dimecres, de gener 11, 2006

Excèntrics?

De vegades llegeixes coses que et deprimèixen. I ahir, els d'un diari d'aquests gratuïts ho van aconseguir. La notícia és que la cantant Björk ha aconseguit el títol de "famosa més excèntrica". Home! Potser si que és extravagant vestint, però un dels motius que adhueixen és que de petita tenia un fort interés per les ciències naturals, els seus ídols eren Albert Einstein i l'antropòleg David Attenbororugh... i col.leccionava insectes!
Coi! Això és un motiu perquè et considerin excèntric? Si ets una nena has de col.leccionar vestidets per la Barbie o ja seràs tractada d'excèntrica?
A més, el qui va escriure això no ha mirat mai una col.lecció d'insectes? Suposo que si que n'haurà vist, però segurament no se les ha mirat. Perquè una col.lecció d'escarabats, per exemple pot ser una preciositat. No tots son negres i bruts. Ni ha de tota mena de colors i formes. A mi, per exemple, sempre m'han fascinat els de la família dels caràbids. Tenen un color metàl.lic amb tonalitats blaves, verdes o marrons que els converteix en petites joies. Però també hi ha les clàssiques papallones (una col.lecció excèntrica segons sembla), o els espiadimonis, amb les seves ales transparents i els cossos tant colorejats, o...
El més trist és que segurament no és inhabitual aquesta manera de pensar. Sembla normal pensar que tenir curiositat per la ciència és una cosa estranya. I suposo que pel fet de ser una dona encara més. En un món ple d'estereotips representa que la ciència sols pot interessar a paios, generalment calvs, amb barba, ulleres, despistats, desordenats i sense capacitat per gaudir de la vida. Una mena de curiosos ermitans .
És una llàstima, perquè la producció científica és un dels actius més importants d'una societat. No sols per curar malalties o per guanyar prestigi. La quantitat de diners que un pais com el nostre arriba a gastar en pagar drets de patents estrangeres és molt més important del que sembla. I moltes d'aquestes investigacions les han fet científics d'aquí que treballaven a l'estranger, simplement perquè aquí és considera la ciència una excentricitat.
Hi ha frases molt famoses i molt estúpides, com la de "Que inventen ellos", o " Quan sento la paraula cultura trec la meva pistola". Però son únicament l'extrem final d'una manera de pensar que s'inicia al creure que una noia que admira a Einstein i que li agraden les col.leccions de insectes és una excèntrica.

5 comentaris :

Anònim ha dit...

Si, bé, són coses que em dóna la sensació de què només poden passar al nostre país... i si l´interés se´t desperta a l´EGB i t´atreveixes a dir-ho, ja et consideren "rar" i et marginen... és sorprenent la poca consideració que es té pel col.lectiu investigador en l´escala social, encapçalada per estrelles de la premsa del cor i jugadors de futbol, que a més, quan tenen un càncer, se´n van a Houston, com si no hi haguessin especialistes mundials i molt bons per aquí!!!!!! Però sóc optimista (o almenys ho intento) i crec que poc a poc les coses estan canviant, i que cada cop hi ha més divulgació i interés per la ciència... tu què en penses?

Dan ha dit...

Ho aconseguirem! Pero costa tant! I això d'anar a Houston es un exemple excel.lent de com de rucs son alguns.

Anònim ha dit...

Doncs jo recordo d'un amic d'amic que ho sabia tot sobre "los hangos que atacan las patas traseras del escarabajo pelotero" i era veritat, treballava en aquest tema.

Aquest sí podria ser un excéntric, no?

Sigui com sigui, avui dia, qualsevol persona que té curiositat i li dedica més temps a satisfer-la que al seu lleure és un excèntric. Tant de bo hagués molts.

Salut!!

Anònim ha dit...

Visca els (i les) excèntrics!!!
Escolta... aquests caràbids no són aquells que fan tanta pudor? Recordo uns escarabats verds que aquí en diem "bernats" que si els toques... ais mare meva! no et treus la pudor dels dits en una setmana.

Dan ha dit...

Tens rao Omalaled. tant de bo n'hi hagues mes d'aquests excentrics.

Aladern. Doncs no ho se si son aquests els bernats. Ja ho miraré. pero no recordo que fossin especialment pudents.