divendres, de novembre 26, 2010

Final d'etapa

La vida és un seguit d’etapes que tots intentem que siguin el més interessants possibles. I en el món virtual passa exactament el mateix. Tot arriba un dia que s’acaba i aquest blog, aquest Centpeus en concret, acaba avui.

Aquesta setmana s'han complert cinc anys en els que hi he penjat un total de 931 entrades (932 si comptem aquesta), que he intentat que toquessin totes les branques de la ciència. Donada la meva formació com a biòleg les ciències de la vida potser han tingut preferència, però ja se sap que el teu blog el fas anar com vols.

Durant aquest temps ha anat descobrint moltíssimes coses que ignorava. De vegades em deien que si jo en sabia de tot. En realitat, la majoria de temes els desconeixia un parell de dies abans d’escriure’ls. Però una noticia, alguna cosa que recordava haver llegit, un comentari fet per algú o el suggeriment d’algun col·lega, m’empenyia a aprofundir en algun aspecte de la ciència i amb el que acabava de descobrir en feia un post.

A més, el blog m’ha permès conèixer un grapat de gent fantàstica. Molts de manera virtual, i alguns en persona. També m’ha portar a escriure llibres, a col·laborar en ràdios i a guanyar una petita visibilitat mediàtica. Encara em quedo parat quan algú em presenta com a “divulgador científic”. Suposo que és una manera de definir el que faig durant el temps lliure, però certament no m’he adonat de com arribava a aquest punt i per descomptat que no en tenia cap intenció. El blog només era un entreteniment que va resultar molt més entretingut del que m’esperava.

De totes maneres al principi he triat amb molta cura les paraules quan deia que és aquest Centpeus en concret el que acaba. No és un punt i final, sinó un punt i seguit. Fa algunes setmanes van posar-se en contacte amb mi els encarregats de l’àrea de Comunitats del nou diari ARA. Volien fer un espai dedicat a la Ciència i em van proposar si m’interessava participar-hi.

I no m’hi vaig poder resistir. Poder estar ficat, ni que sigui una mica, en una cosa com aquesta des de l’inici em feia massa gràcia. I per altra banda, després de cinc anys era un moment per plantejar-me que fer amb el Centpeus.

Després de donar-hi algunes voltes, la decisió ha sigut la més senzilla. A partir de diumenge, hi haurà un nou Centpeus, en un altre servidor i amb un altre format. Estèticament no havia canviat pràcticament res des de la primera versió i potser ja toca. Podria agafar tots els posts penjats i traslladar-los a la nova “casa”, però no ho faré. Li tinc massa carinyo a aquest blog amb el seu format super-simple. I, sobretot, no voldria perdre tots els comentaris que heu anat deixant i que han enriquit tant aquest Centpeus. La veritat és que no se com agrair a tots els que heu anat passant les vostres aportacions.

L’altre qüestió era que fer amb el nom del nou blog. Vaig pensar algunes opcions, però de seguida vaig tenir clar que el deixo tal qual. Quan vaig triar el nom de “Centpeus” va ser sense pensar i creient que després ja el canviaria, però ara ja el tinc massa assumit com per pensar en res de diferent (tot i que dels centpeus mai n’he parlat al blog). De manera que mantindré el nom. Serà simplement una nova etapa d’un vell Centpeus. En realitat, malgrat els canvis formals i la nova adreça, la meva intenció és seguir si fa no fa igual. Una reflexió diària sobre fets més o menys relacionats amb la ciència i amb l’única pretensió de comentar alguna cosa que sembli interessant. Després de tot, el blog sempre l’he considerat únicament com un entreteniment. En el moment que fos una obligació m’atabalaria i el deixaria en dos dies.

I res més. La nova adreça la posaré per aquí tant bon punt sigui operativa (es a dir diumenge, si tot va bé). Si voleu seguir compartint aquest camí de fascinació amb la ciència, doncs ens veiem a la nova casa!

48 comentaris :

Unknown ha dit...

Oh!! Ah! fiuuuuuuu! plas, plas! Podria seguir amb els sons, però preferesc resumir-ho en una frase: primer he sentit pena, després m'he adonat que sols canvies de casa i m'ha agradat veure que Centpeus tindrà aquest nou destí, la més sincera enhorabona.
Et continuarem llegint. Una abraçada!

