dimarts, de febrer 10, 2009

Buscant per la xarxa

La xarxa és un indret fantàstic per trobar tota mena d’informació. Però "tota mena" inclou dades correctes, fiables i útils i també dades inventades, manipulacions, enganys o simples bromes. Per això ara disposem de més informació que mai, però alhora hem d’anar més en compte que mai a l’hora de triar-la. Per exemple, avui m’ha donat per mirar la definició de "ciència" a la Viquipèdia en la versió catalana hi he trobat un paràgraf d’allò més divertit. Abans que ho arreglin el copio i l’enganxo aquí tal qual:

Quí fa ciència?

Els cientifics són els encarregats de portar a terme el conegut com a ciencia Grans cientifics com Galileo Galilei, conegut com a Ator Thor, Einstein apodat Snikroll, Tokämel Souskhy a qui tothom coneixia com a Ringo i Stefen Hauking també conegut com a Cracx van ser uns personatges mol importants en aquests camps.

Reconec que no he pogut evitar una riallada en llegir-ho. Però alhora m’he preguntat quants alumnes de primària suspendran en un treball si els hi ha donat, com fan molts, per copiar i enganxar sense ni llegir el que copien i enganxen.

En teoria, quan mirem la Viquipèdia ja sabem que no hem de creure-hi cegament. De fet, cegament no hauríem de creure en res. Però igual que en aquest cas la broma era evident, segur que n’hi ha altres que passen més desapercebudes i que potser no son bromes sinó intents de manipulació.

A més, cal tenir en compte un fenomen característic d’internet. Quan apareix una informació potencialment interessant es copia una vegada i una altra, de manera que, en realitat no hi ha tanta informació com podria semblar. Per exemple, acabo de llegir que aquest any s’ha donat el fenomen de “La Niña”, l’oposat al més conegut de “El Niño”, l’escalfament anormal de l’aigua que es dóna alguns anys al Pacífic. La notícia era que la Niña estarà afeblint-se al llarg de la primavera del 2009.

Però quan he mirat de trobar més informació ha resultat complicat. Certament a Google apareixien milers de pàgines sobre aquesta notícia, però les vint primeres que m’han sortit eren una copia literal de la mateixa! (exemples aquí, aquí, aquí i un altre aquí). Si per algun motiu la primera pàgina contingués un error, aquest es multiplicaria incontrolat a través de la xarxa.

I, a més dels errors hi ha les dades intencionadament incorrectes. En el cas de la ciència, i sota l’aparença d’informació contrastada per reconeguts investigadors s’hi amaguen manipulacions falsedats i enganys. Però com que ja se sap que un engany repetit milers de vegades passa a ser veritat...

Per això, mirar per la xarxa és un bon començament, però sempre és interessant anar a buscar la notícia original. En el cas de treballs científics, el millor és intentar trobar el treball que van publicar els investigadors. Normalment cal estar subscrit a les revistes per llegir els treballs, però en la majoria de casos acostuma a publicar-se un resum que és disponible per tothom. Simplement fer això aclareix moltes coses sobre de que va exactament el treball del que es parla en un moment donat amb titulars més o menys cridaners.

En el cas de la notícia d'abans encara era més senzill. He anat a la pàgina original del "Centre de Prediccions Climàtiques" que havia publicat la notificació. A més, també hi era en castellà, de manera que m'estalviava per una banda els problemes amb l'anglès i per altra, les interpretacions que hagin pogut fer de la notícia.

Normalment no té més importància, però de vegades si que ens interessa alguna informació en concret. I per internet, entre errades, copies i manipulacions ens movem en un terreny no massa fiable. Per tant, el sentit comú no s'ha d'abandonar en processar el que llegim. Una cosa que cal tenir sempre present.

Fins i tot ara, llegint aquest mateix blog, és clar!

17 comentaris :

nephew ha dit...

És molt cert que sempre cal verificar les fonts amb les que treballes, i més si l'utilitzes habitualment.

Ator Thor? Aquest no era un déu nòrdic?

nephew ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
nephew ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
J ha dit...

Per abordar aquest tema és necessari veure també com es propaga la informació per la xarxa. Si són sistemes més piramidals (poques fonts, molts receptors) la informació falsa és podria propagar de diferent manera que amb sistemes més en xarxa (moltes fonts, molts receptors). S'hauria de veure com poden actuar els "tallafocs", és a dir aquells re-emissors que bloquejarien la difusió d'informació falsa, i els "piròmans" aquells que promourien aquesta informació falsa.
També caldria tenir clar que es pot considerar "informació falsa". En fi, un tema complex i molt interessant.
De totes maneres sempre que discuteixo d'aquest tema de propagació d'informació falsa acabo posant com a exemple el que varem viure aquí l' 11-M del 2004.

