dimarts, d’octubre 09, 2007

El príncep astrònom de Samarcanda

El conflicte entre la ciència i la religió, o més exactament entre científics i religiosos ha sigut una constant al llarg de la història a partir del moment en que algú va decidir fer servir el cervell per interpretar el món que l’envoltava. Ara es parla de l'ofensiva dels creacionistes contra la teoria de l’evolució. També són ben coneguts els problemes que va tenir en Galileu amb l’Església a mida que la idea que la Terra no era el centre de l’Univers s’anava imposant (eppur si muove).

Però en altres cultures també s’han donat aquests conflictes i fa poc n’he descobert un de particularment il·lustratiu. El cas d’Ulugh Beg, també conegut com “el príncep astrònom”.

Fa uns 600 anys, una de les grans urbs del món civilitzat era la mil·lenària Samarcanda. Un nus clau en la ruta de la seda, que va ser convertida en la capital de l’imperi d’Emir Timur (o Tamerlà). Artistes, pensadors i científics d’arreu de l'Islam van instal·lar-s'hi, de manera que el coneixement va florir enmig de les majors joies artístiques. En aquell ambient va créixer el nét de Tamerlà, que va adoptar el nom d’Ulugh Beg (Gran Príncep) quan va ser escollit com a futur sobirà de l’imperi.

Ulugh Beg va resultar fascinat per diferents branques del coneixement. Cosa fàcil si tenim en compte l’ambient on es va criar, envoltat de savis, artistes i filòsofs extraordinaris. I això es va notar quan va arribar al poder, als quinze anys. Ben aviat va començar a fer coses poc habituals. Naturalment va emprendre la construcció de grans edificis, i entre ells la de “madrasses”, unes escoles que feien de mesquita, internat i escola tot alhora.

L’interessant és una frase que es troba en la madrasa de la ciutat de Bukhara. “La Recerca del coneixement és el deure de tot musulmà i un dels deures de tota musulmana”. Ara aquesta distinció entre homes i dones ens semblaria inacceptable, però en aquella època les dones estaven excloses de l'educació. El fet que Ulugh Beg considerés que elles també tenien dret a accedir a l’educació i les acceptés a les madrasses es considerava una indecència en els àmbits més extremistes. Aquella frase era una revolució.

Un altre edifici notable que va construir va ser un observatori astronòmic. I dins de l’observatori, la part més important va ser un sextant. A mi, un sextant sempre em recorda l’aparell que feia servir el capità Haddock per calcular la posició del vaixell quan anaven a buscar el tresor d'en Rackham el Roig. I és que durant molts segles el sextant va ser un aparell imprescindible per navegar. Quan encara no hi havia GPS el sextant permetia calcular l’altura a la que es troba un astre respecte de l’horitzó i amb això saber la latitud.

Ulugh Beg va construir un sextant per calcular la posició de les estrelles en el firmament, els solsticis, l’eclíptica... tot amb una precisió mai coneguda. La gràcia és que com més gran sigui el sextant menor serà l’error de la mesura. Doncs el sextant de Samarcanda feia gairebé quaranta metres d’altura!

Amb aquell i altres instruments i un equip d’astrònoms ben preparats es van fer les “Tables d’Ulugh Beg” un catàleg amb la posició de 1018 estrelles i que fins segles més tard no van poder ser igualades. Fins i tot ara, quan es comparen amb les dades del satèl·lit HIPPARCOS, s’observa que els errors són mínims. Un altre exemple de l’exactitud dels seus càlculs és el fet que va poder calcular la durada de l’any amb un error de tan sols 58 segons.

Però, ai! Ulugh Beg era tan bon científic com mal polític. Els seus predecessors seguien tots els preceptes religiosos i mantenien clergues en els llocs de poder de l’estat, però Ulugh Beg no va tenir aquesta precaució. Els va substituir per savis i això va fer que tothom es girés contra d’ell. Al poble ja li estava bé ser dirigit pels “mullahs” però no per simples homes per molt savis que fossin, i el clergue no volia perdre el control ni el poder que disposava. Això va fer inevitable el tràgic final d’Ulugh Beg. El seu fill es va revoltar i en va sortir guanyador. Després un decret religiós (una fatwa) va concedir el dret de revenja a un mercader que, aprofitant un viatge d’Ulugh Beg a la Meca, el va assaltar i el va decapitar. Allò va marcar l’inici de la decadència del coneixement científic a Samarcanda.

Ara únicament queda la memòria d’esplendors passats i el record de la declaració més coneguda d’Ulugh Beg: “La religió s’esvaeix com la boira, els imperis passen i sols restaran eternament les obres dels savis”

10 comentaris :

Lluna ha dit...

Demano perdó per avançat pel comentari, però després de veure la foto del sextant de Samarcanda, m'han agafat unes ganes boges de fer-lo servir de tobogan :-)

M'agrada la frase final. I, ja se sap, els que estan avançats al seu temps, solen tenir vides tràgiques (i és una pena).

Dan ha dit...

lluna... a mi em va passar el mateix. Llàstima que hi havia vigilants. I això que sols queda la part de baix. La part més alta va ser destruïda!

Anònim ha dit...

Lamentablement la darrera frase no és del tot certa. Quantes obres de savis s'han perdut convertits en cendres !!

Només de pensar en tots aquells coneixements perduts per culpa, sobretot, d'idees religioses, em poso trist.

Lluna ha dit...

Ah, així ja sabem on vas anar! Jeje

Però ja m'ho imagino. Si amb una foto ja entren ganes de baixar-hi, al natural ha de ser impressionant.

Dan ha dit...

Carquinuyol, tens raó, però vull enganyar-me i pensar el que deia l'Ulugh.

lluna. Je je. Peró era per un congrés eh! I mig en anglès mig en rus, tela!

Anna ha dit...

ara em ve al cap la pregunta... hi ha hagut algun gran científic que fos un gran polític? o els primers tenen el cap massa als núvols?

i, perquè al final sempre acaba guanyant la religió, el fanatisme o el desconeixement?

(com veieu, avui tinc un dia optimista)

Dan ha dit...

Anna. El primer que se m'acut es en Benjamí Franklin. El del parallamps i l'electricitat, i que també va ser un dels redactors de la Constitució dels EEUU.
Algun hi ha, però pocs.
I no guanya sempre el fanatisme. Sols guanya a curt termini, a la llarga, la veritat s'imposa. (Va, siguem optimistes!)

sants ha dit...

Realment, un avançat a l'època aquest príncep!


així va acabar.....

èlsinor ha dit...

Tant fa musulmà com cristià, al final acaben fent el mateix quan t'hi enfrontes.

Alasanid ha dit...

Responent al que deia l'Anna crec que hi ha pocs grans científics que hagin sigut grans polítics principalment perquè són dos mons que malauradament tenen visions molt diferents.

PS: En certes ocasions l'esperit de la política es fica al món científic i acaba com acaba...