dimecres, de desembre 10, 2008

La Llei i les Unitats de Mesura

Hi ha coses que fan ràbia. I una de les que més és quan tens una topada amb l’administració. No importa quina administració sigui. De seguida has d’enfrontar-te a reglamentacions, paperassa, terminis i burocràcia. Certament fa uns anys era molt pitjor, i ara la majoria de tràmits s’han simplificat i el personal no és tan desagradable com els tòpics afirmen. Però el sentiment d’anar collat, d’haver de seguir estrictament uns reglaments que segurament tenen un sentit, però que normalment el desconeixem, no deixa de ser empipador.

De totes maneres el pitjor és quan l’administració, que ens exigeix un seguiment escrupolós de les normes, comença a saltar-se-les. Perquè si ells són tan escrupolosos a l’hora de demanar el seguiment de les normes, el menys que es pot esperar és que ells també les segueixin (siguin qui siguin aquests “ells”).

Un exemple, sense més importància si voleu, és el tema de les multes de transit. Un company s’ha pres la molèstia de recórrer una multa per “manifesta impossibilitat física de ser reals les dades de que l’acusen”. A la notificació que se li va enviar, la denúncia afirma que el seu vehicle anava a 76 KM/H en un tram de carretera on la velocitat màxima era de 50 km/h.

No sé si heu notat la diferent manera en que he escrit les unitats, però aquí hi ha la clau de tot. Segons tràfic, i si fem cas del Sistema Internacional de Mesures, el meu amic anava a 76 KM/H, és a dir 76 Kelvinsmega / henry. I això és una dada absurda que no té cap sentit físic.

Sembla una poca-soltada, però segons el real decret 1296/1986 del 28 de juny, l’article 2 diu que “son unidades Legales de medida las básicas suplementarias y derivadas del Sistema Internacional de Unidades”. I a l’article 5 especifica que “se prohibe emplear unidades distintas de las unidades legales en los ámbitos de la actividad económica, de la salud y en el de la seguridad pública…

De manera que, per llei (poca broma) l’administració té l'obligació de fer servir les unitats del Sistema Internacional. I segons el sistema internacional els quilòmetres són km, no KM ni kM ni cap altra cosa. Els K son els kelvins, una mesura de temperatura. La M és el prefix per indicar Mega, que vol dir un milió, i les hores es simbolitzen com h, i no com H que és el símbol dels henry, una unitat d’inductància.

I per si algú no ho tenia clar, el Real Decret 1317/1989 del 27 d’octubre s’encarrega de definir aquestes unitats.

De manera que, la multa enviada per la foto del radar fa servir unes unitats que no tenen sentit i, per tant, l’aparell estava absolutament descalibrat o bé les dades són absurdes. En conseqüència, la notificació que li han presentat no pot tenir valor legal. A la foto que he posat no és la del meu amic, però les unitats (KM/HR) tampoc tenen sentit, (tot i que al cretí que anava a 216 km/h l'haurien de tancar).

Tot plegat ens indica com de poc acurats acostumem a ser amb les unitats que fem servir i els seus símbols. De fet, al mateix BOE on especificaven com eren les unitats i com s’escrivien estava ple d’errades que van haver de ser corregides posteriorment.

Potser podem pensar que això de la precisió s’ha de limitar als científics. Que és igual si han escrit KM/H o kmh o KM/HR o qualsevol altra cosa, si ja entenem el que vol dir. Però aquest raonament té dos punts febles. El primer és que escriure malament les unitats és equivalent a fer faltes d’ortografia. Una cosa molt lletja i inacceptable en documents oficials.

I l’altra és que, que coi! Si ens obliguen a ser escrupolosos amb la llei, doncs l’administració també ha de ser-ho.

Francament no se si se’n sortirà. Imagino la cara del funcionari quan llegeixi el recurs i la resposta que rebrà. Un llarg discurs on sota un grapat de formalismes i llenguatge administratiu dirà més o menys “...no ens toqui els nassos amb collonades d’unitats, i faci el favor de pagar!”

(I amb tot això, que ningú pensi que trobo malament que es multi a qui corre massa. De fet, em sembla molt bé. Però les formes són importants)

11 comentaris :

Anònim ha dit...

Trobo que el teu amic no es va excedir pas tant, tot depèn del lloc, l'hora i el transit.
De lo del KM, pocs se n'haurien adonat d'un detall així.
Per desgràcia, les notícies i la vida quotidiana,ens han fet veure que gent aparentment amb molta cultura,estudis,etc, pot ser també protagonista com el de la foto.

