Si aquesta afirmació us sorprèn és senyal que no sou gaire aficionats a l’astronomia. La resta hauran entès de seguida que no parlo del nostre vell continent sinó d’Europa, el segon satèl·lit de Júpiter.
El nom d’Europa no el van posar per complicar-nos la vida. El que els astrònoms van fer va ser batejar els quatre satèl·lits de Júpiter amb el nom d'alguns amants de Zeus, l’equivalent grec de Júpiter i un pendó de cuidado. En realitat, més que seduccions el que fet el deu eren simples violacions, però a l’època dels grecs antics els deus ja se sap que eren molt passats de voltes. Els noms triats per batejar els satèl·lits van ser tres nimfes (Calixte, Ió i Europa) i un jovenet (Ganimedes).
I a mida que les sondes espacials anaven cartografiant les llunes es va anar fent evident que Europa tenia un grapat de característiques molt interessants. En primer lloc hi ha el que es considera la clau de la vida tal com la coneixem: aigua. De fet, Europa és un món d’aigua. La seva superfície està completament coberta de gel, i les dades indiquen que el gruix de la capa d’aigua és d'un centenar de quilòmetres.
La part exterior està completament gelada, però no és una superfície llisa i uniforme. Les imatges mostren moltes línies i taques que semblen correspondre a esquerdes que s’han format i després s’han tornat a gelar. Això fa pensar que sota el gel hi ha un oceà d’aigua líquida.
El més interessant és que fa pocs anys, quan va arribar la sonda Galileu, va prendre una sèrie de mesures que indicaven que sota el gel hi ha un material conductor. I això suggereix molt i molt un oceà salat. Independent de quines sals tingui, enlloc del sistema solar hi ha una cosa tant semblant als nostres mars.
També hi ha una mica d’oxigen. Les radiacions solars fan que part del gel de la superfície s’evapori i la molècula d’aigua es trenqui donant oxigen i hidrogen. L’hidrogen és molt volàtil i escapa de l’atmosfera, però l’oxigen pesa més i s’hi queda.
I finalment, l’existència d’aigua líquida ja indica que la temperatura no és glacial com es podria pensar en un indret tant allunyat del Sol. El que passa és que la presencia d’un planeta tant monstruosament gegant com Júpiter crea unes marees immenses. El gel, i de fet tota la superfície del planeta es va deformant periòdicament degut a la força gravitatòria de Júpiter. Això genera unes forces de fregament que finalment escapen en forma de calor, de manera que hi ha una producció de calor, provinent de l’interior del planeta prou gran com per mantenir temperatures que, per què no? poden permetre la vida.
I aleshores resulta impossible no pensar en les fonts termals del fons dels nostres oceans. Indrets allunyats de la superfície on, malgrat tot, s’han desenvolupat comunitats complexes amb organismes de tota mena i xarxes ecològiques fascinants. Qui sap si sota la superfície gelada d’Europa no estan passant fenòmens semblants.
Per si de cas, els astrònoms estan tenint algunes precaucions. La sonda Galileu, en acabar la seva missió al voltant de Júpiter es podia deixar abandonada a la seva sort sense problemes. Però hi havia el risc que acabés per caure a Europa, i si no estava perfectament esterilitzada (que no ho estava) podria haver portat microorganismes terrestres a Europa. Allò seria una contaminació que podia destruir la vida Europea o si algun dia en trobem, fer impossible saber si era originaria o deguda a la contaminació.
Per tant, l’últim que van fer amb la pobra Galileu va ser fer que s’estavellés contra el planeta pare, Júpiter. D’aquesta manera, si hi ha alguna cosa interessant a Europa, encara tenim oportunitat de saber-ho.
Fora una llàstima que el primer que féssim amb la vida extraterrestre fos... contaminar-la i acabar amb ella!
11 comentaris :
Home, si els extraterrestres veuen els que ens fem nosaltres mateixos... és normal que no ens vulguin conèixer!! Pobres possibles organismes d'Europa si un dia els vulguem estudiar.
M'ha agradat allò de "però a l’època dels grecs antics els deus ja se sap que eren molt passats de voltes", abans eren els Déus i ara són els seus servidors... empitjoren amb el pas del temps ;)
Si. No som un exemple de animals curosos amb el seu planeta.
I certament tant els Deus com els seus seguidors radicals sempre han anat una mica molt passats de voltes.
Uuuhhhmmm...així que, si és el lloc on més probabilitats hi ha de trobar vida extraterrestre, li'l van encertar el nom, batejant el satèl·lit amb el nom d'un continent terrestre...
el pitjor de les violacions de Zeus és que després Hera en culpava les nimfes i es prenia la venjança contra elles i els seus fills amb Zeus!
Per altre costat, i posant-me tiquismiquis... si la vida s'hi està originant ara, no és en condicions semblants a les de la Terra, ja que en aquell moment hi havia una atmosfera reductora amb molt poc oxigen, just al contrari del que sembles indicar. ;)
Èlsinor. Potser és encertat, però a la llarga serà un embolic. Els habitants del satèl.lit s'hauran de dir Europeus o Europeans? :-D
anna. Les histories de Deus son sempre un mal exemple a seguir en gairebé tot.
Pel que fa a l'oxigen. Cert, però em semblen més interessants com exemple les comunitats de les fonts termals, amb un metabolisme basat en el sofre. En tot cas, segurament serà diferent al que tenim per aquí. Al menys això és el que espero.
N'havia sentit a parlar però amb no massa enfasi.
L'última frase no seria una cosa nova en els humans, només cal veure quin va ser el present que van donar els castellans als indígenes americans.
100 kilometres de gel són molts, no?
PS: Pel que fa a Zeus... Violacions, segrestos, enganys... I principalment transformacions.
alasanid. Home, no van ser únicament els castellans. En la colonització d'Amèrica tots els europeus es van lluir a fons sense excepció.
Cent quilometres de gel si que son moltsperò potser a sota no sigui gel sinó aigua. A la Terra en tenim onze com a molt.
Em sembla bé la precaució d'estavellar la sonda Galileu a Júpiter però suposo que les temperatures que soportava la sonda farien difícil la contaminació terrestre.
I el carboni a Europa?, no en parles...
per les temperatures no te'n refiis. Moltes espores aguanten bé temperatures extremadament baixes. i en no tenir gairebé atmosfera, no es crema al entrar al satèl.lit. Es difícil, però no pas impossible que alguns microorganismes aguantin.
I si que hi ha carboni. S'hi han detectat compostos derivats del metà que no se sap d'on provenen. De fet, Europa té tots els components necessaris. Falta que la guspira hagi saltat.
Deies que no confiéssim massa en la temperatura per deixar el satèl·lit estèril.
La meva pregunta és: les radiaciós solars d'alta freqüència haurien pogut?
Amb la majoria dels microorganismes si. Però el problema són les espores. Aguanten que no vegis!
Publica un comentari a l'entrada