divendres, de maig 28, 2010

Si tothom parla de Lost...

Doncs no. Jo no era un seguidor de Lost. La vaig seguir ocasionalment la primera temporada, però alguna cosa no m’acabava de convèncer. I això que era molt clar que aquella sèrie tenia alguna cosa. Però mira, una sèrie enganxa o no enganxa i no hi ha més a discutir. I com que no l’he vist, doncs no puc opinar sobre el final tot i que els explicacions que donen alguns fans irreductibles per defensar que el final era molt bo em semblen agafades una mica pels pèls.

Però hi ha més sèries que han arribat al final de temporada. Que a l’ecosistema televisiu hi ha una certa telediversitat! I aquesta setmana ha arribat a la “hibernació d’estiu” una de les meves preferides. “The Big Bang Theory”, una joia que vaig descobrir gràcies a l’Alasanid i que ara em té el cor robat. No és estrany, ja que els protagonistes són uns científics completament frikis i una veïna per la que qualsevol científic perdria el cap.




Cal dir que, al menys en aquesta sèrie s’han pres la molèstia de buscar bons assessors i quan deixen anar parrafades tecnològiques, ho fan amb un grau de correcció molt notable. No és l’habitual bla bla bla que intenten que soni estrany perquè sembli molt científic. De fet, moltes vegades és un resum encertat de física quàntica o temes similars.

Per sort, al setembre seguirà, perquè realment, quan una sèrie t’enganxa pot arribar a ser una mica obsesiva. Tot i que Lost no la seguia, entenc als seguidors. El meu petit trauma personal amb una sèrie va ser el final de “Galàctica”. I suposo que a hores d’ara ja ningú té cap dubte de com de friki també puc arribar a ser. En tot cas friki però amb orgull (mmm hauria d’haver penjat aquest post fa un parell de dies però no hi vaig caure). El final de Galàctica també va aixecar una certa polseguera i les opinions es van dividir. Jo crec que va ser genial, però de nou, contra gustos... I també en aquest cas, la sèrie agradava amb passió, o avorria extraordinàriament.




Però el joc de metàfores que plantejava em va encantar molt més enllà de la pura ciència ficció. Malgrat que sortien naus galàctiques, batalles espacials i els temibles cylons, uns robots que quasi havien extingit als humans, la gràcia estava en els temes que plantejava. És legítim manipular unes eleccions si saps que les guanyarà un incompetent? Si nosaltres som els oprimits és lícit fer servir terroristes suïcides? Sacrificaries tres-centes persones per poder salvar-ne cinquanta mil? Amb els enemics de la humanitat podem pactar la pau després d’un genocidi? O hem de seguir una guerra que cap bàndol pot guanyar? Si la humanitat s’ha reduït a uns pocs milers de persones donem el poder als polítics que quedin o als militars? I quin pes li donem a les religions?

Aquesta era la gràcia d’una sèrie fosca i angoixant, però que em va semblar inesperadament madura per ser de ciència ficció. Lenta al principi, però extraordinària quan va agafar el ritme. Algun detall incorrecte (a l’espai ni les naus ni explosions no fan soroll) però perdonable. I com a bona sèrie, va deixar un buit en acabar. “So say we all”

Vale. El post no és gaire científic. Però si des que va acabar Lost tothom parla de sèries, doncs jo també.

26 comentaris :

kika ha dit...

molt bé expert en galatica, em pots explicar que vol dir això:
"Good morning, Starbuck. What do ya year?" She replies, "Nothing but the rain." "Grab your gun and bring in the cat." ???
si fossis un expert en lost tindria una llista infinita de preguntes:-DDD

Dan ha dit...

Doncs mira. Justament aquest fiàleg no l'he entés mai. una broma personal entre adama i starbuck. Curiosament és el primer que es diuen al primer capítol i també la darrera cosa que es diuen cap al final.
Sospito que a lost, simplement no hi ha respostes. A galàctica n'hi havia. Algunes agafades pels pèls, si vols, però els guionistes tanquen pràcticament tots els fils argumentals.
I es que després d'introducció i nus, hi ha d'haver un desenllaç!

martachka ha dit...

M'encanta "The Big Bang Theory"!! Jo de ciència no hi entenc un borrall, però els personatges els trobo genials, tots extremadament frikis i intel·ligents, però quan s'han de relacionar amb la gent, la feina que tenen! Ja tinc ganes que arribi la tardor per tornar a reenganxar :) Lost? No sé si el final va ser tan genial o no... pel meu gust queden massa preguntes sense resposta... I Galàctica, me l'han recomanada moltíssim, així que la tinc a la llista de pendents.

Sergi ha dit...