A reveure,

Carquinyol ha dit...

Molta raó tens en aquest tema. Estem a una societat gandula en la que ens creiem el primer que ens diuen per mandra a cercar més fonts. La veritat és que seria molt cansat haver de fer-ho sempre, però amb les facilitats d'avui dia en aquests temes és imperdonable no fer-ho en determinats casos.

Matgala ha dit...

:-D

La última vegada que vaig corregir un treball, no fa massa, em vaig trobar en què hi havia algun lloc on hi posava "sense x". Vaig arribar a preguntar-me unes quantes vegades què coi volia dir això, perquè en el lloc on ho posava no tenia massa sentit...

Aleshores se'm va acudir de mirar a la wikipedia en castellà. Òbviament, era una traducció automàtica de "sin x", entenent sin com sinus...

La nota va ser força clara. O van fer copy-paste del traductor sense rellegir-s'ho, o no havien entès res de res!

David ha dit...

Hi estic totalment d'acord. Els buscadors ajuden molt però s'han de saber interpretar.

Alasanid ha dit...

Dan, aquesta la coneixia, fa temps vaig mirar a veure què en deia de la ciència i em vaig trobar amb això, primer em va fer certa gràcia però després em va indignar força. De totes maneres a la viquipèdia hi ha cada cosa...

I això que comentaves de les còpies literals m'ha passat quan he buscat alguna cosa noticia que em semblava estranya o poc probable.

La del sin x és molt bona, segur que també han voltat per internet els amb x.

Erwin Rommel ha dit...

No es que jo sigui la panacea del coneixement, ni molt menys, però normalment (i dic normalment) procuro contrastar aquelles notícies que son realment interessants per a mi.
Salut!!

Dan ha dit...

Nephew: Thor si que era un Deu víking, i Ator era el seu fill.

Joan Ayats. El que passa a Internet es que es tan gran que es deuen donar totes les possibles maneres i simultàniament. Informació que creix de forma piramidal fins que a partir de molts nodes comença a estendre's en xarxa. Buf, totes les possibilitats obertes i molt difícil de controla (es pot?).

Carquinyol. És que per a molts, haver de fer tres cliks enlloc d'un de sol resulta esgotador!

Matgala: Molt bona això del sense X. I segur que a sobre et van protestar!

David. Si. sempre hi hem de posar una mica de la nostra part.

Alasanid. Feia temps que hi era? ostres, doncs algú haurà de canviar-ho d'una vegada. Fa gràcia una estona, però deixar-ho...

Erwn Rommel. Doncs fas santament. Sobretot si la informació interessa de veritat.
Per cert, molt xula la teva imatge. Pots anar i venir al blog en menys de dotze parsecs :-D

Anònim ha dit...

Potser aquest post és un cas més de informació que tampoc hem de tenir en compte! ;) És broma!!!

Ara m'explico perquè cada vegada em costa més trobar bona informació a google! És totalment cert això que dius de trobar la informació repetida. I qui no s'ha trobat mai amb la web de "preguntas de yahoo" on la gent contesta el què vol per guanyar punts? Aiiix...

Dan ha dit...

Menxu! Doncs també vigila, que intento no equivocar-me gaire, però de vegades s'escapen errades!
:-D

alfredo vazquez ha dit...

Esa es la ventaja de internet. El comprovar, y ver con espíritu critico una duda, nos hace llegar a una verdad meditada. Eso no pasaba con los diccionarios que copiabamos al pie de la letra existiendo en ellos grandes errores. Antes creíamos a los periódicos mucho más que ahora, porque lo leemos con un espíritu más crítico, un espíritu nacido gracias a internet.

Dan ha dit...

alfredo. pues tienes toda la razón. El únic problema es que este espíritu no es general. Los hay que siguen dando por bueno lo primero que encuentran.

Anna ha dit...

Apa, arreglat. No he fet cap meravella però està millor que abans (cosa que, per altra banda, no era gaire difícil...)

Dan ha dit...

Bona feina!

Llengot ha dit...

Ben cert això que dius!

Aquí n'hi ha un exemple ben il·lustratiu: http://www.microsiervos.com/archivo/internet/circulo-vicioso-wikipediaco-perverso.html