dimecres, de desembre 19, 2007

De nit surten del terra!

De vegades la física genera unes imatges que arriben a marejar, però que alhora són absolutament fascinants. I una de les que més m’impressiona té a veure amb unes partícules especialment esquives que han fet anar als físics de corcoll durant dècades. Són els neutrins, i sempre que penso en ells no puc evitar sentir com una mena d’esgarrifança divertida.

Els neutrins van néixer als anys 30 com una proposta purament teòrica. Els físics coneixien una cosa anomenada desintegració β. En aquesta reacció, els protons es desintegraven i donaven com a resultat un neutró i un positró (això és un electró, però amb càrrega positiva). El problema era que quan calculaven les energies, les masses i tot el que s’intercanviava durant la reacció, el resultat final no estava equilibrat. Faltava una petitíssima part d’energia que ignoraven on anava a parar.

I aquesta mena de desequilibris posen molt nerviosos als físics.

Aleshores, en Wolfang Pauli va proposar que les coses podrien encaixar si assumien que l’energia que faltava marxava en forma d’una nova partícula, pràcticament indetectable que fes quadrar el sistema. La nova partícula hauria de ser molt més petita que un electró. De fet, la seva massa podia ser nul·la o quasi nul·la i a sobre no hauria de tenir càrrega elèctrica.

Com que era elèctricament neutra i havia de ser tant petita, li van posar el nom de neutrí, per distingir-la del neutró, que tampoc té càrrega, però que és molt gran (gran per tractar-se d’una partícula subatòmica, és clar).

El problema era com detectar una cosa tant esquiva. Els càlculs van indicar que si es feia passar un feix de neutrins a través d’un bloc de plom, per tal que la meitat dels neutrins interaccionessin amb el plom caldria que el bloc mesurés... un any llum! I és que els neutrins gairebé no interaccionen amb la matèria.

De totes maneres l’enginy humà és esmolat i als anys 80 es van poder observar experimentalment els efectes del pas dels neutrins, de manera que van passar de ser una entitat teòrica, ideada per fer quadrar una equació, a ser partícules de les que no dubtem de la seva existència.

Però els problemes no es van acabar. Poc a poc es van fer més experiments i aviat va ser evident un detall empipador. Sistemàticament anaven trobant menys neutrins dels que s’esperaven. De fet, sóls apareixien un terç dels neutrins que havien de mesurar-se.

Aquesta va ser l'última broma que van gastar els neutrins als físics. Resulta que hi ha tres tipus de neutrins, i els experiments que es feien únicament podien detectar-ne un. Però la gràcia és que cada neutrí va canviant de forma a mida que passa el temps. Durant uns segons són el primer tipus de neutrí (el de l’electró), després canvien i passen a ser el neutrí del muò i poc després es transvesteixen en neutrí de la partícula tau. Si quan el neutrí passava per l’aparell detector portava el vestit adequat per aquell tipus de detector, el podien veure, però això passava únicament una de cada tres vegades, de manera que els resultats van desconcertar als físics durant un bon temps.

I això que únicament es poden detectar una part infinitesimal dels neutrins que passen pel detector. Realment, l’enginy dels físics i dels enginyers és per treure’s el barret.

Però el que deia que m’impressiona dels neutrins té a veure amb la seva poca interacció amb la matèria. El Sol està emetent un enorme flux de neutrins, de manera que cada moment el nostre cos és travessat per milions i milions de neutrins que passen a través com si fóssim transparents. I encara que sigui de nit passa el mateix, ja que els neutrins travessen la Terra sense ni adonar-se.

De manera que si llegiu això de nit, penseu que, encara que no els veieu, un flux imparable de neutrins provinents del Sol està creuant el planeta, sortint del terra, travessant el vostre cos i seguint el seu viatge cap a les profunditats infinites de l’espai.

12 comentaris :

Carquinyol ha dit...

ufff.. jo ja a aquests nivells vaig totalment perdut !! Això dels electrons positius ja m'ha deixat desquadrat totalment!! No acabo de comprendre el perquè determinades particules elementals tinguin càrregga electrica, ni que indica el seu signe, ni perquè altres la tenen, ni de "que" estan fets...

Vaja, es com saber que hi ha diversos tipus de totxanes però no entendre perquès som com som ni de que estan fets.

Alasanid ha dit...

Els neutrins són fascinants, deuen ser ideals per transmissions secretes...