Ramon ha dit...

Enhorabona pel fitxatge, tot i que finiquiti aquests cinc anys. A partir d'ARA et continuaré llegint.

salut!

Unknown ha dit...

M'ha passat com la vida jajaja. Tanta sort que es un trasllat xD

Joan ha dit...

Hola Dan. Des de fa molt temps i sempre abans de les 8 del matí, llegir el teu post ha estat una manera molt agradable de començar el dia. El meu fill (la meva primera generació filial) també és un lector quotidià dels teu comentaris tot i que ell ha fet la carrera d’Història. Es per això que en començar a llegir el teu post m’he entristit. Per sort però ha estat una falsa alarma i podrem continuar gaudint dels teus comentaris científics i aprofito l’avinentesa per desitjar-te molta sort en la nova etapa.
Fins diumenge.

Jansy ha dit...

Quina llàstima que el blog s'acabi! I quina alegria que continuï en un altre lloc! La veritat és que el que escrius és fantàstic, així que no dubtis que et seguiré a l'Ara.

Enhorabona!

Carquinyol ha dit...

Et confesso que quan he començat a llegir l'apunt d'avui he pensat "aquest ha descobert la memòria de l'aigua i s'ha fet creacionista". !

Ara veig que només és un canvi força interessant de domicili i me n'alegro moltíssim per tu, només resto a l'espera de la nova adreça per poder seguir-te llegint.

PS: Bé, et confeso que el primer, però primer, primer primer que he pensat ha estat : "En Dan s'ha cansat de la ciència, s'ha deixat melena i s'ha fet grunge" ! :P

Agnès Setrill. ha dit...

I tant que ens hi veurem!

Pensa que tots n'hem tret molt profit de tot el que has escrit, i has dit, des dels posts, fins als llibres, etc.

Gràcies a tu!

Brioxet ha dit...

Doncs esperarem pacientment fins diumenge per apuntar-nos a la nova adreça. Pots estar ben segur de que jo et seguiré llegint. De fet era dels que et trobava a faltar els dies que no vas escriure res...

Jordi Gh ha dit...

Moltes gràcies Dan pels teus posts dia rere dia, a molts ens has ensenyat moltíssimes coses que desconeixiem, i ja et tenim dins del dia a dia.

I molta sort en el nou projecte! Et seguim llegint

Mo ha dit...

OHHH!! bé felicitats en la nova etapa!! fins ARA!!!! ^^

Joan ha dit...

A mi també m'has espantat; quina manera de dir les coses... no has sentit mai a parlar de la piràmide invertida? ;)

Lukas4 ha dit...

Enhorabona per aquesta nova etapa. Esperava impacient la sortida d'ARA, i des d'ara encara més.

Joan ha dit...

Felicitats per la nova etapa, els que et seguim per aquí ho seguirem fent per allà, i segur que ara et llegirà més gent encara.

Anònim ha dit...

Gràcies per no desaparèixer. Hi hauria un buit entre el meu cafè amb llet i el panet en començar el dia, si no pogués llegir el Centpeus.

Clidice ha dit...

Què bé! primer m'havia espantat una mica, però veig que és per una "força major". Sembla un projecte realment engrescador i no m'estranya que no t'hagis pogut resistir. No cal dir que serem allí puntualment. Sort en la nova etapa, doncs, i gràcies per tot el que ens has fet aprendre i gaudir en aquesta :)

Matgala ha dit...

Ostres!!! Quan he llegit el primer paràgraf ja estava preparant el comentari de "i si fas un descans i tornes d'aquí a poc, que et trobarem a faltar"?

Però ja veig que no és així :-D I me n'alegro molt!

Així que... fins diumenge! :-D

McAbeu ha dit...

Enhorabona per aquesta nova etapa que comences i que compartirem amb tu.
Ens veurem segur a la nova casa!!

Alepsi ha dit...

Els canvis sempre són positius! I sí, enjegar una nova etapa et portarà coses fantàstiques... i els teus seguidors... seguirem seguint-te! xDDD

M'ha encantat conèixer el "vell centpeus" i friso per conèixer el nou.

Felicitats per aquests cinc anys... i per tots els que vindran! :)

David ha dit...

