De tant en tant apareixen notícies referents a l'apariciò d'alguna espècie animal invasora en un ecosistema que es veu invadit. Aquí mateix vaig parlar fa un temps de la invasiò de l'alga Caulerpa taxifolia per la Mediterrània. I segurament la cosa seguirà, perquè el sistema de transport que fan servir molts dels invasors és ben sencill.
Això ho vaig descobrir mentre llegia coses sobre una altre invasió, aquest cop al mar Caspi. Es tracta d'una mena de medusa anomenada Mnemiopsis leidyi, relativament petita (uns 10 cm) però que es reprodueix molt ràpidament. Quan apareix en un indret sense depredadors, ja la tenim liada. Es produeix una explosió de meduses que acava amb la resta de formes de vida de la zona. Sempre és el mateix.
Aquest problema el tenen al mar Caspi, i ja estan mirant de posar-se d'acord els paisos de la zona per fer alguna cosa. Malauradament em temo que, com quasi sempre, no faran res fins que el problema sigui tant greu i evident que ja no hi haurà gran cosa a fer. Sobre el tema de la prevenciò els polítics no mereixen gaire credibilitat. I si a sobre s'han de posar d'acord els de diferents paísos...
Però la pregunta és, com s'ho fa una medusa de 10 cm per anar des de la costa est d'Amèrica fins al mar Caspi?
Doncs en realitat és fàcil. Hi ha un sistema de transport que és el preferit per les espècies invasores. Son els tancs de llast dels vaixells.
Doncs en realitat és fàcil. Hi ha un sistema de transport que és el preferit per les espècies invasores. Son els tancs de llast dels vaixells.
Quan els vaixells no van plens del tot floten massa. Per tant, omplen uns enormes dipòsits (els tancs de llast) amb aigua per tal de pesar més i guanyar estabilitat. Quan arriben al port de destí, simplement deixen anar l'aigua carregada i omplen les bodegues amb la càrrega que han de protar. És un bon sistema, barat, fàcil i còmode.
L'únic problema és que, junt amb l'aigua, carregen tota mena de visitants biològics. I quan descarregen al prot d'arribada, també hi descarregen les espècies que han recollit. Algunes s'adapten al nou ambient i ja tenim una espècie invasora en camí.
De manera que la propera vegada que veieu un carguer navegant pel mar, recordeu que a dins dels tancs, segurament hi porta un grapat de viatgers insospitats!
5 comentaris :
Això és Alien, el 8º Pasajero, haha.
Pero el problema és evident i perillós per a la diversitat natural.
Aquest tema té cert paral.lelisme al que esta passant amb les llengues petites i la circulació de persones i llengues que comporta la nova globalització. Les llengues grans es van carregant lentament les petites.
Cal protegir la diversitat natural i la cultural.
Aiii Berta, quina raó que tens, i quin fàstic... i a sobre les americanes viuen més que les autòctones, sort que a casa meva (almenys de moment) no n´hi ha, que si no... :S! I fa esgarrifar, Dan, aquest sistema de transport a través dels vaixells... per cert, què maques són les meduses, amb aquesta espècie de birrefringència que tenen...
Com van les meduses de la costa est d'Amèrica fins al mar Caspi, més o menys ja ho he entès. El que no acabo d'entendre, Dan, i perdona, és com s'ho fan els vaixells per anar de la costa est d'Amèrica fins al mar Caspi!! :))
(escolta, tu que ho saps tot, has sentit mai a parlar del tema "visual" de les lletres mal ordenades? Ho trobaràs al meu bloc. És que no sé si té una base científica o és una de les moltes "xorrades" que circulen) Merci!
Ei naslin. Doncs es una bona comparacio la de laes llengues amb els especies amenaçades. Buf, ho tenim fumut.
Berta. Si que son un fastic les panderoles (jo li dic paneroles ¿?) I les ties es reproduieixen que dona gust. Curiosament hi ha alguns entomolegs que els tenen molt carinyo.
Hola nica. Jo tambe creia que a casa no n'hi havien... fins que una nit, a la cuina m'en vaig trobar una de inmensa (ecs).
Aladern!!! Quin susto m'has fumut! Durant una bona estona m'he quedat parat. Perque jo havia llegit als informes d'un congres lo del viatge en els tancs de llast. Pero clar.Tens rao, com hi va el vaixell? Doncs he hagut de llegir mes resums del congres fins trobar la resposta: Per un canal anomenat del Volga-Dom!!! (Copio i pego):
"In the spring of 2000, in the mid- and southern Caspian Sea, scientists from Azerbaijan discovered a new ctenaphore species – Mnemiopsis leidyi, which most likely was introduced in the Caspian Sea in 1998-1999 from the Azov-Black Sea basin with ballast water through Volga-Don canal."
per cert. impresionant la imatge que has penjat. I je je, ja havia llegit lo de les lletres desordenades. Es molt bo. ja mirare que hi ha (esto... jo ho se tot?, com te passes!)
El tema de les espècies invasores és al meu parer el que posa més en perill la biodiversitat de gran part del planeta (a banda de com n'és de perjudicial l'ésser humà per al seu propi medi, és clar). I mentres la gent segueix alliberant les tortugues de florida a les nostres albuferes creient-se ecologistes.
Publica un comentari a l'entrada