L'escalfament global afecta molts ecosistemes i de moltes maneres. Algunes de prou evidents, i altres de més discretes, però igualment dramàtiques. I una de les comunitats que sembla que en pateix més els efectes son els esculls de corall.
Els coralls s'han anomenat "zoofits" perquè tenen pinta de planta, però es tracta d'animals. Un altre motiu és que en la seva estructura inclouen moltes algues simbiòtiques que s'encarregen de fer la fotosíntesi i aportar nutrients al sistema. Però en tot cas, l'important és que tenen la capacitat de fabricar un esquelet mineral (carbonat càlcic), que és el que en resta quan l'animal mor i que fa de suport per altres coralls i per tot un ecosistema molt concret, que acull milers de formes de vida espectaculars.
I certament, l'escull de corall és un dels ecosistemes més complexos i importants del planeta (a més d'un dels més bonics). Son el refugi de la quarta part de les espècies marines de tot el món.
I com a èssers vius que son, els coralls també patèixen malalties. Els mariners sabien que, de tant en tant, els esculls de corall que normalment son molt acolorits, començaven a presentar un aspecte malaltís. Els colors es perdien i el corall es tornava blanc. Eren els episodis de "bleaching" (blanqueig?), que tenen lloc quan el corall és sotmés a situacions de estrés perquè hi ha pocs nutriens, o aigua bruta, o per pujada de temperatura. El que passava era que les algues simbiòtiques morien o marxaven. Aleshores, en poc temps, el que resta del corall agafa el color blanc i mor.
Doncs en els darrers anys s'ha observat un augment en la freqüència i en la intensitat dels episodeis de blanqueig dels coralls. El 1998 i segurament relacionat amb el fenòmen de "El Niño", va tenir lloc l'episodi de blanqueig més important dels darrers 700 anys en la gran barrera de corall d'Austràlia... seguit de un episodi encara més important, quatre anys desprès! Va enblanquinar al 60% del corall, tot i que en algunes zones va arribar a ser el 90%.
I al ritme de pujada de temperatures, s'ha previst que cap al 2030, els episodis tindran lloc... cada any! Durant poc temps, em temo, perque aviat ja no quedara corall per blanquejar.
3 comentaris :
Justament fa un parell de dies a "Saber y Ganar" o a un programa d'aquests van demanar a un concursant què era que estava "acabant" amb el corall a part de la pujada de les temperatures...i la resposta era...una estrella de mar! Au maria...! Res, ara quan he llegit això hi he pensat...! Que vagi bé!
Es cert! Les estrelles de mar estan proliferan a sac en alguns indrets. I com el seu menjar es bàsicament coralls...
Salut!
k es un escull coralí?
Publica un comentari a l'entrada