Uf, uf... quanta feina, quantes coses a comentar! Sheldon Cooper és ja una icona, un mite de la teledifusió. El personatge cada cop està més desquiciat, però s'ha de reconèixer que és la bomba. És una bona sèrie, ja t'he comentat algun cop que m'atrau el tema de la física quàntica tot i no saber-ne pràcticament res, i fa molta gràcia quan ells en parlen. Fins i tot els títols dels capítols estan molt ben buscats. I et diré que trobo que no només tenen bons assessors científics, sinó que també en tenen de bons en el tema frikisme. Exagerat, perquè un bon friki és especialista en algunes coses concretes (ho diu el manifest!), però les referències a còmics, a jocs, a pel·lícules i a sèries estan molt ben trobades. Ells miren Galactica, com no!!

Per altra banda, deixa'm recomanar-te una sèrie que acabo de descobrir que potser t'agradaria. Es tracta de 'Fringe'. Potser científicament no et convencerà tant perquè el que fan i expliquen és realment inversemblant, però d'això va, de ciència extrema. Resolen casos puntuals amb experiments que s'escapen de tota lògica, i en realitat tots els casos estan relacionats amb una mena de conspiració mundial de la qual tenen poca informació inicial. JO l'estic començant, però està força bé. Si la mires, ja em diràs.

Per cert, jo tampoc era seguidor de Lost. Vaig veure'n quatre temporades, perquè la mirava en bona companyia. Després, havent passat mitja sèrie fent que no amb el cap mentre la mirava, vaig passar completament de la cinquena i la sisena. I la veritat, m'interessa poc com acaba.

Dan ha dit...

Doncs vigila que com t'enganxi galàctica no la podras deixar! I a TBBT, al final ha tornat a sortir la Leslie Winker, que ja la trobava a faltar. (I la noia d'en Sheldon ha firmat per sortir a la propera temporada, de manera que la cosa promet)

Dan ha dit...

XeXu. Finge? No la conec. m'ho apunto. Sheldon es un mite. Em preocupa el fet que de vegades m'hi sento massa identificat. Haurè de vigilar-me. XD

Carquinyol ha dit...

Jo tampoc seguia Lost, així que no puc parlar... el que si que vaig llegir aquesta setmana era que volien llançar una nau impulsada per veles solar, i em va recordar un episodi de Star Trek: DS9 que justament anava d'això.

I de sèries, bé... a mi m'agraden més mogudetes! Galactica estava bé, però per les hores de metro és massa angoixant, però tot i així la tinc aparcadeta per acabar de veure-la. Quan parles de frikis no puc deixar de pensar en la comunitat que surt a 'EUReKA' (sobretot en 'Fargo'), de cienccia ficció, bé... de l'Star Trek TNG, de toooots els Stargate (fins i tot d'aquest darrer SG-U que és una mena de Galactica...) de la meravellosa 'Babylon 5' i de la de poca durada 'firefly' que era una meravella.

I és que alguna cosa es mort dins quan una sèrie se'n va...

PS: Encara em recordo del 'have you ever seen the rain' del darrer episodi 'regular' de SG-1...

J ha dit...

http://www.seriesyonkis.com/serie/espacio-1999/

Dan ha dit...

Carquinyol. Ui. Galactica mereix calma concentració i temps. Al metro es per coses més simples. De star trek, la nova generació, sense cap dubte. I SG-U no està malament. Firefly era genial. Absolutament. Una perla friki, malauradament massa breu (sort de la película).

Joan Ayats. Ostres. Espacio 1999 la veia quan era petit. Quins records

Marta Contreras ha dit...

Jo Lost també la vaig deixar a mitges, era tot massa irreal. Aquesta dels frikis em sembla divertida però em sembla un pelet massa friki, però la prefereixo a Lost. Ara estic enganxada a "El ala oeste de la casa blanca", he après un munt de coses de política americana!

Jordi Casanovas ha dit...

per la veïna els que no som cientifics també el perdríem el cap

Salvador Macip ha dit...

De friki a friki... Lost era una presa de pèl. Els guionistes no tenien ni idea de cap a on havia d'anar la cosa, i això a partir de la segona temporada cantava molt. Mentrestant, els guionistes de Galàctica feien uns girs espectaculars i cremaven línies de la història sense cap mirament. La sèrie va tenir moments fluixos, como totes, però crec que, en conjunt, és una de les més reeixides que he vist, amb un ritme que ja els agradaria a molts. El final... doncs mira, té la seva lògica i no està malament del tot, però la sèrie perd bastant a la recta final.

kika ha dit...

SM, vaja! i jo que sóc a la recta final de galàctica, què faig ara? :-)

per la resta, veig que quan se m'acabi ja tinc alternatives per on seguir, he, he, he.

Alasanid ha dit...

Dan estic com tu. No vaig seguir Lost però ara passaré un estiu força dur sense capítols de LA sèrie!

Els de The big Bang Theory han tingut una vista increïble donant el paper de Sheldon a Jim Parsons, és increïble. Pocs ho haurien fet tan bé.

Uhm.. En Sheldon s'oposa Galàctica, no sé a qui dels dos fer-li cas però segurament la miraré.

