Però un detall que passa desapercebut als que no son metges o estudiants de medicina és el títol de la sèrie. Naturalment sembla fer referència a la protagonista, la doctora Meredith Grey. Però en realitat simplement es tracta d’una broma amb les paraules.
Hi ha un llibre de text que és tot un clàssic per estudiar medicina. Un compendi per aprendre les diferents parts del cos humà. El va escriure un metge britànic amb la idea de fer un manual assequible a tothom i que mostrés de manera gràfica i entenedora l’anatomia del cos humà. Aquest metge es deia Henry Gray, i el llibre que va fer es va titular “Henry Gray's Anatomy of the Human Body", és a dir: Anatomia del cos humà de Henry Gray”. Naturalment, es coneix col·loquialment com “Anatomia de Gray”.
Els guionistes de la sèrie es van limitar a canviar una “a” per una “e”.
Cal dir que els dibuixos d’aquest llibre són una autèntica delícia. Si voleu conèixer com és alguna part del cos, sense necessitat de veure fotografies, que acostumen a ser més desagradables, simplement passegeu per les imatges del llibre d'en Gray. A la xarxa les podeu trobar i descobrireu en detall les característiques anatòmiques del teixit que més gràcia us faci.
En realitat jo mateix he fet servir moltes vegades un dibuix del pàncrees abans de descobrir que era una de les il·lustracions de l’”Anatomia de Gray”. Però si preferiu un peu, el cor, els ronyons, un tiroides, o el que sigui, podreu trobar-los perfectament dibuixats.
La primera edició la va publicar l’any 1858. Tenia 750 pàgines i 363 figures. Cal dir que en Gray va fer el text i la part científica, però els dibuixos van ser obra d’un amic seu, en Henry Vandyke Carter. En tot cas, va ser un èxit i l’any 1860 ja van fer la segona edició. En realitat mai va deixar de funcionar aquesta anatomia, i l’any 2008 es va posar a la venta la quarantena edició. Aquí, però, cal vigilar ja que hi ha dos “Anatomies de Gray” corrent pel món. Una és la edició britànica, i l’altre l’americana. Hi ha petites diferencies de nomenclatura ja que una està adaptada a l’anglès dels Estats Units mentre que l’altra és purament britànica. Però els americans van començar a numerar les seves edicions de nou a partir del número 1 i van seguir el seu ordre, de manera que en parlar del llibre cal especificar quina edició i si es fa referència a la versió britànica o americana.
El pobre Henry Gray no va poder gaudir gaire de l’èxit. L’any 1861, mentre tractava un nen afectat de varola es va contagiar i va morir als 34 anys. Però tot allò que va aprendre fent minucioses disseccions del cos humà a l’Hospital St. George, de Londres, ens ho va deixar com a llegat. Un llegat útil pels estudiants de medicina però també per tots aquells que, simplement, tenim curiositat per saber com estem fets.
3 comentaris :
Ja ho tenen això els guionistes de jugar amb els títols de les sèries i/o dels episodis !
Curiós això del llibret aquest i, realment, pel meu gust millor dibuixos que fotografies.
Ah, quins records! Quantes hores he passat enganxat al Gray! (no al Grey's)
carquinyol. Millor els dibuixos que les fotos. molt millor. Sobretot des que un dia vaig fullejar un atlas d'anatomia forense (ecs...)
SM. Just al revés que la major part de la ppoblació. Que segueix el Grey's i no el Gray.
Publica un comentari a l'entrada