dimecres, d’octubre 11, 2006

Ressaca

Diuen que tot té dues cares. Una de bona i una de dolenta. El ying i el yang. Un pol positiu i un de negatiu. I un exemple ben clar és l’alcohol, que s’associa a festes, gresca, diversió... i al daltabaix d’una ressaca.

De totes maneres, cal dir que el que causa la ressaca no és exactament l’alcohol, sinó un dels productes del seu metabolisme. El que ens corre per la sang quan tot gira al voltant i l’estòmac lluita per buidar el seu contingut, allò que interfereix els senyals entre neurones i fa que totes les percepcions estiguin alterades, el dolent de la pel·lícula és... l’acetaldehid.

Quan prenem alguna beguda alcohòlica, l’etanol s’absorbeix ràpidament i passa a la sang. De seguida arriba al fetge i allà es converteix, molt de pressa també, en acetaldehid. Aquest s’acabarà transformant en àcid acètic, que l’organisme pot fer servir pel metabolisme. El problema està en les velocitats a que passen aquestes coses.

El primer pas, d’etanol a acetaldehid és molt ràpid. Però el segon, l'eliminació de l’acetaldehid, és molt més lent. En conseqüència, es va acumulant i al final el fetge comença a enviar-lo a la sang i a la resta del cos. I és un problema, perquè l’acetaldehid és força més tòxic que l’etanol.

En realitat en té molts d'efectes, però els més empipadors per la ressaca son els que afecten a les neurones. L’acetaldehid interfereix els senyals entre neurona i neurona, i com que perquè el cervell funcioni correctament hi ha molts grups de neurones que han d'activar-se simultàniament, quan algunes comencen a respondre amb una mica de retràs, tot funciona malament.

Un altre fenòmen important en la ressaca és la deshidratació. Aquesta apareix perquè l’alcohol és diürètic, que vol dir que fa generar molta orina. La típica imatge de borratxo pixant a la paret no és perquè si. Els ronyons filtren molt més que de normal i la bufeta s'omple de pipí, però això fa que l'organisme perdi molta aigua i les cèl·lules se'n ressenten molt.

I, evidentment, allò que diuen que per la ressaca va bé prendre una altra copa, doncs no és gaire assenyat. L’únic que fas és afegir més deshidratació i més acetaldehid al sistema.

Un altre efecte interessant és la diferència entre sexes. L’alcohol afecta més a les dones. Això passa perquè hi ha vàries diferències en el metabolisme de l’alcohol entre dones i homes, però també perquè el cos de les dones conté més greix que el dels homes, cosa que vol dir que proporcionalment té menys aigua.

I això és important, perquè l’acetaldehid es dissol en l’aigua millor que en el greix. De manera que en els homes, la mateixa quantitat d’alcohol es reparteix en un volum d’aigua més gran i , per tant, queda diluït i els seus efectes són menors. A més, els homes tenen més actiu l’enzim que elimina l’acetaldehid (l’acetaldehid deshidrogenasa), de manera que el tòxic desapareix més de pressa de la sang dels homes que de les dones.

Precisament aquest enzim l’han fet servir en teràpies per deshabituació en pacients per alcoholisme. La idea és fer desaparèixer la part agradable de prendre una copa i potenciar la part dolenta. Amb fàrmacs que inhibeixen l’activitat de l’acetaldehid deshidrogenasa... l’acetaldehid no s’elimina! Això fa que les ressaques siguin tremendes! Llarguíssimes! Espantoses! Una cosa com per no acostar-se a una copa ni en somnis.

D’acord, no tot és dolent en el consum d’alcohol si és amb moderació. De fet, té algunes propietats saludables. La llauna és que amb una mica d’alcohol és tant fàcil que desapareixi la moderació...

13 comentaris :

Anònim ha dit...

Els abstemis no tenim aquests problemes :-)

Però, en sèrio, molt interessant tot això... Ja li explicaré algun dia a algú que se'm queixi de ressaca... en comptes del "no haver begut, a mi no em passen, aquestes coses!" (Mare meva, que cruel que sóc!)

bellosoli ha dit...

be, jo si q bec quan surto de festa, almenys una copa. El jovent d'avui en dia que anem desencaminats... la meva ex, metgessa, ja m'ho va explicar això que l'alcohol provoca deshidratació i d'aquí la ressaca. Per això sempre que surto, en tornar a casa, cauen uns quants gots d'aigua.

Alepsi ha dit...

Uhm... ja sé que potser és una pregunta chorra, però.... el fet que beguis molta aigua pot fer que la ressaca sigui menor i "l'aguante" major?
Jo és que, éssent dona, aguanto unes quantitats sobrenaturals d'alcohol (i no és pas tolerància, que ja em va passar des del primer cop que vaig beure....).
En fi, com sempre un post molt interessant!

Dan ha dit...

je je lluna. No siguis cruel. Que contar tot aixo a algu en plena ressaca es un acte de crueltat greu!

bellosoli. Amb l'aigua va be perque es redueix la deshidratació. Pero l'acetaldehid si que requereix temps i prou.

alepsi. Aixo de les dones es una generalitzacio. Igual tu ets afortunada i tens les vies de metabolisme de l'acetaldehid molt actives. L'important es coneixer l'Aguante de cada un, perque sino...

Anònim ha dit...

Molt interessant. La part final de potenciar la part dolenta desinhibint l'enzim ho trobo una animalada, ja podrien pensar alguna cosa menys cruel no? A sobre de reconèixer que ets alcoholic, et putegen...

Cristina S ha dit...

Llavors el fet q estiguis més deshidratat fa q al dia següent tinguis moltes ganes de beure aigua, no? Jo és beure i estar al WC i com q m'agrada la cervesa encara més :P

Dan ha dit...

propde40, home és que en les addiccions, el proces de desintoxicació no pot ser sinò una putada. Si fos fàcil, no hi hauria alcohòlics!

gudulina. Exactament. Tot el pipi que marxa pel WC es aigua que perden les nostres celulilles... i que despràs el cos reclamarà amb insistencia!

Anònim ha dit...

Noi, cada cop em sorprèn més gratament el teu bloc!

Només afegiré una coseta, que l'acetaldehid també és el responsable que ens pugin els colors a les galtes quan bebem, sobretot a les noies (per les raons que ja has explicat). El que si que mai he entès (i per experiència pròpia) és perquè em pugen més ràpidament si bec vi que si vec un whisky, per exemple.

Dan ha dit...

Buffffff. Ocell, això del vi i el whiski em sona, pero no n'estic segur. Crec recordar que tenia a veure amb la vel.locitat d'absorcio d'un i altre. El vi passa es absorvit molt de pressa pel budell i es concentra mes a la sang, mentre que l'altre costa mes de entrar i va donant temps al fetge a degradar-lo. Pero sincerament, no poso la ma al foc que fos aixo. Ja m'ho mirare.

Papitu ha dit...

Felicitats Dan, és un autèntic plaer llegir els teu bloc. Gràcies. Sobre el post d'avui només afegir que ja ho deien els romans "post festum pestum".

Dan ha dit...

És que els romans eren molt savis, papitu!

rhanya2 ha dit...

Aquest estiu vaig pagar molt cara una nit d'alcohol després d'un dia sense beure aigua (haviem oblidat l'aigua a casa i vam anar a una platja massa recòndita per trobar-ne). La ressaca va ser monumental per tots. Mai més. Vam aprendre d'una metgessa el truc de beure aigua abans d'anar a dormir.

Joana ha dit...

Per sort, crec...., mai he tingut ressaca, doncs mai m'he emorratxat, però he vist l'efecte que provoca i noi... no ho val.
Petonet.