divendres, de gener 05, 2007

I el pobre Ofiuc?

Si hi ha una cosa que posa dels nervis als astrònoms és que els confonguin amb astròlegs. És comprensible, perquè hi ha poques coses més oposades a la ciència de l’astronomia que l’astrologia. Però el tema dels horòscops, de l’efecte dels astres sobre l'avenir o sobre el caràcter de les persones, o sobre els grans esdeveniments mundials, té un innegable atractiu màgic que explica perquè hi ha una secció fixa dedicada a l’horòscop als diaris.

I això que l’astrologia no resisteix la mínima anàlisi rigorosa. Moltes de les correlacions que fa mil·lennis es van fer a l’antiga Mesopotàmia han anat canviant a mida que anàvem coneixent més i més l’Univers. Es va descobrir Urà, i desprès Neptú i desprès Plutó i l’astrologia els va adjudicar un signe i uns efectes. Ara Plutó deixa de ser un planeta o bé se n’afegeixen molts de nous com Eris i altres, i no tinc clar que faran amb els horòscops.

A més, fa molt temps que es coneix un moviment subtil de la Terra conegut com “precessió dels equinoccis” que fa que els càlculs dels antics dissenyadors de l’horòscop vagin quedant mica a mica modificats. En teoria els nascuts sota el signe d’Àries ho són perquè durant aquell període de l’any el Sol passa pel davant de la constel·lació d’Àries. Però això era abans. Ara, i per culpa de la precessió dels equinoccis, els nascuts sota Àries, en realitat estan naixent quan el Sol passa pel davant de Peixos.

Però tant se val. No deixarem que una bonica creença sigui espatllada per la fredor de les dades.

Ara bé, algunes dades resulten empipadores. Per exemple, l’horòscop està constituït per dotze signes, que corresponen aproximadament amb els dotze mesos de l’any. Però al zodíac no hi ha dotze constel·lacions. N’hi ha tretze!

Quan el Sol fa el seu viatge aparent durant tot un any, ho fa seguint una línia imaginaria al voltant del cel que s’anomena eclíptica. I els antics van descriure (arbitràriament, però és que en l’horòscop tot és arbitrari) una sèrie de constel·lacions fetes agrupant estrelles de manera que resultessin figures imaginatives. Les constel·lacions que es troben sobre l’eclíptica s’anomenen zodíac perquè la majoria són d’animals, reals o imaginaris. Com si fos un zoo.

Però entre Escorpí i Sagitari resulta que hi ha una constel·lació anomenada Ofiuc (el Serpentari) i aquesta se la van saltar. Segur que hi ha motius històrics per justificar-ho, però de nou topo amb les arbitrarietats de l’horòscop, encara que n’hi ha tantes que tant se val. De totes maneres, si hagués nascut aquells dies de l'any, seria escorpí? o realment hauria de dir que soc d'Ofiuc? Que té de dolent el pobre Ofiuc? Potser algú que no està d'acord amb el seu signe és perquè en realitat és nascut sota el signe d'Ofiuc, amb unes característiques totalment diferents! I ben mirat, quines seran les característiques dels Ofiuc? i finalment... Qui les decideix?

És una mena de discussió que ignoraria, simplement perquè no té sentit. Una creença és una creença. Si algú creu fermament que la forma en que li cau la caspa del cabell té alguna influència sobre el seu futur, doncs difícilment podré discutir res.

L’empipador és quan apareixen noticies dient que algun president dels Estats Units pren decisions importants en funció dels consells dels seus assessors astrològics. Aleshores si que torno a pensar que cal anar recordant de tant en tant que l’horòscop és divertit, serveix per entaular converses, permet lligar de vegades..., però no té cap validesa real.

Malauradament tampoc serveix de res. Un astròleg com Deu mana de seguida em dirà que soc jo el que està equivocat, però que com bon exemple d’algú nascut sota el signe d’Àries, defenso les meves conviccions amb entusiasme i sense pensar gaire.

Naturalment si fos Cranc em dirien que el que passa és que soc molt tancat, i si fos Capricorn dirien que em nego a acceptar coses poc racionals i si fos... Està bé això de tenir sempre una explicació pel que sigui. Científicament és trampa, però que hi farem.

15 comentaris :

Lluna ha dit...

