Això ho dic a rel de la notícia que ha sortit sobre un asteroide que passarà a fregar de la Terra en els propers anys. Ja hi ha notícies als diaris sobre els devastadors efectes que pot tenir l’impacte d’aquest asteroide, batejat amb el nom d’”Apophis”. Imagino que qui va triar el nom devia ser un seguidor de la sèrie “Stargate SG1” i va triar el nom del dolent més dolent.
I si llegim els titulars dels diaris, n’hi ha per començar a preocupar-se: “Apophis amenaza a la Tierra”; “El impacto de Apophis contra la Tierra tendría el efecto de 40.000 bombas atómicas” o “Pedro Duque pide que España lidere una misión para salvar a la Humanidad' del Apophis”. Aquest últim ja sembla una broma, perquè si la salvació de la Terra depèn de la tecnologia espacial espanyola anem bé... (El que deia en l’ex-astronauta Pedro Duque és que el preu de la missió és tant barat que fins i tot Espanya podria afrontar-lo. No és exactament el mateix que diu el titular).
Però titulars apart, que passa amb Apophis? És realment un perill?
Doncs per esbrinar-ho he anat a mirar una pàgina que hi ha a la NASA i que fan el seguiment dels objectes que tenen òrbites properes a la Terra. És el programa NEO (Near Earth Objects) i està pensat exactament per preveure la probabilitat de futurs impactes de manera que tinguem temps de prendre les mesures oportunes. Allà hi ha les dades d’Apophis, però sembla que els periodistes no les han mirat amb gaire atenció. En una taula hi ha les dues xifres importants. La primera és òbviament el càlcul del risc de col·lisió. El problema és que es tracta d’una estimació i inclou un cert grau d’incertesa. En el cas d’Apophis el risc és de 2 entre 100.000. La segona dada és el risc d’impacte segons la “Escala de Torino”. Aquí el que fan és donar un valor de risc d’impacte en una escala que va del 0 (risc tant baix que a la pràctica és inexistent) fins al 10 (col·lisió segura amb capacitat per causar canvis climàtics globals i catastròfics que comprometen el futur de la civilització).
Doncs per Apophis el valor a l’escala de Torino és... “0”. (buf!)
El que passa és que Apophis té una òrbita que s’apropa molt a la Terra de tant en tant. De manera que ja ha passat a fregar altres vegades. I quan es va detectar per primera vegada, l’any 2004, el nivell que li van adjudicar a l’escala de Torino va ser de 4. Després, a mida que els càlculs es van anar afinant el nivell d’amenaça va anar baixant.
Tot i així, en una ocasió passarà molt a prop. A una distància menor que no pas el diàmetre de la Terra. Per això hi ha el risc que topi amb algun dels molts satèl·lits artificials que orbiten al voltant, cosa que segurament ens oferiria un espectacle de focs artificials espectacular.
En tot cas, el risc real és que alguna cosa modifiqui l’òrbita d’Apophis. Un altre asteroide, o el pas tant proper a la Terra, poden alterar lleugerament el seu camí, i aleshores caldria tornar a calcular el risc d’impacte. I no és impossible que en aquesta partida de billar còsmic l’atzar fes que els camins de la Terra i Apophis es créuin.
Però per ara no sembla que calgui patir. En tot cas, no el perdrem de vista per si de cas...
8 comentaris :
Molt bona explicació, Dan. Alguns 'periodistes' haurien de fer un retroenllaç cap aquest post :P
Es que ja es sap que això de ”el mon s’acaba” ven molt, que s’ho diguin a l’església catòlica si no....
Per una altra part, si de debò Espanya hagués liderat la missió (mal interpretant com dius les paraules d;en Duque...) senyal que l’amenaça no es gaire seriosa.
I respecte Apophis... es cert que va ser el primer dolent principal, però el dolent mes dolent jo diria que es Anubis (sense contar als Ori clar)
ostres, jo també mirava stargate però veig que només recordo aquells cucs de la panxa tan simpàtics ;)
I quan medeix l'Apophis, més o menys? per tenir una idea..
Doncs no res: a agafar una bossa de rosetes, asseure's al sofà de cara a la finestra, i a esperar-ne l'espectacle...
Potser dic una tonteria, però una distància de menys del diàmetre de la terra em sembla poquíssim. I una petita desviació de l'òrbita el podria fer anar directe cap a nosaltres. (Ara m'ha sortit la vena catastròfica).
Però hi ha una cosa que em sorprèn (o potser no sé llegir les dades): els dos cops que s'aproparà a la Terra diu que seran el 13 de març, de 2036 i 2037, cosa que sembla que vol dir que l'asteroide es mou molt lentament i està allà mateix? O fa algun tipus d'òrbita que el porta casualment el mateix dia al mateix lloc?
Sants, a l'enllaç que posa en Dan diu que la longitud és aproximadament 1/1000 el radi de la Terra. Tot i que... perd molta longitud amb un any, no? Ai, que ara m'ha picat molt la curiositat!
Lluna,pel que fa a les distancies cosmiques, Apophis passara a fregar. I segur que aleshores es modificara la trajectoria. Per tant, caldra tornar a calcular de noula nova órbita. Cal estar ocupats amb això, pero encara no preocupats.
L'orbita... doncs no ho se. Alprimer enllaç, elde la Wickipedia hi surt l'esquema de la orbita i com creua dos vegades amb la Terra. Realment son molt semblants.
estoy segura que aran algo para que no impacte
Publica un comentari a l'entrada