diumenge, de gener 22, 2006

L'amagatall de l'Èbola

Sang, molta sang, hemorràgies massives, una mort ràpida, espectacular i inevitable. Tot això passa pel cap quan s'esmenta un dels virus més temibles que coneixem. L'Èbola.
I el cas és que no n'hi ha per menys. De tant en tant aparèixen notícies d'un brot d'Èbola, generalment per Àfrica, i es constata que l'únic que es pot fer és aïllar els malalts i esperar. No es conèixen bé els mecanismes de transmisió, tot i que se sap que pot ser a través de la sang infectada i potser també per contacte amb objectes infectats. Per sort no es per l'aire. Tampoc es coneix cap medicament efectiu. I, encara que alguns pacients es recuperen, s'ignora el perquè.
De fet, de virus de l'Èbola n'hi ha uns quants de diferents. L'Èbola-Reston, l'Èbola-Zaire, l'Èbola-Sudan i l'Èbola-Costa d'Ivori. Evidentment li han posat el nom de l'indret on va identificar-se cada soca arrel d'algun brot. Tots pertanyen a la família des filovirus, i si mireu la foto de microscopia electrònica veureu que sembla un nom ben trobat.
Però fa poc s'ha fet un pas important en el coneixement d'aquest agent letal. Un dels misteris de l'Èbola era el seu reservori. No podia ser un virus comú en els humans, perquè mata en massa poc temps. Per tant, es donava per sentat que algun animal ha de poder ser infectat per l'Èbola sense patir la malaltia. Ocasionalment el virus passa dels animals als humans... i esclata l'epidèmia. Igual que passa amb les aus i la grip. Però en el cas de l'Èbola, quin era aquest animal?
Al principi es va pensar en alguns micos. Però aviat es va descartar. L'Èbola també mata als goril.les i als ximpancés. Tampoc semblava que fos un animal doméstic. Les epidèmies d'Èbola son, afortunadament, poc freqüents.
Però finalment, un equip d'investigadors, desprès d'analitzar un miler d'animals ha identificat el que fa de reservori: Rats penats!
De fet son tres espècies diferents de rats penats les que han presentat anticossos contra el virus. Això vol dir que han estat en contacte amb ell i no han mort. I en alguns, fins i tot s'ha aïllat part del material genètic del virus.
Aquesta descoverta és molt important, perquè es podran fer campanyes destinades a prevenir el contacte amb aquests animalons. Pobres! Ells no en tenen la culpa, però per si no n'hi havia prou amb la mala fama dels vampirs, ara a sobre seran els portadors de l'Èbola.
Sempre històries de terror relacionades amb la sang!

9 comentaris :

Anònim ha dit...

Bon dia Dan!!! No ho sabia això dels ratpenats, però és molt adient ;-)! Ara segur que sorgiran un fotimer de nous telefilms barats sobre els gran perills d´una epidèmia de ratpenats infectats sobrevolant la Terra i transmetent el virus, que serà salvada a temps per un president dels EUA heroic que se´ls carregarà a tots :P! Parlant dels ratpenats, un dia podríem parlar dels vampirs i d´on ha sorgit aquesta figura llegendària, científicament parlant ;-)

Dan ha dit...

Tens rao! I al final trobaran la vacuna, i en purificaran 20.000 dosis en un parell d'hores i directament de un pobre rat-penat escanyolit...
Al menys riurem

Anònim ha dit...

sempre que sentia parlar de l'èbola em corria un formigueig pel cos...

descobrint que els rats penats porten l'antivirus no es pot fer alguna cosa més que campanyes destinades a prevenir el contacte amb aquests animals?

ostres, és que és una mort ben horrible...

Dan ha dit...

El que passa es que son especies de rat penats de la selva africana (no pas els d'aqui!) i alla es impossible de controlar. Pero si algu es mosegat o esgarrapat per un rat penat, se'l podria posar inmediatament en vigilancia (tot i que tal com estan alla, dubto que ara com ara es pugui fer gran cosa)

Anònim ha dit...

Pobres rats penats; a sobre de viure cap per avall, ara se'ls mirarà malament per això!

Anònim ha dit...

Molt curiós.

Salut!!

Anònim ha dit...

però com es contagia? les rates penades mosseguen a la gent??? què estrany...

per cert, per als qui no ho sabien, els catalans també tenim "vampirs". Es diuen dips, i volten per Pratdip (i són d'abans dels blocs!). Llegiu Les històries naturals del Perucho i els trobareu recreats literàriament!

Anònim ha dit...

Hem de donar les gracies, a aquest descobriment, a l'Institut Francés de Virulogia, ja que per la seva perseverança i estudi, finalment ha sigut revelat el portadar de terrible infecció,.

Jsk

Anònim ha dit...

El virus es transmet per contacte directe amb líquids corporals infectats com la sang, la saliva, la suor, l'orina o els vòmits. La causa del cas índex encara és desconeguda. El període d'incubació varia de 2 a 21 dies, el més normal és de 5 a 12 dies. El reservorio del Virus Ébola podria ser un tipus de ratapinyada de la fruita.