cas, actualment vivim el gran moment de la biologia, i un dels passos inevitables està a punt de donar-se. El de crear vida artificial.

Naturalment qui ho vol fer és en Craig Venter, el que va moure el diner privat per seqüenciar el genoma humà, que es va seqüenciar el seu propi ADN, que va reconstruir un virus en el laboratori i que ara vol crear i patentar un organisme nou. En realitat, el que vol fer no és exactament crear vida artificial, però això són detalls tècnics, importants, però menors.

El primer que van fer al seu laboratori va ser mirar de respondre una pregunta directa: Quin és el nombre mínim de gens que necessita un organisme per viure? Per saber la resposta van agafar l’organisme que té el menor genoma conegut i que pot créixer en un medi de cultiu. Aquest és el Mycoplasma genitalium. Un bacteri que creix a les cèl·lules dels conductes respiratoris i genitals dels primats i que viu amb únicament 482 gens. Per fer-nos una idea, els humans en tenim al voltant dels vint-i-cinc mil.

Però podria ser que dels 482 gens del Micoplasma, no tots fossin imprescindibles, de manera que durant un temps van anar agafant cèl·lules d’aquestes i els hi treien un gen particular per veure que passava. En molts casos les cèl·lules morien, però en altres casos, podien sobreviure o fins i tot creixien encara millor, de manera que van concloure que n’hi havia un centenar que no eren absolutament imprescindibles i que amb 382 gens l’organisme podia viure.

El següent pas va ser fabricar un cromosoma que contingués aquests 381 gens (Si, hi ha un gen de diferència. Suposo que després van veure que en podien prescindir). I això ho van fer amb la metodologia que ja tenim a la majoria de laboratoris (però segur que amb molts més calers!).

I finalment van agafar una cèl·lula de Mycoplasma genitalium li van treure els seu material genètic i el van substituir pel nou cromosoma que havien fabricat, amb els 381 gens mínims teòricament per sobreviure. I a veure si la criatura creix, prolifera i es reprodueix.

El cas és que allò ja no és l’organisme original, de manera que calia buscar-li un nom nou, i el van batejar com a Mycoplasma laboratorium. Fins i tot aquells que s’oposen més fermament a aquesta mena de recerca han de reconèixer que el nom està ben trobat.

Però no sols això. La pela és la pela, de manera que ja han presentat la patent per protegir el seu invent. Un organisme al que ja li han buscat també un nom popular. Com que es tracta d’una criatura sintètica l’han batejat amb el nom col·loquial de “Shyntia”.

Falta veure si se’n sortiran, però això quasi és igual. Si fracassen ara es tornarà a intentar de seguida, de manera que la creació d’organismes fets al laboratori està a la cantonada. Amb totes les implicacions ètiques que comporta.

Perquè, no ens enganyem. Molts laboratoris ho fan per guanyar-hi diners. A partir d’aquí, com sempre, el límit el marca únicament la imaginació. Voleu un bacteri que fabriqui petroli? Parlem-ne. Que secreti algun medicament? Cap problema. Que causi una malaltia letal per la que tant sols vosaltres teniu la cura? Sols és qüestió de diners.

Segur que es faran lleis per regular tot això, i també segur que hi haurà paradisos legals on es podrà fer sense que les autoritats s’ho mirin massa.

Es pot criticar en Venter i la seva megalomania. Es pot dir que en realitat no fa res de nou sinó que aprofita material ja existent. Hi haurà qui organitzarà croades integristes per evitar que els humans imitin a Deu. Però l’avenç no es pot aturar i al darrera d’ell segur que n’hi ha molts més intentant-ho. El que no podem deixar de preguntar-nos és si aquest avenç ens portarà en una direcció que ens interessi.

Fa menys d’un segle vàrem alliberar l’immens poder dels àtoms. Ara toca modular la mateixa essència de la vida. Estem aconseguint uns poders inimaginables fa molt poques generacions. Serem prou savis per fer-ne bon ús?

20 comentaris :

Carquinyol ha dit...

O sigui, que segons crec entendre el que fan es canviar les instruccions internes d'un ésser viu per a que "fabriqui" un ésser diferent, no?

No hi ha virus o bacteris que fan coses similars per a replicar-se? Bàsicament utilitzen una cel·lula com a "fabricant" o "mare de lloguer".

Dan ha dit...

Canviar segons com es miri. El que han fet ha sigut treure tot el que no sigui imprescindible. Com un "Arranque a prueba de fallos" de Windows.
Els virus que dius no serveixen perque no poden sobreviure ells solets. Es busca el mínim necessari per viure autònom.

Joan ha dit...