Ui, a mi això de confondre l'astrologia i l'astronomia m'ha fet sempre taaaaanta ràbia! Coi, que són dues coses totalment diferents!

Els horòscops no me'ls he cregut mai. Ni tan sols quan era petita. Serà perquè sempre em deien que els lleons som així o aixà i jo no ho era gens? Llavors em venien i em deien que no era com els lleons perquè em dominava el meu ascendent... jaja, i és que quan les coses no els funcionen, sempre troben alguna cosa a la que agafar-se per dir que tenen raó!

Amb aquest tema, un dia vaig llegir no sé on alguna cosa de la jumbologia, per fer-los callar: si mires la força que exerceixen sobre una persona que neix les constel.lacions, és molt més dèbil que la dels avions. Aleshores, en comptes de creure en el zodíac, s'hauria de creure en la jumbologia i mirar quins avions passaven pel cel quan vam néixer ;-)

Ai, ho sento, ja he tornat a fer un comentari quilomètric!

equalium ha dit...

Es increible que l'agenda de la casa blanca fos organitzada durant el mandat del Reagan en funció de les prediccions d'un astròleg de San Francisco peró més increible es que no només no va causar estupor general sino que la gent utilitza això per justificar l'astrologia i, els astròlegs expliquen com va millorar el país (fixant-se només en les coses bones, es clar) degut a aquest fet.

Fa poc vaig ser pare i una de les preoucupacións dels familiars era quin signe tindria, alguns amb veritable preoucupació (va ser escorpí). Jo aprofitava per explicar que el caràcter del meu fill vindria marcat per la genètica i tal i tal, però la resposta era "Si bueno, pero...". A la gent li agrada pensar que pot controlar el seu destí però els que sabem que l'astrologia no funciona hem d'introduir la llavor del dubte sempre que poguem.

¿Heu vist el anuncis aquests que t'envien CADA DIA, pagant, es clar, el teu horòscop al móvil? A més, els que hi paguen ¿Creuen realment que les prediccions les fa un astròleg? El mateix James Randi va treballar fent horòscops a la seva joventut i explica com retallava prediccions d'altres publicacions i d'anys diferents, les remenava i les asignava aleatoriament a cada signe. La seva sorpresa va ser que tothom el trucava per dir-li com d'acurades eren.

Per cert, lluna, m'hi apunto a la jumbologia.

Vaja, el meu es més quilomètric. Salutacions.

Papitu ha dit...

Valgui d'exemple l'anàlisi de subgrups que es va realitzar deliberadament a l'estudi ISIS-2, supervivència a l'infart de miocardi agut tractat amb l'aspirina vs placebo. La variable principal fou analitzada retrospectivament pel signe del zodíac dels pacients mostrant els resultats que l'efecte de l'aspirina no era significatiu davant placebo per als pacients nascuts sota els signes de Balança i Bessons. Quina rucada, oi? Tot plegat va ser una broma dels autors per demostrar quin perill tenen els anàlisis de subgrups quan un disposa de prou grandària mostral, i sobretot d'una audiència amb ganes de creure.

ISIS-2 Collaborative Group. Randomized trial of intravenous streptokinase, oral aspirin, both or neither among 17,187 cases of suspected acute myocardial infarction: ISIS-2. Lancet. 1988;2:349-60.

querida_enemiga ha dit...

Molt interessant! Gràcies per la informació.

Petitabruixa ha dit...

No domino pas l' Astrologia però sí puc dir que tinc un amic que és astròleg i que em va fer la carta astral i la revolució solar i, no sé, serà coincidència però anava ben encaminat...;-)

Pero, aleshores, els pobles antics com els Egipcis, que només al nèixer, ja havíen cridat a una Quettah perquè registrès sota quins estels havíes nascut, no teníen raó?

Uhmmm?¿

;-)

Anònim ha dit...

L'encert dels horóscops, cartes astrals i demés rau en un subtil art o ciència, producte de la psicologia i la lingüistica, encara sense batejar.
La lingüistica hi aporta el fet de saber dir generalismes, coses que puguin fer el pes a tothom, que a més a més agradin i puguin adaptar-se al nombre de persones més gran posible. I la psicologia ho complementa amb el puntet màgic: que creiem el que volem creure...

èlsinor ha dit...

