dijous, de gener 12, 2006

Higiènica bruticia

Fer marranades és divertit? Home! Doncs, dins d'uns límits raonables, pot ser-ho força. Però, a més sembla que és necessari per la salud. No sigueu malpensats. No va per aquí la cosa (tot i que potser tambè divertit i necessari). Parlo dels nens i de jugar per terra i d'embrutar-se.
Resulta que els metges s'han adonat que el nombre de cassos d'al.lèrgies al mon occidental gairebé s'ha doblat des del 1980. Això és un increment molt important que requereix una explicació. En realitat estem assistint a una epidèmia de malalties relacionades amb l'al.lèrgia, com ara les dermatitis, les rinitis i, tot i que en menor mesura, l'asma.
Al principi es va pensar que això podia ser una conseqüència de la contaminació atmosfèrica. Potser els tòxics que hi ha, cada cop en major quantitat, al medi ambient, son els que provoquen aquesta resposta. Però les dades epidemiològiques apuntaven a factors més subtils. I és que aquest increment no es podia detectar en les comunitats rurals. Era com si la vida a les grans ciutats provoqués al.lèrgia... en el sentit literal del terme!
Per això es va proposar la "Hipòtesi de la higiene", segons la qual, tot això és causat per un excés de neteja. Encara no està completament acceptada, però sembla raonable.
El problema és que tenim un sistema inmunitari dissenyat per lluitar contra els microbis amb els que hem de conviure tota la vida. Penseu que cada cop que respirem entren als pulmons milions de bacteris patògens. Per això tenim aquest "exèrcit cel.lular" sempre a punt per atacar als invasors microscòpics. I de petits és quan aquest sistema te més feina. S'ha d'entrenar perquè està entrant en contacte amb els patògens per primera vegada. Desprès ja serà més fàcil. Ja coneixem l'enemic.
I amb l'educació en higiene encara anem més protegits. Ens rentem les mans, ens dutxem a diari, desinfectem les coses... com en tot, som exagerats i fins hi tot hi ha detergents amb efecte bactericida per rentar els plats! Això ha sigut una bona cosa i ha reduit molt les malalties infeccioses. Però sempre hi ha una cara fosca. Ara resulta que el nostre exèrcit cel.lular ja no té enemics per enfrontar-se... i amb molta més facilitat es movilitza contra el nostre propi cos, donant lloc a les reaccions al.lèrgiques.
Això no passa en ambients rurals, on els nens juguen per terra, respiren la pols de les granjes i, en resum, crèixen amb el sistema inmunitari actuant contra allò pel que ha evolucionat. Aquests nens, de grans, no tenen ni la mitat d'al.lèrgies que els de les ciutats.
Per tant, quan tingueu fills, eduqueu-los en les normes d'higiene... però també deixeu que s'empastifin i juguin amb la brutícia. Que es revolquin per un paller i surtin blancs de pols mentre li estiren la cua a un gos pataner. Sense exagerar tampoc passa res, és molt divertit... i pot ser saludable en un futur.

8 comentaris :

Anònim ha dit...

així doncs sembla ser que la frase de l'anunci d'aquell detergent que reparteix blancor és prou encertada.. la vida és embrutar-se o una cosa així ;) quines coses tu! jo, com que les al·lèrgies m'han passat de llarg, deuria embrutar-me molt de petita..

Dan ha dit...

Ostres! No recordava l'anunci, pero la frase en ben bona!!

Anònim ha dit...

Dan, per aquesta regla de 3, els que venen de poble a la ciutat gairebé no haurien de tenir alèrgies i els que van de ciutat a poble haurien d'estar sempre amb les mateixes, no?

Però hi ha una altra pregunta: per què tenim llavors alèrgies a una determinada fruita, medicament o el que sigui que dura tota la vida?

Salut!!

Anònim ha dit...

Doncs si si... Jo estic amb tu. No es el mateix evidentment però em fa pensar en el k passa amb els refredats : en un pais fred i gelat com els pols no presenten tan index de encostipats ni grips, encanvi aqui que la temperatura és mes agradable n'agafem molt més...
Són d'aquelles coses curioses (casi inverosimils) i que semblen estranyes k poguin succeir..esn resguardem de la bruticia pero en el fons aquesta tb te la seva part positiva... Visca la merda!! jejej

Anònim ha dit...

He llegit en algun lloc, que els científics que van a l'Antàrtida, quan tornen a la "cicilització" tenen molts problemes perquè el seu sistema immunològic no`ha abaixat la guàrdia.
La veritat és que tot plegat és un misteri del tot fascinant!

Dan ha dit...

Omalaled! La sensibilitat a les al.lergies es determina (en general) de petits, per tant el que dius al principi si que passa.
I una vegada que som al.lergics a alguna cosa, doncs el que passa es que ens queden en el cos unes cel.luels especialitzades a atacar "allo" que ens provoca al.lergia. Son un tipus de limfocits i com els tindrem sempre, dons sempre serem al.lergics al mateix. Molt utils si responen als bacteris, molt empipadors si responen a la pols o als àcars o a alguna fruita.

Hola Nuria! Si que es veritat el que dius. Als paisos calids hi ha mes sensibilitats. Visca la merda (amb moderacio)

Annatarambana, en el cas de l'Antartida el problema es un altre. Alla fa massa fred perque la majoria de microbis pugin viure. Per tant, ningu s'encostipa ni res. Simplement, no hi ha microbis. Al tornar, tothom pringa de nou.

Salut (i merda) a tots!!!

Anònim ha dit...

si veiessis els "meus" nens com van de "nets".... quan els hi treus els mitjons... doncs... els hi queda una ratlla que déu n'hi do! ja pregutnaré com estan els temes de les alèrgies...

Anònim ha dit...

www.fruitavida.biz the one true health drink from the Amazon that is full of nature's natural benefits.