L'existència d'organismes al servei de l'espècie humana és un fet (llevat de la cervesa, pa, compostatges, etc.). També com a armes biològiques i químiques. En principi doncs, no és pas imprescincible construir-ne als laboratoris per aquests fins. Jo en aquest sentit apart del repte d'aconseguir organismes vius sencers o "crear vida" (cosa que té un interés discutible)crec que l'interés que té és el de fer negocis creant coses específiques d'alt interés comercial per a empreses farmacèutiques o com a potencials fonts energètiques (bioalcohol, petroli, etc.)i molts d'altres. Aquest interés d'emprar als científics com a font de recursos econòmics és el que actualment és fomenta des d'els governs. És alló del I+D. Cada vegada és més difícil poder fer recerca bàsica doncs cal demostrar que allò que pretens investigar té un potrencial interés per a les empreses.

sants ha dit...

Pot ser interessant intentar arribar a una finalitat concreta però emprant la mínima energia necessaria (per part del bacteri, és clar).. realment la idea està ben pensada.. temes ètics a part, cadascú que pensi el que vulgui..

Anna ha dit...

Dan, avui et critico :P

Crec que has fet una injustícia molt gran en la frase "Quin és el nombre mínim de gens que necessita un organisme per viure? Per saber la resposta van agafar l’organisme que té el menor genoma conegut i que pot créixer en un medi de cultiu."

Venter no ha estat el primer a fer això, haguessis pogut mencionar un dels líders en el lema que a més ens és culturalment proper: l'Albert Moya, de València, i els seus pugons.

Anònim ha dit...

No és cert que M. genitalium sigui l'èsser viu amb el genoma més petit. N'hi ha amb menys gens i un genoma més petit -la diferència és que aquests altres microorganismes són paràsits obligats i no poden viure fora dels seus hostes. De fet el M. genitalium no és que visqui massa bé fora dels seus hostes.
Aprofito per reivindicar el talent dels investigadors europeus. Que a l'Usa tinguin més èxits segurament és per culpa de tenir més investigadors i no pas amb més empenta.
Finalment, reivindico que efectivament es pot aturar una investigació que perjudiqui la humanitat: com ara els OGM; per més info www.somloquesembrem.org

Dan ha dit...

Joan. Realment la ciencia basica, pura, dedicada unicament a ampliar el coneixement cada vegada es més difícil. però suposo que va per temporades. La genètica va tenir una època de coneixement pur (mes o menys) i ara es vol treure partit del que sabem. És ben normal que la societat es beneficii del coneixement que generem els científics. No unicament en millor salut, sinó també amb més empreses i mes PIB.

sants. la idea es simple i per tant segurament ben pensada. Els problemes ja aniran trobant-los.

Anna. Pots criticar tant com vulguis! ;-)
Però no estic d'acord amb tu. El treball dels parasits dels pugons es fantàstic (i mereixedor de futurs posts) però no estic d'acord en que aquells bacteris (paràsits intracel·lulars obligats) necessitin menys gens que M. genitalium. L'únic que passa és que necessiten uns gens que estan situats en el genoma de l'hoste. Que el gen estigui en un genoma o l'altre no es el problema en aquest cas. Perqué sinó, podríem acceptar que sense gens, com els prions, també es pot anar fent.

zímon. Et dic el mateix que li deia a l'Anna. Els paràsits necessiten més gens dels que tenen i fan servir els dels hostes, per tant, cal sumar el total. M.genitalium pot anar fent amb el que te sense "llogar" res a cap hoste.
I en cap cas volia menystenir el talent dels europeus (ni molt menys). Jo crec que els USA tenen més èxit bàsicament per un tema d'organització. Allà tot és més fàcil. Si contem quan temps gasten els investigadors europeus fent paperassa, lluitant amb la burocràcia i discutint per coses irrellevants i ho comparem amb el que es gasta als USA, entendrem moltes coses.

Unknown ha dit...

Veig que la discusió ronda uns verals molt elevats... És a dir, que crear vida és crear un genoma? No seria el mateix construir uns organuls, una membrana, uns ribosomes, etc i ficar-hi un genoma? O és que del genoma i d'uns quants enzims i proteïnes ja surt tot això?

Dan ha dit...

He he. Per això diuen que en Vender no ha creat res. Unicament ha agafat els orgànuls d'una cèl.lula sense genoma i hi ha introduït un genoma també fet a peces ja existents.
Encara que tot això és fàcil de dir, però a veure on es el guapo que ho fa. Si se'n surten tindrà molt mèrit científic encara que no sigui estrictament "crear" vida artificial.

Anna ha dit...

no crec que aquest cas sigui comparable al dels prions, ja que aquests són simplement una proteïna, així que ja no parlem de genomes. I anava a dir més coses, però cercant com s'escrivia exactament Creutzfeldt-Jackob he vist que en vas fer un post així que callo ja i me'n vaig al llitet ;)

Anna ha dit...

ah, i me n'oblidava: zímon, potser aquest no és el lloc per discutir-ho, però no em sembla que els transgènics, o organismes genèticament modificats (OGM), siguin cap problema ni perjudiquin la humanitat, sinó més aviat al contrari, en poden solucionar diversos problemes.

