dimecres, d’abril 22, 2009

El banquet del Titànic

El diumenge 14 d’abril de 1912 el gran navili RMS Titànic va passar a la història de la pitjor manera possible. Durant el viatge inaugural, i quan es desplaçava a tota màquina a través d’una zona amb icebergs, va topar amb un d’ells i en poques hores es va enfonsar a les gèlides aigües de l’Atlàntic nord. En aquell naufragi van perdre la vida al voltant de mil cinc-centes persones, ofegades o per hipotèrmia.

Des d’aleshores les normes de seguretat es van modificar per garantir un nombre suficient de bots salvavides, però també per evitar el pas de navilis per zones perilloses. També va ser arrel d’allò que es va establir el sistema de vigilància d’icebergs.

Curiosament, i malgrat la fama que va assolir, aquella no va ser la pitjor catàstrofe naval. Al 1945 un transatlàntic alemany, el Wilhelm Gustloff, ple de refugiats va ser torpedinat per un submarí rus. Es va enfonsar en menys d’una hora i van morir quasi nou mil persones. Com sis Titànics junts!

Com que la història del Titànic va esdevenir gairebé una llegenda, amb el temps es van muntar expedicions per localitzar les restes del naufragi, i finalment el van localitzar a quatre mil metres de fondària. El cas estava partit en dos, però el més curiós era el mal estat general de la nau. Arreu s’hi podien veure una mena d’estalactites oxidades de colors rogencs i negrosos que penjaven de les zones metàl·liques. Això va ser una mala notícia per aquells que esperaven anar recuperant restes de la nau amb idea de fer-hi negoci. Però també una certa sorpresa ja que a aquella fondària s’esperava un ritme de corrosió més aviat lent.

Doncs quan s’han fet anàlisis de l’estat de les restes sembla que el que li està passant a la nau és, bàsicament, que hi ha determinats bacteris que se l’estan menjant.

La manera com es repartia la corrosió resultava interessant. Era molt notable la diferència entre zones properes als objectes de fusta i les altres zones on únicament hi havia metall. Aquestes últimes estan molt més degradades, encara que la diferencia no durarà gaire més.

Ja sabem que el ferro en contacte amb l’aigua s’oxida, però la degradació del Titànic era molt superior a l’esperada. Alguna cosa més estava passant allà baix.

La clau són uns bacteris particulars que no fan servir un metabolisme basat en l’oxigen, com nosaltres i com la majoria d’ésser vius de la Terra. Són la família de bacteris sulforeductores, que per obtenir energia i mantenir el metabolisme el que fan és reaccions químiques basades en el sofre. És un sistema menys eficient que el nostre, però que en zones on no hi ha oxigen els permet viure. De fet, l’oxigen és altament tòxic per aquests bacteris.

Les reaccions químiques són una mica complicades, però si hi ha ferro en el sistema funcionen millor. Es generen més àcids, que fan que els bacteris visquin més còmodes i al final el ferro es transforma en sulfur de ferro, que és el que li dóna el color negre als caramells que pengen arreu de la nau.

Aquests bacteris, però no podien viure gaire còmodes a prop dels indrets del vaixell on hi havia fusta. La fusta era matèria orgànica que, al degradar-se alliberava oxigen, un producte que és tòxic per als bacteris del sofre. Per això el ferro d’aquestes zones està menys degradat. En canvi, altres bacteris que s’alimenten de matèria orgànica ja es trobaven a gust en aquelles condicions i s’anaven alimentant de les restes orgàniques de la nau.

Al final el que es forma és una comunitat microbiana ben organitzada. A la part exterior de les estalactites d’òxids hi ha els bacteris que viuen amb oxigen, els que s’anomenen aeròbics. Aquests bacteris s’alimenten dels productes residuals dels bacteris del sofre, que es troben a l’interior de l’estalactita, on no hi arriba l’oxigen i en canvi tenen accés al ferro. Una comunitat ben avinguda que cada dia degrada una bona quantitat de la nau i que, amb el temps, acabarà per netejar el fons del mar completament.

De manera que la propera vegada que mireu fotos de les restes del Titànic, recordeu que el que estareu mirant és, en realitat, un gegantí cultiu d’uns tipus de bacteris molt particulars.

7 comentaris :

Carquinyol ha dit...

"pols ets i pols seràs"... i els bacteris ja s'encarregaran !! És interessant veure com els diferents éssers vius s'acoplen uns als altres per a sobreviure.

De manera que la propera vegada que mireu fotos de les restes del Titànic, recordeu que el que estareu mirant és, en realitat, un gegantí cultiu d’uns tipus de bacteris molt particulars. . Ummm... crec que treballes massa, surt, airejat, pren-te un cafè, passeja...

PS: I quan surtis a passeja deixa de veure bacteris arreu !!! Que sembles el noi del "sisè sentit" !!

David ha dit...

De fet aquests bacteris sulfato-reductors també els tinc presents a la feina (depuració d'aigües) i quan apareixen malament rai. A nosaltres sí que ens interessa que hi hagi oxigen. El món microbià és meravellós !!

kika ha dit...

Carquinyol, últimament et trobo mooolt inspirat :-D

òscar ha dit...

una petita pinzellada d'humor: llegir d'aquesta bacterianna presència m'ha fet recordar d'una cançó típica d'excursió escolar.

amb música del yellow submarine dels beatles, bramàvem ... "els microbis no ens atraparan, no ens atraparan, no ens atraparan".

crec que, al titànic, la cançó no ha servit de massa.

una abraçada!

Iris Gual ha dit...

Una mena de "columna de Winogradsky" al fons del mar... Interessant.

Thera ha dit...

Cada dia s'aprenen coses noves... No en tenia n'hi idea d'aquests tipus de bacteris...

Dan ha dit...

Carquinyol. He he. "En ocasiones veo bacterias...". T'asseguro que penso fer-te cas.
:-D

David. Per les canonades aquests bacteris són una mala cosa. Però amb fer passar oxigen al sistema es deuen poder eliminar, no?

kika. Es que en carquinyol és el mestre!

oscar. Doncs, no. No deuen haver sentit la cançó allà baix.

Iris Gual. Exactament!

Thera. Sempre hi ha un bacteri que pot fer qualsevol cosa.