Au, va, no hi sigueu tan primmirats...¿o és que no heu vist com ompli i com de bé que queda això de posar els teus signes zodiacals al "profile" de blogspot o d'on siga? :D

Anònim ha dit...

Doncs mira, precissament jo vaig mirar el teu signe (que no el se) el dia d'any nou, i et diu per aquest 2007 :

DINERS: Els astres et sonriuen
SALUT: Els astres et sonriuen
SEXE: Els astres es pixen de riure.

;)

En fi, ja és el que tu dius, que cadascú cregui el que vulgui, però si us plau, que no ens ho volguin justificar !!

Anònim ha dit...

Home, no! Si fossis Cranc et dirien que el que passa es que sospites de tot i tens massa fantasia! :-P

Per cert, quan es suposa que apareix el tal Ofiuc?

rhanya2 ha dit...

Doncs, ho diré amb la boca petita: jo sospito de tot i tinc massa fantasia... a més de ser una susceptible de nassos i una llunàtica i tenir una memòria d'elefant.
Doncs... si non è vero è ben trovato!

Dan ha dit...

Lluna. Està bé això de la jumbologia. Però segur que ho afegiran per tenir encara més possibilitats d'encertar.: Àries, ascendent Lleó i amb un 747 a Bessons.

Equalium. Va ser Escorpí? Mira-ho bé. Potser és Ofiuc! Si quan et preguntin dius que es del signe d'Ofiuc si que els deixaràs amb un bon dubte!
I això que tot i explicar com ho fan em recorda el que deia algú al blog d'histories de la ciència fa poc: "tonto no es quien cree una mentira. Tonto es quien, aún explicándosela, la sigue creyendo".

Papitu. Triant bé els grups es pot demostar qualsevol cosa. Però segur que algun astròleg ho farà servir per demostrar que la ciència els dona la raó.

Q.E. De res, noia. :-)

Petita bruixa. Tots els pobles antics (i moderns) tenien sacerdots o endevins per predir el futur. Aquesta és una necessitat ben arrelada a la ment dels humans des de sempre. Ells feien el millor que podien amb els mètodes de que disposaven. Però això no vol dir que l'encertessin.

moz. Un dia vaig llegir un horòscop que servia per tothom. Era genial, i ho clavava gairebé tot. Tant sols tenia gràcia en la manera de dir les coses. Ja el buscaré i el penjaré un dia. Era molt instructiu!

Elsior. No, si divertit i atractiu no dic pas que no ho sigui! Si una cosa té tant d'èxit no serà perquè si. Ens que la màgia i l'esoterisme ens encanta als humans!

carquinyol m'encanta la previsió. De fet jo soc aries, i des que se com son els Àries, intento comportar-me com a tal i, mira, no em va malament. ;-)

ahse. Ofiuc apareix entre escorpí i sagitari. però no se exactament els dies.

violette. Doncs deus ser àries com jo, perquè de sospitar i de fantasia també em passo sovint. I la memòria... buf, he de fer uns esforços per oblidar coses que no vull recordar.. Segur que compartim signe ;-)

Anònim ha dit...

Ostres! Em deixes amb el gran dubte que si soc Escorpi o que soc... A mes, del rotllo dels anys i dels astres, ara tambe hi ha la possibilitat que jo i un cert altre siguem de fet compartint el signe: els dos d'Ofiuc!!!

Anònim ha dit...

Bon any nou Dan!! Espero que els reis, seguint un estel de no sé quin signe, hagin estat favorables :)
És divertit quan et trobes amb un fervent defensor de l'astrologia i et volen convèncer.

Anònim ha dit...

ofiuc... no vols dir que això de ser 13 constel·lacions ho havien d'arreglar (ja se sap, mal número), i es van carregar, ai l'as!, la constel·ació que portava un maligne serpent? només els astres ho deuen saber! :D

Dan ha dit...

Ahse! Doncs hauràs de mirar a les tables astronòmiques... o millor tria el que més t'agradi. Total...

pd40. És divertit, perquè fan servir uns arguments molt naïf. Però no ho deixen córrer per això.

jacme. Pobre serpentari. Si no era maligne. De fet, crec que representa la medicina o la farmacologia. I per això l'anagrama dels farmacèutics porta una serp.