Molta sort en el nou projecte.
Jo et continuaré llegint vagis on vagis però m'ha fet especial il·lusió saber que serà al nou diari ARA.

Felicitats

Fins molt aviat !!

Pep ha dit...

Hola Dan!

Fa temps que et segueixo (i et llegeixo) tot i que no havia comentat fins ara.

Gràcies per totes les lliçons tant interessants i curioses que ens has ensenyat fins ara i que segueixin per molt més temps en aquesta nova etapa.

El teu bloc sempre m'ha transmès com una energia molt fresca i positiva, així que parafrasejant aquella famosa cita podríem fer una analogia i dir que "Els blocs ni es creen ni es destrueixen, en realitat es transformen" com transformen a la gent que els va llegint dia a dia.

Gràcies i fins ARA ;)

Salvador Macip ha dit...

Molt bé, felicitats pel canvi de casa! Per un moment ens has espantat a tots amb això de tancar la paradeta... Ens veiem a l'Ara.

montse ha dit...

Soc la teva seguidora silenciosa que un dia va descobrir aquest espai i després de fer-te un comentari presentant-me, he seguit cada dia les teves interessants aportacions.
Penso que aquest és un bon moment per a tornar-me a dirigir a tu per agrair-t'ho i dir-te que et seguiré en aquest nou espai.Me n'alegro d'aquest reconeixement que se t'ha fet i et dono l'enhorabona!!.
Ah!... i una altra cosa.Ahir vaig agafar de la prestatgeria de la biblioteca el teu llibre "El secret de l'Almogàver" i ja vaig veure que també hi havia "Tots som parents", que vaig deixar per la propera vegada, així és que, amb això, ja pots veure que tot el que he llegit de tu m'ha deixat petjada i encara en vull més.
Una abraçada i que tot et vagi molt bé.

Júlia ha dit...

Oh, Dan! Quima noticiota!
Fa cosa d'un mes vaig pregumtar a l'Ernest Folch si pensaven incloure una mica més de ciEncia al nou diari que desperta tanta expectació a tothom! PerO fins avui no començo a mirar-me l'Ara com un diari tan interessant com el pinten!
Moltíssimes felicitat, i que poguem compartir ciEncia molts anys més! Ets molt bo!

Brian ha dit...

M'ha passat com a tots els demés, que d'antuvi m'he espantat. Celebro que sigui una falsa alarma i que el canvi -previsiblement- sigui per anar a millor o, en tot cas, per evolucionar i continuar viu. No cal dir que jo (que et vaig descobrir molt tardanament) també et seguiré en la nova etapa.

Anònim ha dit...

Dan, jo et vaig descobrir quan un dia em van regalar "blocs de ciència" i després d'acabar-me el llibre vaig seguir l'adreça del blog original. Des d'aleshores no m'he perdut cap dels teus posts, que han donat una gran empenta al meu interès per la ciència. Me n'alegro que el Centpeus no desapareixi. I que per molts anys segueixi així!!

Unknown ha dit...

Després de l'ensurt inicial he vist que podrem continuar llegint-te, encara que sigui en un altre lloc.
Endavant!

Jordi Nebot ha dit...

Em sumo a l'acolloniment inicial i la felicitació posterior!

Llarga vida al(s) Centpeus!

Salvador ha dit...

Quin ensurt, aquestes coses s'avisen ;-)

Pd40 ha dit...

Felicitats, Dan, m'alegro d'aquesta nova etapa. Celebro que agafin un científic com a comunicador, estem d'enhorabona.

Anònim ha dit...

M'agradaria poder-te regalar la cara que he fet quan he començat a llegir el post i el canvi de cara una mica més endavant. I potser seria bo un col·lage de totes les nostres cares en llegir aquest post.
Gràcies, moltes gràcies per tota la feina feta i per la feina que vindrà.

J ha dit...

El punyetero de'n Capdevila està acaparant el bo i millor de la blogosfera catalana. ;-)
Molta sort!

amay ha dit...

A mi també m'havies espantat, al principi! Però me n'alegro molt que vagis a l'ARA, sembla un projecte realment interessant. Només espero que no es converteixi en una obligació i que t'ho passis tan bé com ara fent-ho!
Una abraçada.

Núria ha dit...