David ha dit...

Quin recurs científic més brillant !
De fet d'aquests n'hi ha un grapat. Jo en se d'un que no se com es va acabar però va recórrer una multa que el manava pagar per anar a 90 km/h per la diagonal. Resulta que hi havia un prohibit però també hi havia un rètol d'A7 i per autopista es pot anar a 120 km/h. Hi ha gent que està per tot

Palillo ha dit...

Ostres tu! a la próxima multa m'ho miraré molt acuradament!!!
També hi va haver fa poc una senyora que la van multar per anar a .. nose si eren 500km/h o una cosa així a dins d'una ciutat amb un Seat Ibiza o algo així, pero en aquest cas era el radar que estava espatllat, i va tenir bastants problemes de papers per demostrar'ho.

Palillo ha dit...

Mira, ja he trobat la noticia: (no l'he encertat en res, anava amb un Mini a 750km/h pel centre de Vigo.

em quedo amb la frase: Pese a lo descabellado de la velocidad a la que fue sorprendida, la administración ha seguido el procedimiento habitual, con una sanción muy grave por superar en más 30km/h el límite urbano de 50km/h.

Enllaç a la noticia:
http://www.motorspain.com/19-06-2008/marcas/mini/multada-por-circular-a-750kmh-con-un-mini

Alasanid ha dit...

Un d'aquells posts que esperava. Es que es veu cada animalada... que si seg., gr., ºK, KWh... M'he fixat que molts ho fan acabar amb puntet...

Dan dels KM/HR els R són Röntgen, (C/kg).

Carai amb el BOE... Exemples i tot XD

Jo al que tinc mania és a les Cal i a la pobra gent que interpreten calories...

PS: a veure quan es decideixen amb el kg i en fan una cosa seriosa... (i que no sigui de l'estil "l'increment de massa relativístic d'en Joan a 0.#############c")

PPS: ja has vist l'anunci que corre per TV3 sobre el fumar??

Carquinyol ha dit...

Doncs penso que tens més raó que un sant, a un món plegat de tecnicismes i formalismes legals que ens compliquen sovint la vida no estara de més que prenguin ells de la seva pròpia medicina.

Dan ha dit...

Anonim. Si que passa desapercebut el detall, però si estàs familiaritzat amb les unitats, de seguida notes que alguna cosa està mal escrita.

David. En realitat no se si se'n sortirà. Però coi! Que ho escriguin bé!

Palillo. Si. De vegades sembla que el sentit comú està en hores baixes. Un mini a 750 km/h i a ningú li va semblar estrany...

Alasanid. Roetgen, off course!. Amb el quilo hi estan treballant. El volen definir en funció d'un determinat nombre d'àtoms de c12 etc etc.

Carquinyol. El que dic. Si han de posar multes em sembla molt bé. però que ells també apliquin el que diu la Llei.

Anònim ha dit...

I ja que som escrupulosos, hauries de canviar la paraula tràfic per trànsit.

En català tràfic és: "Comerç, activitat desplegada en l'intercanvi de mercaderies entre països, poblacions o individus"

http://www.enciclopedia.cat/cgi-bin/CercaGEC3.exe?APP=CERCAPAR&PAG=0001&PAR=tr%E0fic

Evidenment, no hi ha senyals de tràfic :-)

Salut!

Dan ha dit...

touché
:D
ja ho he arreglat

Jansy ha dit...

Molt ben vist això! A partir d'ara em fixaré més en aquests detalls unitaris.

Per cert, ja tinc el teu últim llibre. :)

Anònim ha dit...

De fet, tan absurd és multar per anar a 750 km/h amb un Mini, com no voler pagar per què les unitats de mesura no estan ben escrites.

Les faltes d'ortografia són lletges en general, i no ho són més en documents oficials. Són imperdonables sempre. I és imperdonable escriure així les unitats de mesura, però la comunicació implica que emissor i receptor entenen el codi, i en aquest cas no crec que el teu company no l'entengués. Oi que en una carta d'un restaurant, si hi ha una falta en un plat que ens agrada no el deixarem de demanar per què no sabem què significa? Doncs això, el teu company al·lega uns motius que no sempre deu aplicar, ja que seria impossible viure en societat.

Per cert, el "sí", quan és proposició afirmativa va amb accent tancat.