dijous, de març 25, 2010

La dona X

Una nova estrella ha aparegut al món de… l’antropologia. La “dona X”. I malgrat el que pugui suggerir aquest nom, el cas és que ni tan sols sabem del cert si es tracta d’una dona. De fet, únicament en coneixem un fragment de l’os del dit. Però amb tan poc material és poden fer moltes coses. Ara només queda tenir clar el que podem deduir i allò que encara no podem afirmar.

El que s’ha trobat és un fragment del dit petit d’un nen o una nena que va viure fa 40.000 anys a Sibèria. Inicialment això no tenia massa de sorprenent. Eren unes restes localitzades en una cova anomenada Denisova, a les muntanyes de Altai. A més del fragment d’os hi havia algunes restes d’eines i senyals de la presencia d’humans a la zona des de fa molts milers d’anys.

L’edat de les restes es va determinar per estratigrafia, és a dir, analitzant en quin sediment es trobaven. I el resultat va donar una antiguitat de entre 30.000 i 48.000 anys. En aquella època per Europa ja feia temps que convivien els humans (Homo sapiens) i els neandertals (Homo neanderthalensis).

Com que a Sibèria fa molt fred, les restes es conserven en relativament bones condicions, i d’aquells ossos se’n va poder extreure una certa quantitat de DNA que es va poder analitzar. I aquí cal notar el primer detall important. El DNA extret és DNA mitocondrial. No és el DNA del nucli de les cèl·lules. En realitat ja anava be, perquè el DNA mitocondrial és més petit, el coneixem molt bé i sabem a quin ritme va acumulant les mutacions, de manera que es fa servir sovint com a rellotge biològic. La idea seria: Si tenim dos seqüències de DNA mitocondrial iguals es que som contemporanis, si hi ha una mutació és que fa mil anys que els nostres avantpassats es van separar. Si hi ha dos mutacions fa dos mil anys, cinc mutacions cinc mil anys. Be, en realitat és una mica més complicat, però la idea es simple. Comparant la seqüència del DNA mitocondrial podem saber com d’emparentats estan dos organismes.

Va ser gràcies al DNA mitocondrial que es va establir la teoria de l’Eva africana. La dona que va viure a Àfrica va 100.000 anys i de la que descendim tots els humans actuals. Era una dona ja que les mitocòndries les heretem únicament de les mares. Les nostres cèl·lules contenen mitocòndries descendents de les que hi havia al òvul que va ser fecundat. Els homes posen l’espermatozoide, però aquest no aporta mitocòndries a l’embrió.

Per això li han posat el nom de “dona X”. Com que han analitzat el DNA mitocondrial, en realitat tenim informació de la mare de la criatura. Però la criatura pot ser nen o nena.

En tot cas, l’interessant és que en comparar-ho amb les seqüències de DNA dels humans actuals o dels neandertals (que ja les coneixem) van trobar que era molt diferent. Massa diferent com per catalogar-la en una o altre espècie. Entre nosaltres i els neandertals hi ha de promig 202 diferències. Però aquell dit presentava 340 diferències! No es nostre, i tampoc sembla gens neandertal.

Per això, de seguida es comença a especular si tenim al davant una nova espècie de homínids, diferent dels sapiens i els neandertals. I els inevitables comentaris sobre “reescriure l’arbre genealògic dels humans”. Però potser no hem de córrer tant i, malgrat els titulars de premsa més o menys contundents, els autors del treball es mostres molt prudents.

De moment aniria be trobar més restes. Amb un únic tros de dit es pot treure molta informació, però abans de desmuntar tot el que sabem podem buscar una mica més. D’altra banda, per tenir clar si és o no és una nova espècie hi ha una cosa més directa que el DNA mitocondrial. El que cal es obtenir el DNA del nucli cel·lular i analitzar-lo. Això ens dirà, sense cap dubte, si és sapiens, neandertal o una cosa diferent.

Ara com ara és clar que es tracta d’unes restes tremendament interessants. Si al final són una espècie nova serà un gran descobriment. I si no ho són, ens obligaran a entendre millor que els va passar a les mitocòndries d’aquella població. O potser caldrà reajustar el que pensem sobre el rellotge molecular que es el DNA mitocondrial. Qui sap. Potser no sigui tan fiable com pensavem!

Sigui com sigui, alguna cosa nova aprendrem sobre nosaltres mateixos i la nostra història.

9 comentaris :

Carquinyol ha dit...

Realment si llegies el diaris semblava que tot estava dit i beneït, en canvi llegint-te a tu queda clar que s'han detectat una serie de divèrgencies que semblen indicar la possibilitat no del tot remota que hi pogués existir, almenys teòricament, una suposada nova espècie d'homos.

Però clar, dit així no queda tan espectacular...

Alepsi ha dit...

En tot cas és un descobriment interessant... d'aquells que fan trontollar teories, hipòtesis i pensaments que ens semblaven súper lògics i "científicament establerts"... l'equip que ho ha descobert deu estar plorant d'alegria!!! (a veure si et citen als agraïments, també, per fer-ne difusió... xDDD)

Per cert, m'has fet pensar en una pel·lícula súper bona que parla de l'ADN mitocondrial: parasite ivu (parasite eve).
(sí, ja, jo no puc veure pel·lis normals... i, si a més, et dic que vaig veure-la en versió original (en japonès) i subtitulada en anglès... com et quedes? xDDD).
Us la recomano!!!

Dan ha dit...

Carquinyol. Bàsicament es com dius. De fet, quasi sempre és així. però resulta una troball molt interessant malgrat tot!

Alepsi. Aquesta mena de troballes que fan trontollar el preestablert son les que fan la ciència interessantíssima. Al final ja veurem en que acaba, però si mes no, el que sabem s'ha tornat a posar a prova. Que d'això es tracta.
Original en Japo i subtitols en anglés? Noia, que forta que vas!

Clidice ha dit...

considerant com funciona això de l'acceptació de les "novetats" en el món científic ... uiiiiiiii com corren els periodisteeeeeeeeessssss ^^

això de l'ADN mitocondrial s'hauria de publicitar més i més i més i més ... :D

Albert G ha dit...

hola Dan, com sempre l'article em pareix genial i el de l'àvia Eva que no coneixia també. Però tinc un dubte: dius que descendim tots els humans actuals de l'Eva africana... però em pense que en África deu haver gent que no és descendent d'ella. no?
gràcies

Xènia ha dit...

Molt interessant i com sempre ben explicat i de forma entenedora!!!!

Dan ha dit...

Clidice. Potser es culpa dels cientifics, que ens entusiasmem de seguida. (I els periodistes que s'ho creuen tot sense tenir temps per entrar en detalls)

Albert. Amb Àfrica hi ha el problema que la variació genètica entre humans és mes gran en aquell continent que a tota la rsta del món. De manera que si que han d'haver grups anteriors a la Eva teorica. Serien descendents de les avies de l'Eva com si diguessim.

Xènia. Gràcies! :D

Alasanid ha dit...

O potser és que aquella gent ja dominava la manupulació genètica...

Parles d'aquesta mutació per mil·leni... amb això vols dir que si fa no fa tots els humans tenim el mateix DNA mitocondrial? Es que no em quadra :S

De totes maneres és una troballa que necessita explicació. I més que plantejar hipòtesis (que també s'ha de fer) s'ha d'anar a pel que dius, buscar més mostres.

Dan ha dit...

No no. Lo de la mutació per mileni no ho agafis al peu de la lletra. Era només un exemple. No se el ritme de mutació exacte.
Però si que tots plegats compartim una base comuna en l'adn mitocondrial.