Dan ha dit...

Tens raó. No es comparable. Jo volia posar únicament l'exemple extrem, en que en un lloc hi ha un gen i campant per altres bandes hi ha la proteïna.

Anònim ha dit...

Un exemple de perjudici per a la humanitat dels OGM.
Anna, tens raó que no és el lloc per discutir-ho; encara que en Dan ens pot donar permís i aleshores ja ho seria. I, potser millor, que faci una petita nota -un nou article- i tindrem un espai immillorable.
Acabo de passar per www.crisisenergetica.org i estic una mica "capficat" en el futur de "la humanitat". I fa temps que penso que un problema, i molt greu, serà la fam que es pot extendre quan el petroli -font principal dels fertilitzants de l'agricultura convencional, inclosos els OGM- continui pujant de preu. I no tan sols pel biodièsel, sinó també per tenir actualment un problema de dependència agricola-energètica molt gran -gràcies a la revolució verda, tot sigui dit-. Els OGM són filles d'aquesta revolució verda i segueixen el mateix esquema insostenible; agreujant-ho per motius de irreversibilitat, eliminació de l'alternativa (eco-bio-orgànic), inconsciència -per desconeixement de efectes metabòlics/genètics, i altres aspectes no menys importants -sobirania alimentària de les comunitats, pèrdua de biodiversitat (intra i inter-específica), més toxicitat i nous tòxics, etc...-.
No obstant estic encantat de parlar-ne; fins i tot podem obrir un nou espai de debat si en Dan no troba bé allotjar-nos.

Dan ha dit...

Els comentaris estan totalment oberts i podeu comentar tot el que vulgueu! Cap problema. Un dia si que vull fer un posts de transgenics, però això no treu que ara i aquí podeu dir tot el que us sembli.

global logistics and supply chain management ha dit...

Thanks for posting such kind of usefull information.Keep Posted in future as well.Thank you! I would love some feedback on my site supply chain inventory management when you got time.

corporate dominant brand ha dit...

Nice blog design. This seems like it would be a very interesting blog to keep up with. Please come visit my site marketing consultants when you got time.

Attorney Nevada ha dit...

You got a really useful blog I have been here reading for about an hour. I am a newbee and your success is very much an inspiration for me. The first page doesn’t need to be just a dream anymore.




Nevada Attorneys, Nevada
Lawyers
, Nevada Law Firms,
Nevada Law Offices, Nevada
Legal Services
, Attorneys
In Nevada
, Nevada Lawyer
Directory
, Nevada Attorney
Directory
, Nevada Accident Attorneys, Nevada Administrative & Governmental Law Attorneys, Nevada Adoption Attorneys, Nevada Agricultural Law Attorneys, Nevada Appeals Attorneys, Nevada Arbitration & Mediation Services, Nevada Arbitration & Mediation Services Attorneys, Nevada Asbestos Diseases Attorneys, Nevada Asset Protection Attorneys, Nevada Attorneys, Nevada Attorneys&#; Information & Referral Services, Nevada Attorneys&#; Support Services, Nevada Banking & Investment Law Attorneys, Nevada Bankruptcy Attorneys, Nevada Business Services, Nevada Child Abuse Law Attorneys

Unknown ha dit...

Hi! Thanks for the great information you havr provided! You have touched on crucuial points! I would just like to say to all my fellow Entrepreneurs…just remember that persistence is the key to success. As Winston Churchill once said: “Never, never, never give up!”

Georgia mobile home insurance, Hawaii mobile home insurance, Idaho mobile home insurance, Illinois mobile home insurance, Indiana mobile home insurance, Iowa mobile home insurance, Kansas mobile home insurance, Kentucky mobile home insurance, Louisiana mobile home insurance, Maine mobile home insurance, Maryland mobile home insurance,

Unknown ha dit...

Nice experience shared. Its not less than an interview. Great way of posting such good and informative stuff..
Massachusetts mobile home insurance, Michigan mobile home insurance, Minnesota mobile home insurance, Mississippi mobile home insurance, Missouri mobile home insurance, Montana mobile home insurance, Nebraska mobile home insurance, Nevada mobile home insurance, New Hampshire mobile home insurance, New Jersey mobile home insurance, New Mexico mobile home insurance, New York mobile home insurance

Anònim ha dit...

Your summaries are always top-notch. Thanks for keeping us apprised. I’m reading every word here.

Louisiana insurance guide, Maine insurance guide, Maryland insurance guide, Massachusetts insurance guide, Michigan insurance guide, Minnesota insurance guide, Mississippi insurance guide, Missouri insurance guide, Montana insurance guide, Nebraska insurance guide, Nevada insurance guide, New Hampshire insurance guide,