divendres, de gener 08, 2010

sabó i sensibilitat

Un dels grans invents de la humanitat va ser el sabó. Un producte químic que ens permet treure les taques fetes per productes greixosos. L’aigua no serveix per aquestes taques ja que simplement rellisca per sobre sense fer res. Sabem que l’oli i l’aigua no es barregen, però per eliminar una taca oliosa caldria que l’aigua es barregés amb la taca de manera que la podés dissoldre i arrossegar-la. Però si la tendència és a mantenir-se separades l’aigua la taca ja no hi ha res a fer.

I de taques de greix n’hi ha moltes. No només les habituals d’avui en dia. La nostra pell segrega olis que mantenen les cèl·lules de d’epidermis protegides, però si no renovem aquesta capa oliosa de tant en tant, la porqueria s’hi va acumulant. Encara és més notable l’efecte d’aquets greixos al cabell. Les cèl·lules de l’arrel del cabell segreguen una mena d’olis que formen una fina capa sobre el cabell. Això els protegeix de les agressions externes, però de nou, si no l’eliminem ocasionalment, el cabell esdevé greixós, enganxós i amb una textura desagradable.

Però el sabó és un tipus de molècula que per un costat pot barrejar-se amb l’aigua (és hidrosoluble) mentre que per l’altre extrem es barreja amb els olis (liposoluble). Aquesta característica li permet barrejar-se amb les taques de greix i formar com petites bombolles que engloben una mica de la substància greixosa a l’interior. No hi ha problema perquè les molècules de sabó s’orienten amb la part liposoluble cap a l’interior. I com que l’altre extrem es pot dissoldre en aigua, tota la part externa de la microbombolla pot ser arrossegada per l’aigua de manera que la brutícia marxa en rentar.

Això explica un fet que de vegades sorprèn. L’aigua sola no neteja aquestes taques, però el sabó per si sol tampoc. El que cal és una barreja d’aigua i sabó perquè la cosa funcioni.

Disposar de sabó i totes les seves variacions, com xampús o gels de bany, ens ha fet la vida realment molt més agradable. A més, ara ja li afegeixen substàncies que li proporcionen aromes, textures i tota mena de sofisticacions per captar la fidelitat dels compradors. De totes maneres, si mireu la composició d’aquests productes notareu que la majoria contenen pràcticament els mateixos compostos. No es perquè si. El tema està regulat per llei i els fabricants tenen uns marges relativament petits per fer noves formulacions.

Tot i així, hi ha molta gent que nota que unes marques els van be mentre que altres els causen irritació de la pell o problemes dermatològics semblants. En ocasions encara és més desconcertant. Un xampú que sempre havia anat be sobtadament comença a causar picor i vermellor a la pell. Potser el fabricant ha modificat la composició?

Doncs normalment no és això. El que passa és que la pell acaba per reaccionar als components dels xampús o dels gels ja que a mida que anem exposant-nos una vegada i altre acabem per desenvolupar una certa al·lèrgia a algun compost. El problema, però, no acostuma a estar en els components del producte, que ja se sap que resulten força inerts. La clau de la sensibilitat està en la matèria primera que fan servir els fabricants.

Els productes químics purs pràcticament no existeixen. Sempre hi ha un petit, molt petit percentatge d’impureses. Podem comprar un producte pur en un 99,9 %, però tindrà un 0,1 % d’altres coses que no tenim massa controlades. És molt poc, però si ho anem posant sobre la pell un dia i altre, al final la pell d’algunes persones acaba per reaccionar i el que havia de ser una sensació agradable en sortir de la dutxa, passa a ser un ball de picar i gratar.

Naturalment el fabricant pot fer el mateix producte però partint d’un material que sigui 99,99% de puresa. Així només tindrem un 0,01 % de “coses” descontrolades, encara que el material és força més car. Hi haurà menys persones que notin els problemes, però sempre hi haurà algú, perquè sempre hi ha alguna impuresa i sempre hi ha algú que es sensible justament a allò.

