dilluns, de gener 23, 2006

Retorçant la llum

La Relativitat és potser l'exemple més conegut d'una teoria científica difícil de comprendre i que afirma coses aparentment inconcebibles. Ens diu que el temps pot transcòrrer a diferents ritmes per uns i altres, la massa pot modificar-se segons la vel.locitat, és impossible anar més de pressa que la llum i la mateixa llum es pot desviar per efecte de la gravetat.
Però per estranya que sembli, les seves prediccions s'han anat confirmant experimentalmet. Això s'ha fet en molts cassos de maneres difícils de seguir pels que no som experts en el tema, però una de les prediccions queda reflectida en unes imatges de singular bellesa. Son les "lents gravitacionals".
Segons la Teoria de la Relativitat, un dels efectes dels cossos físics és que, per la força de gravetat que exerceixen, poden desviar la trajectoria de la llum. Bé, en realitat, un físic diria que no és exactament així. Que el que fa un objecte amb molta massa és distorsionar l'estructura de l'espai, (igual que una pilota posada sobre una xarxa distorsiona la xarxa) però el resultat final es el mateix. Aparentment la llum es desvia.
Això ja es va demostrar el 1919. Aquell any va tenir lloc un eclipsi de Sol i, aprofitant la foscor, es va mesurar la situació aparent de les estrelles que estaven just al límit de la circunferència solar. Si Einstein tenia raó, la llum de les estrelles es desviaria lleugerament al passar pel costat del Sol i des de la Terra es veurien ocupant un lloc una mica diferent del que els pertocava. I efectivament això es el que van poder observar!
Però la diferència és mínima. Ara disposem d'unes imatges molt més espectaculars. Perquè, si la massa del Sol afecta la llum, com afectarà la massa completa de tota una Galàxia? O millor encara, tot un grup de galàxies?
Doncs si mireu la imatge del principi ho veureu. Els punts brillants del centre es un "cluster" de galàxies (un grup de galàxies que viatgen unides per la gravetat). Però també podeu observar que hi ha unes pinzellades blaves al seu voltant. Com encerclant-les.
Doncs totes les pinzellades son imatges de una altre Galàxia situada al darrera del cluster. No l'hauriem de veure, però l'enorme camp gravitatori del cluster ha desviat tant la llum que fa que ens arribi a la Terra completament distorsionada i desde diferents possicions. Just el que havia predit l'Einstein!
Una comprovació estèticament preciosa.

2 comentaris :

Anònim ha dit...

Ostres tu, què curiós i què maco ;-)! hi ha poques comprovacions de teories tan intuitives com aquesta, oi ;-)?

Anònim ha dit...

Massa petits que soms, per entendre la veritat del que passa allà dalt (i allà abaix). Però al mateix temps... que fascinant que resulta!