Esperava amb impaciència l'arribada del diari ARA però aquesta notícia me'l fa encara més atractiu. Sabia que la gent que hi havia al darrere apostaven per la qualitat i amb això em fan que me'ls cregui encara més.
Endavant amb la nova etapa!!

Miuse ha dit...

Que tinguis sort amic Centpeus, et seguirem allí on vagis, de la teva incondicional seguidora Ebrenca

Sergi d'Assís ha dit...

Dan, que vagi molt bé la nova etapa virtual!!!
Gràcies pels teus escrits sempre interessants!!!
La veritat és que ho he descobert primer mirant l'Ara. M'ha fet gràcia.
M'han agradat escrits molt diversos, però m'han resultat especialment estimulants per al pensament aquells en els quals feies referència a aspectes de la religió. Sempre és material per pensar. Gràcies.

M. Teresa ha dit...

Dan,
Encara que silenciosa, he anat seguint el teu espai.
Et desitjo moltíssima sort en aquesta nova ruta. Enhorabona!

Laia ha dit...

Hola Dan,

ja et segueixo al bloc de l'Ara amb el meu nom real. Aquesta fraggle s'alegra molt d'aquesta noticia. Seguint amb la veta cientifica, l'ésser humà ha d'evolucionar-se o extingir-se.

Transmetré els meus comentaris al teu nou blog.

Salut i llarga i prospera vida!
Laia/Fraggle

Sergi ha dit...

Arribo tard, però no vull deixar de dir que és una llàstima que aquest Centpeus quedi enrere, però també una alegria que continuï endavant amb una altra cara i en un altre lloc. Encara no he anat a mirar-lo, ara en faré un cop d'ull i a apuntar la nova adreça. Ha estat un plaer compartir existència amb aquest blog. Sort en la nova aventura!

Laia ha dit...

Ostres, jo encara faig més tard! Ja esplicaré com m'he assabentat de la notícia, però no dubtis que et seguirem allà on vagis :) Feia una mica de por que deixessis de regalar-nos un bocí de ciència cada dia!

Xènia ha dit...

Dan molta sort en aquesta nova etapa! felicitats per aquests cinc anys compartint ciència d'una forma tan entenedora i interessant i que els propers siguin igual o millors!

gràcies per continuar fent camí amb en Centpeus!

Jesús M. Tibau ha dit...

Felicitats als d'ARA perquè han fet un gran fitxatge. Et seguirem, ens agrades, t'estimem. Centpeus ha estat i és un dels meus blogs de referència, un dels que sempre poso com a exemple i que no em canso de recomanar.

Molta sort!

krusty ha dit...

L'important no és el lloc, sinó el què i qui!!
molts ànims en aquesta nova etapa!
A mi de gran m'hagués agradat ser com tu ;)

Unknown ha dit...

Hola! Acabo de trobar el teu blog xafgardejant per la web. És increíble!Aquí hi ha de tot, i en català, que no hi ha molts blogs amb aquesta llegua. M'ha agradat molt, les teves entrades són molt interessants i curioses!Quanta feina hi ha aquí!!!
Enhorabona =)
Fins aviat.
Noemi

Dr Purva Pius ha dit...

Hello Everybody,
My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius, call/whats-App Contact Number +918929509036 via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

Path ha dit...

I am absolutely loving your gorgeous blog!I love this blog.Thanks for sharing.

johni micheal ha dit...


Weight Loss Truth:Pure Keto Cleanse Although having an intense workout routine is great, there are a few things you should consider: the first being that everyone is at a different level when it comes to their fitness and how much intensity they can actually handle.

johni micheal ha dit...

If you have Fiber Optic Christmas Tree a passion for unusual christmas trees maybe you will find some of the following ideas inspirational. Keep in mind that most of the christmas tree ideas below work best as miniature tabletop trees or holiday table

Superior Flux Male Enhancement ha dit...

So regain the lost appeal in sex life with a natural Male Enhancement Pills. Increase your penis; boost your virility by choosing the best male enhancement which is efficient and completely safe. Experts through their several years of researches, testing and trials have ultimately made out a unique solution to males sexual problems by using the combined effect of herbs which free from chemicals and these are regarded as the best male enhancement. Thus we can say that a natural male enhancement is the best solution to males' sexual problem.Superior Flux Male Enhancement