Al mercat hi ha productes aparentment amb la mateixa composició però amb preus molt diferents. Una part de la diferència serà per la marca, el prestigi i la política de l’empresa, és clar. Però també el fet de fer servir matèries primeres més pures vol dir que seran productes més cars.

Hi ha qui sap que no pot fer servir sabons barats. I no és per esnobisme. Si tens la pell poc sensible tant se val. Però si la tens sensible, fer servir un producte barat vol dir que fàcilment t’estaràs exposant a agents que et causaran una reacció. Aleshores toca buscar-ne de més cars per trobar els que et sensibilitzen menys.

I creuar els dits perquè amb el temps no esdevinguis sensible de nou.

11 comentaris :

Sergi ha dit...

I no t'oblidis d'una de les propietats de l'aigua amb sabó, a banda de netejar. A aquestes hores del matí (i generalment més d'hora), igual que el cafè, té una gran utilitat per desvetllar i acabar de despertar-nos. Ara d'aquí un moment aniré a gaudir de totes les seves propietats!

Clidice ha dit...

si, comprar productes "cars" no és esnobisme en molts desgraciadets que quedem fets un cromo a la mínima :( el que si que cal remarcar és que, si el fabricant et diu: "tres cacitos", és ben segur que amb un passes i de sobres!

Thera ha dit...

Aii!!! Aquí una reaccionaria... Jo també aigua i més aigua i poca cosa més... Això, 'mig cacito'...

Alepsi ha dit...

Ui... jo és que crec que em podria rentar el cos amb Mistol i no em passaria res... tinc la pell resistent a mil productes tòxics, d'aquests... xDDDD

Donaré el meu cos a la ciència, Dan, que ho sàpigues. xDDD

Alasanid ha dit...

Interessant... La veritat és que no havia pensat mai en això de les impureses i que marques diferents podrien arribar a tenir impureses diferents.

De totes maneres el sabó també juga amb la tensió superficial de l'aigua, no?

kika ha dit...

durant un temporada vaig fer servir un xampú caríssim, perquè deien que era bo per l'estiu, per a protegir el cabell del sol, que no es cremaria tant. i al cap de cop notava que el cabell em quedava cada cop més greixòs després de rentar-me'l.
aleshores em van recomanar un xampú baratíssim, i es va acabar el problema. coses de la vida ... i dels productes i de les porqueries que ens venen...

Meritxell ha dit...

Ai la sensibilitat als sabons i altres productes de cosmètica! Després d'un munt d'al·lèrgies, reaccions estranyes i altres he acabat amb el sabó de rosa de mosqueta i de calèndula.. l'únic que realment em funciona!! Sembla estrany però no només m'ha solucionat el problema del sabó, sinó també reaccions de la meva pell a altres productes!

Gerard ha dit...

Un altre dia podries parlar de l'estructura de les bombolles de sabó. És un exemple real de problemes de superfície mínima interessantíssim!

Dan ha dit...

XeXu. Home! I relaxar, de vegades encara pot ser millor ;-)

Clídice. Si. Quan es te la pell sensible triar el sabó és ja un tema terapéutic .

Thera. Em sembla que hi ha més "reaccionaris" del que la majoria pensem.

Alepsi. Doncs en això has tingut motla sort.

Alasanid. Ui. Les impireses tenen molta importancia en la fabricació de sabó... i de superconductors. :-D

kika. La clau és trobar el que et va be. Quan el tens identificat tot es més fàcil.

Meritxell. És que quan la pell pot descansar d'anar reaccionant tot el sitstema es calma. La diferencia es pot notar molt!

Gerard. M'ho apunto.

bajoqueta ha dit...

Ja m'estava tement que diries que dutxar-se molt no és bo, i ja patia. Ara no perquè fa fred i només faig dutxa diària... però a l'estiu mínim dos... amb poc sabó intento...

Així que a la tele ens enganyen i no el que es gasta més amb propaganda és més bo. :)

Silvia - Taller de sabó ha dit...

El teu article m'ha semblat molt interessant i entenedor. Només hi trobo a faltar alguna referència al sabó natural, artesanal .... tot un luxe per a la pell!!!
Bona nit,
Una sabonera ;-)