Bazinga!

Clidice ha dit...

vaja! veig que estic molt peix de sèries últimament :( quina feinada!

Mo ha dit...

en mig de tants frikis em sento perduda... ;-)

Alepsi ha dit...

The Big Bang Theory és la millor sèrie que he vist mai!!! He plorat de riure!!!!! Jajajajajajaja!

I m'he enamorat perdudament de'n Leonard... ains... quina sort té la veïna-rossa-moníssima!!!!!!!

Dan ha dit...

marta. Ui. El ala oeste... va guanyar un munt de premis i es considera una de les millors series que s'han fet. Jo no l'he vista, però un dia o altre caurà.

Jordi casanova. Realment la noia te alguna cosa... :-D

SM. Per mi el problema en Lost eren els persontages. Puc acceptar ossos polars nubols negres assassins i viatges en el temps. però personatges que actuin com si tot això fos normal em posaven dels nervis.
De Galàctica, la quarta temporada potser baixa el nivell, però com que abans era tant alt... I al menys, els persontages actuaven de manera coherent.

kika. Segueix la recta final, sense perdre de vista el camí. S'ho val (opinio de friki convençut)

Alasanid.En Jim Parsons broda el personatge. Però com dius que en Sheldon no li agrada Galàctica!!! Si fins i tot va sacrificar el precinte de la garantia d'un ordinador per mantenir-la en el disc dur! La que no traga es Babilon 5!

Clidice. Això va per barris. Si les seires t'agraden tens molt afeina a recuperatr. Si no t'entusiasmen, doncs tampoc passa res.

Mo. El món n'és ple de frikis.

Alepsi. Pobre Leonard. Que cruels sou les dones amb els setciències...

Erwin Rommel ha dit...

Hola,
Jo opino igual que tú, quina casualitat.
Doncs soc un fan de Galàctica i estic a punt de arribar al final.
Vaig començar a veura-la en anglès subtitulada al castellà.
I en referencia a The Big Bang theory, doncs, també, vaig veure de una sola tirada tota la temporada 1 i 2 que venen del pol nord, increible.
Salutacions.

Assumpta ha dit...

Dons jo no he seguit mai Lost tot i que al principi de tot en vaig veure algun capítol, però com no em deia res, doncs vaig passar directament.

Ai, m'ha fet gràcia que aquesta de "The Big Bang Theory" (que tampoc la conec) he mirat el vídeo i el noi que està assegut és el maiteix actor que feia de parella de la filla segona de la Roseanne (Darlene crec que es diu)...

Ostres, he estat investigant a través de Roseanne, la filla, el gendre... i, per fi, he pogut confirmar la meva teoria ;-))

http://en.wikipedia.org/wiki/Johnny_Galecki

És que em queia bé aquest personatge ;-))

Palimp ha dit...

'The big bang theory' es el ejemplo ede como hacer una buena serie sin necesidad de tirar el rigor científico por la borda. Es tan buena y graciosa que a mi mujer, que no es ninguna friki le encanta.

Por otro lado la recomendación de XeXu, 'Fringe', es un atentado contínuo a las leyes de la ciencia, desde el primer capítulo. De su calidad no hablo, pero verosimilitud científica, cero.

Un saludo.

Dan ha dit...

Erwin Rommel. Home, no es casualitat. És que tenim un gust excel·lent! :D

Assumpta. Doncs si pots no te la perdis. A més, ocasionalment també apareix la filla de la Roseanne (la Darlene).

Palimp. En realidad apuran tanto el rigor que quando ha de salir un premio Nobel, realmente és George Smoot, el tipo que ganó el premio Nobel en 2006 por la teoria del Big Bang
http://berkeley.edu/news/media/releases/2009/02/23_physawards.shtml

Alasanid ha dit...

Tens tota la raó era babilon 5... Hauré de revisar capítols!

I pel rigor científic de The Big Bang Theory tenen un astrofísic (com a mínim) i a les pissarres sempre hi tenen coses més o menys decents.

PS: Em va agradar l'explicació de perquè no funciona l'ascensor.

Joana ha dit...

Jo tampoc he vist un sol capítol de lost. Tampoc no conec aquestes sèries que dieu, però si me les he de descarregar d'algun lloc, em sembla que es quedarà sense veure. Tinc per veure una que em van passar, que es diu Regenesis, sembla que està bé. Però si no tinc temps per poder veure les que em posen sense fer res!

Assumpta ha dit...

I quan la fan?? M'ha agradat el trosset que he vist :-))

Per cert, saps que l'actriu que fa de Darlene es germana de la que feia de Laura Ingalls a "La casa de la pradera"? :-)

Alepsi ha dit...

No era ironia, Dan!!!! De debó crec que el Leonard seria l'home de la meva vida!!! (t'ho pot ratificar qualsevol amiga meva, farta que m'agradin només tios frikis... xD)