Havia llegit sobre telescopis de neutrins i el seu emplaçament. El més sorprenent de tot és que els tenen sota terra.

krusty ha dit...

Buenas!!
no té res a vore en l'entrada!! pro he llegit q lo teu llibre comença a desfilar per les teles i radios d'un cert nivell!! i no només x biblioteques de la Catalunya profunda i oblidada!! jeje!!
Felicitats!! crec q t'ho mereixes!!!

Dan ha dit...

carquinyol. No t'estranyi. Jo crec que fins els físics perden el nord en determinats nivells. Però es tant flipant tot això!...

alasanid. Els detectors de neutrins els posen sota terra per un bon motiu. Així , si detectes alguna partícula, es molt probable que sigui un neutrí ja que la resta son absorbides pel terreny fins la superfície.


krusty. Si!!!!, el xicotet va agafant empenta i ja gairebé camina solet! (Ep! catalunya profunda, potser, però oblidada ni parlar-ne!)

omalaled ha dit...

Gràcies, Dan, per l'enllaç. Quan dius que els neutrins interactuen poc amb la matèria et quedas curt. De fet s'ha calculat que si poséssim una barrera de plom d'un espesor de (agafat bé) 100 anys llum l'atravesarien la meitat d'ells.

Existeixen el que es diuen telescopis de neutrins. Un d'ells és el súper-kamiokande. No et perdis l'article de l'aberron.

Salut!

open source point of sale software ha dit...

I just love it ..... well i don't have any doubt about your articles... your articles are awesome... Honestly you are simply the best.Thanks for sharing this with us. Please come visit my site retail point of sale software when you got time.

annual industrial marketing ha dit...

Really it is nice post and thanks for sharing it and really it is very useful. Please come visit my site industrial sales give me any valuable feedbacks.

Nebraska Attorneys Legal Services ha dit...

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing websites that understand the value of providing a quality resource for free. It’s the old what goes around comes around routine.



Nebraska Attorneys, Nebraska
Lawyers
, Nebraska Law Firms,
Nebraska Law Offices, Nebraska
Legal Services
, Attorneys
In Nebraska
, Nebraska Lawyer
Directory
, Nebraska Attorney
Directory
, Nebraska Accident Attorneys, Nebraska Administrative & Governmental Law Attorneys, Nebraska Adoption Attorneys, Nebraska Agricultural Law Attorneys, Nebraska Appeals Attorneys, Nebraska Arbitration & Mediation Services, Nebraska Arbitration & Mediation Services Attorneys, Nebraska Asbestos Diseases Attorneys, Nebraska Asset Protection Attorneys, Nebraska Attorneys, Nebraska Attorneys&#; Information & Referral Services, Nebraska Attorneys&#; Support Services, Nebraska Banking & Investment Law Attorneys, Nebraska Bankruptcy Attorneys, Nebraska Business Services, Nebraska Child Abuse Law Attorneys

Unknown ha dit...

There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also.
South Carolina fire insurance, South Dakota fire insurance, Tennessee fire insurance, Texas fire insurance, Utah fire insurance, Vermont fire insurance, Virginia fire insurance, Washington fire insurance, West Virginia fire insurance, Wisconsin fire insurance, Wyoming fire insurance

Unknown ha dit...

found your site on del.icio.us today and really liked it.. i bookmarked it and will be back to check it out some more later ..
Alabama mobile home insurance, Alaska mobile home insurance, Arizona mobile home insurance, Arkansas mobile home insurance, Bail Bonds Referral Services mobile home insurance, California mobile home insurance, Colorado mobile home insurance, Connecticut mobile home insurance, Delaware mobile home insurance, District Of Colombia mobile home insurance, Florida mobile home insurance,

Anònim ha dit...

Hi! Thanks for the great information you havr provided! You have touched on crucuial points! I would just like to say to all my fellow Entrepreneurs…just remember that persistence is the key to success. As Winston Churchill once said: “Never, never, never give up!”
Utah insurance agents brokers, Vermont insurance agents brokers, Virginia insurance agents brokers, Washington insurance agents brokers, West Virginia insurance agents brokers, Wisconsin insurance agents brokers, Wyoming insurance agents brokers

Anònim ha dit...

Nice experience shared. Its not less than an interview. Great way of posting such good and informative stuff.
Alabama insurance guide, Alaska insurance guide, Arizona insurance guide, Arkansas insurance guide, Bail Bonds Referral Services insurance guide, California insurance guide,