dijous, de novembre 13, 2008

Llum de Lluna Plena

La Llum ha fet un post on comentava un efecte ben curiós de la Lluna. Hi ha ocasions en que la Lluna plena sembla que il·lumini molt més que en altres períodes de l’any. Realment la claror de la Lluna pot arribar a il·luminar molt intensament la nit. Un fenomen que els de ciutat no notem gaire, perquè ja tenim prou feina a veure alguna vegada la Lluna, com per notar diferencies de lluminositat i de mida.

Doncs el cas és que realment hi ha Llunes diferents segons l’època. Algunes cultures li donen noms a la Lluna plena, en funció de l’època de l’any. Per als indis americans ara som a la Lluna del castor, al gener hi haurà la Lluna del llop i al Juliol arriba la Lluna de la maduixa.

Però el cas és que la Lluna plena, de vegades és més gran, més brillant i molt més impressionant que en altres èpoques de l’any. Si mireu la foto del costat notareu la diferència. No són augments diferents sinó fotos de la Lluna en diferents èpoques de l’any.

El motiu és que la Lluna orbita la Terra, però no ho fa seguint una circumferència sinó una el·lipse. Això ho fan la majoria de cossos celestes. La Terra també dóna voltes al Sol descrivint una el·lipse en la que el Sol ocupa un dels focus, aquells punts que la defineixen. Doncs amb la Lluna passa el mateix i unes vegades es troba més a prop de la Terra que altres. La diferència és de cinquanta mil quilòmetres, de manera que s’ha de notar a ull nu. Com que és més a prop, la mida aparent és més gran (fins un 13 %) i reflexa més llum del Sol. Per això il·lumina la nit amb més intensitat.

Però a més, resulta que a la pròpia Lluna hi arriba més llum durant l’hivern. La causa és que durant l’hivern la Terra és més a prop del Sol. De nou el motiu és l’òrbita en forma d’el·lipse que fa, en aquest cas la Terra al voltant del Sol. De petits molts crèiem que l’hivern és perquè la Terra és més lluny del Sol, però això no és cert. L’estiu i l’hivern són conseqüència de la inclinació de l’eix de la Terra. I en realitat durant l’hivern de l’hemisferi nord, la Terra és mes a prop del Sol que durant l’estiu.

Però en ser més a prop del Sol, la Lluna rebrà més llum i per tant, brillarà una mica més. Un fet que, sumat a la mida aparent més gran fa que en ocasions, la claror de la Lluna sigui espectacular.

I el cas és que encara hi ha, al menys, un altre factor. Precisament el fet que sigui hivern i, per tant, a la Terra hagi nevat.

Sembla una ximpleria, però la neu reflecteix bona part de la llum que hi arriba, i aquesta llum rebotada per la neu pot arribar a la Lluna i ajuda a fer que encara brilli més. Naturalment aquest efecte es nota a l’hivern, quan la capa coberta per la neu és més gran.

Tots són petits efectes, però que sumats fan que cada nit de Lluna plena sigui diferent de les altres. Això fa que algunes espècies animals tinguin cicles vitals relacionats amb alguna Lluna plena en particular. Simplement poden detectar les diferencies de lluminositat durant la nit.

A molts, aquests canvis ens passen desapercebuts. I és una llàstima, perquè quan t’hi fixes descobreixes l’existència de ritmes còsmics que fan d’algunes nits de Lluna plena un espectacle fascinantment màgic.

11 comentaris :

Carquinyol ha dit...

La veritat és que una nit amb lluna plena al camp o a la muntanya és realment fascinant, tan com poder veure el seu reflex al mar (si és troba una platja prou fosca, clar). M'ha agradat aquest post "lunàtic" ;)

Agnès Setrill. ha dit...

T'has inspirat aquesta matinada? Tinc sort de veure les muntanyes, i a les 6 del matí hi havia una lluna i una llum de lo més bucòlic...

Llum ha dit...

Com a en Carquinyol, a mi també m'ha agradat aquest post :-)

Realment, la diferència estiu-hivern es nota moltíssim en els llocs on la casa (o la llum pública) més propera està a un quilòmetre. Algun cop, a l'hivern, he provat de tancar els llums del cotxe (amb el cotxe parat, eh!!!) i m'hi continuo veient!

Això de la neu, tinc una pregunta: quan aquí és estiu, a l'hemisferi sud és hivern. Ja sé que a l'hemisferi sud hi ha menys quantitat de terra i més de mar, però allà també hi ha neu, no? També hauria de reflectir una mica, no?

Ah! I com diu l'Agnès, jo aquest matí també l'he mirat, la Lluna. Abans que es pongués, estava maquíssima! I, no cal dir, sense (gaire) contaminació llumínica encara més!

Crec que em deixo alguna cosa, però ja he fet un comentari massa llarg, no? :-D

mafalda ha dit...

A mi em fascina aquella lluna ben grossa i d'un color ataronjat que pot veure's de tard en tard. És realment hipnòtica!

Dan ha dit...

Carquinyol. Uf! Si pots veure-la refelxada al mar ja es una passada (i si es en bona companyia ja ni t'ho dic!)

agnés. Je je. T'hi has fixat? Just acabem de sortir de la lluna plena.

llum. El problema de l'hemisferi sud es que a l'hivern, quan hi ha neu, el Sol es més lluny de la Terra que a l'estiu i l'efecte és nota menys, perquè no s'acumulen.

mafalda. Ah! Si! Però per que agafi color taronja cal mirar-la quan està baixa, prop de l'horitzó. Aleshores la llum provinent de la lluna ha de travessar més capes d'atmosfera i agafa aquesta tonalitat. I a sobre, en estar a prop de l'horitzó, encar sembla més gran!

Anònim ha dit...

Ondia Dan! realment quan et llegeixo descobreixo que hi ha un munt de coses que no sé o que no tinc ben apreses! Per exemple, tota la vida creient que durant l'hivern estem més lluny del Sol i ara resulta que depèn de la inclinació de la Terra! curiós!

Esgarrifant saber com es pot influir en l'educació durant la infantesa, tant sigui per bé, com per malament!

Gràcies per fer que continuï el meu aprenentatge!

Xènia.

Alasanid ha dit...

Veig que no he estat l'únic en quedar sorprès per la Lluna aquest matí.

Recordo haver-la vist sortir alguna vegada pel costat del mar immensa i ataronjada jaja.

Dan ha dit...

xènia. Ai! Aquest error de la distància al Sol ens el van vendre a molts, de petits. Naturalment, si fos per la distància al Sol l'estiu i l'hivern serien a la mateixa època de l'any a l'hemisferi nord i al sud. Però, es clar, de petits, qui pensa en aquestes coses? Et creus el que et diuen i prou.

alasanid. Es que esta espectacular aquests dies!

Joana ha dit...

Ara mateix gaudim d'una lluna esplèndida...
Ahir al vespre, malgrat la humitat i la fesca, la vaig contemplar una bona estona.
Potser sí que estic una mica "llunada".
Petonet

Dan ha dit...

joana. Les persones llunades acostumen a ser les més interessants!
:-)

Rita ha dit...

Molt interessant. HI ha tantes coses que per ignorància ens perdem...
Gràcies novament!