Les zebres són animals negres amb ratlles blanques.
Per saber-ho, hi ha varis camins. Per exemple, podem analitzar els altres animals emparentats amb les zebres. La gran majoria de cavalls i ases tenen un color més aviat fosc. Això no és un motiu de pes, ja que també hi ha cavalls blancs. Però la clau està en tenir en compte un parent extingit de la zebra. El quagga (Equus quagga quagga) era una varietat de zebra que va viure per l’Àfrica fins segle XIX. La història és la de sempre. Es va caçar en excés fins que van aconseguir extingir-la. L’última quagga va morir al zoo d’Amsterdam, l’agost del 1883.
Però el quagga és l’únic animal ja extingit del qual tenim DNA guardat i analitzat. Això ens ha permès catalogar-lo sense dubtes com una subespècie de zebra. I el cas és que el quagga era un animal de color bru, amb unes tènues ratlles blanques al voltant del coll. En realitat, entre les línies blanques, la coloració del mig és més fosca que a la resta del cos, però el cas és que les quagges no són blanques sinó que estan pigmentades. Aparentment les zebres el que han fet és acabar el camí que els quagges ja havien començat.
Una altre manera de treure l’entrellat és mirar el que passa mentre es desenvolupen els embrions de zebra. Al principi son de color fosc i és a mida que la gestació avança que va tenint lloc una pèrdua del color en les zones corresponents a les ratlles blanques.
Altre tema és quina deu ser la finalitat d’un pelatge tant particular. Moltes vegades es diu que es per passar desapercebudes pels seus depredadors. Home! Normalment acostumo a respectar molt el que diuen els experts en cada camp del coneixement, però aquesta em costa molt entendre-la. Una zebra resulta molt visible, en cap cas es difumina la seva figura ni que sigui entre el ramat. I si a mi no em confon, suposo que al seu depredador encara menys.
També és diu, i això ja em sembla més raonable, que poden tenir una funció d’interacció social. Per identificar-se entre elles o coses així. En realitat hi ha més teories, però el cas és que no ho sabem del cert, de manera que ens limitem a especular.
En realitat caldria especificar una mica, perquè hi ha tres espècies diferents de zebres, la comuna, la de muntanya i la de Grévy. Aparentment entre elles poden “divertir-se”, però no poden tenir descendents viables. Cada espècie té un nombre diferent de cromosomes, de manera que les cèl·lules es fan un embolic quan intenten creuar-se.
11 comentaris :
curiós, sóc un gran fan d'elles des de que van inventar el pas aquest per a vianants !
Però ja va sent hora de que evolucionin i les tinguem en colors... i per TDT amb qualitat HD i so AC3 i...
:P
ei, quina rallada, jo sempre havia pensat que eren blancs amb ratlles negres... nose...
Bé, una altra explicació que dona suport al fet que siguin negres amb ratlles blanques, és, precisament, el pas de zebra. No? xDDDD
I potser això de camuflar-se pels depredadors... vols dir que no serà que hi veuen en blanc i negre i es confonen???? xDDD
Carquinyol. Sii un dia apareix una zebra de coloraines pensarem que ens han posat algun psicotropic a la beguda! XD
Eulàlia. El que enganya es la panxa, que es una gran taca blanca. I com que a sobre estem acostumats a escriure en negre sobre fons blanc, el enllaç mental és immediat.
Alepsi. Doncs podria ser, perque els lleons són daltonians. Peró fins i tot així... Quan era petit i veia reportatges a la tele en blanc i negre, les zebres seguien veient-se perfectament.
M'hi has fet rumiar, vistes en el seu hàbitat no es pot dir que es camuflin gaire, a més van en ramat, o sigui que es veuen força. Una altra cosa és que els seus depredadors no ataquen mai el volum. Potser es podria fer una relació entre el sistema visual dels depredadors i el seu teòric camuflatge. Tot i que les continuen caçant. Potser per quan són petites? uf! quantes preguntes! i sempre hi ha algun "savi" disposat a donar-te la resposta definitiva :)
I jo que fins ara també ho percebia al revés, hagués jurat que eren animals blancs amb ratlles negres!!
Son especulacions però recordo haver llegit que les ratlles de les zebres eren útils en l'atac final del depredador per tombar-la. En el moviment fet per esquivar-ho, les ratlles produeixen distorsions visuals en el depredador el que augmenta el nombre d’atacs fallits. Sembla que en la cursa persecutòria si el depredador falla el salt crític no te cap altre oportunitat i la zebra ha guanyat. Pot ser que els passos zebra també produeixen distorsions en els conductors i en l’últim moment no encertin al vianant. La distorsió visual del conductor pot estar amplificada per un semàfor carbassa intermitent i es per això que aquest tipus de passos zebra son mes segurs.
Jo també creia que les zebres eren blanques amb ratlles negres i, com ja han comentant per aquí, tenia entès que més que camuflar-se el seu pelatge servia per marejar el caçador. És un animal simpàtic, si més no...
També els trobo simpàtics! M'ha agradat això de que entre les tres espècies es poden "divertir" sense tenir descendència, que savia és la natura!
Jo hagués dit que era a l'inrevés, pel motiu que ja esmentes per aquí. La panxa i l'interior de les potes és blanc. Les ratlles negres es veu on comencen. No podria ser que en l'evolució cap a zebra no s'hagués invertit la pigmentació de la pell? No voldria contradir tampoc a genetistes ni als que fan anatomia comparada ni res, però essent una altra espècie no hauria de mantenir els mateixos trets necessàriament.
Clidice. En tot cas, la majoria d'explicacions del perquè de les ratlles (o totes) semblen simples especulacions. En realitat no tenim proves que demostrin unaa cosa ni la contraria.
Thera. De fet, jo també ho havia pensat.
ECCNS. Però realment son especulacions. Quan diuen que augmenta el nombre d'atacs fallits és en comparació amb que? No tenim manera de comparar com caçarien els lleons si les zebres no tinguessin ratlles, de manera que tal com dius tot es pura especulació.
Frannia. Si,si. La explicacioó de despistar al caçador és la que s'esmenta amb mése freqúència. Potser hi ha alguna demostració que jo desconec.
Joana. Son simpàtiques, però no es deixen domesticar fàcilment. Els colonitzadors ho van intentar perque resisteixen millor que els caballs les condicions d'Àfrica, i no hi havia manera.
XeXu. En realitat, això de dir quin es el color de base i quin el afegit es per la manera que tenim els humans de pensar les coses. I com ens agrada de classificar-les. Peòr al tanto. El quagga és una subespècie de zebra de muntanya), no una espècie diferent. Copio unes dades que hi ha per la xarxa:
The five sampled Plains Zebra subspecies, which included the extinct Quagga, could not be distinguished with the genetic markers used and no genetic structuring was found indicative of distinct taxonomic units. The molecular data represented a genetic cline and was differentiated along an east-to-south gradient in agreement with the progressive increase in body size and reduction in stripes towards the south.
Publica un comentari a l'entrada