Però ara els Neanderthals han tornat a sortir a les notícies, perquè sembla que han trobat un dels últims reductes on van viure poc abans de la seva total extinció. Va ser a la cova de Gorham, a Gibraltar i les restes son de fa uns 25.000 anys.
Això ha reobert el debat sobre quin va ser el motiu de l’extinció dels Neanderthals. La visió clàssica segons la que es van extingir degut a la pressió dels Homo sapiens, més evolucionats sembla que potser no sigui massa exacta. Ara s’analitza si canvis climàtics van tenir-ne alguna cosa a veure, encara que tampoc està massa clar. Al final li donarem al clima la culpa de tot!
En realitat, sembla que els Neanderthals eren auténticament europeus, mentre que els humans moderns tenim origen africà. És per Europa on s’ha trobat la majoria de restes i fòssils i també a Europa hi ha els darrers jaciments Neanderthals. Sembla que al final, i durant uns quants segles quedaven grups aïllats de Neanderthals escampats pel sud d’Europa.
A Gibraltar s’alimentaven de musclos i peixos, i també hi havia oliveres i altres plantes mediterrànies que podien menjar. I com que Gibraltar és una roca envoltada de planúries, devia anar molt bé per mirar des de dalt i decidir on hi havia caça pels voltants.
Això devia ser un bon indret per comunitats que sabem que eren molt estables. A partir d’un assentament de Sapiens es poden trobar eines i restes en un radi d’uns 200 quilòmetres, en canvi, en el cas dels Neanderthals, sols en trobem en uns 50 quilòmetres. Això sembla indicar que eren molt més sedentaris que nosaltres.
I probablement també tenien llenguatge. Per la forma del seu coll es pot deduir que si que podien parlar. La llàstima és que mai sabrem com ho feien.
Segurament pel fet que al final es van extingir, els Neanderthals tenen una certa aurèola dramàtica al seu voltant. A més, no eren els nostres avantpassats directes, però hi estem emparentats, diguem que eren els nostres cosins llunyans. Durant algun temps es va especular en si podia haver tingut lloc encreuaments entre els Neanderthals i els Sapiens. La descoberta d’un esquelet d’un nen que presentava trets mixtes de les dues espècies va fer-ho pensar. Al final, però sembla que no tenia res a veure amb els sapiens. De totes maneres, encara que hagués passat, els híbrids no devien ser viables, de manera que la desaparició dels Neanderthals va ser definitiva.
En serien conscients els darrers habitants de la cova de Gibraltar que amb ells desapareixia la seva espècie?
6 comentaris :
Doncs, la veritat, no sé si van ser conscients o no, però realment es ben interessant tot el que contes. Molt bon post Dan ;-D
No sé si mai algú podria arribar a fer-se conscient d'aquest fet tant important... tenir sobre teu el pes de mantenir una espècie amb vida ha de ser, si més no, estressant.
De nou, gràcies per la informació, m'encanten els teus posts.
Vaig sentir una vegada per TV que fins i tot hi ha gent que afirma que no és possible que els nostres avantpassats hagin vingut de l’Àfrica. Argumenten per això que l’home estalviaria molta aigua, i no és així: suem, pixem, tenim excrments humits, ... i això es tot el contrari del necessari per sobreviure a l’Àica. D’altra banda tenim el reflex d’aguantar la respiració quan naixem i el nostre nas i els nostres s’adapten molt bé a l’aigua per nedar.
En saps alguna cosa d’això?
Salut!
Vaig sentir una vegada per TV que fins i tot hi ha gent que afirma que no és possible que els nostres avantpassats hagin vingut de l’Àfrica. Argumenten per això que l’home estalviaria molta aigua, i no és així: suem, pixem, tenim excrments humits, ... i això es tot el contrari del necessari per sobreviure a l’Àica. D’altra banda tenim el reflex d’aguantar la respiració quan naixem i el nostre nas i els nostres s’adapten molt bé a l’aigua per nedar.
En saps alguna cosa d’això?
Salut!
cucalella, gracies. Que sigui interessant es la idea.
Alepsi. Ha de ser estresant i depriment.
omalaled. Potser, pero tot aixo es molt indirecte. Les dades genetiques no deixen gaires dubtes de l'origen africa que tenim. A mes, el clima d'Africa d'abans no tenia perque ser tant sec. Si vas per la sabana, no fa calor, mes aviat s'esta fresquet.
Tens raó quan dius que s'ha creat una aurèola dramàtica al seu voltant.M'has fet recordar la "pena" que em feien els Neanderthals quan els estudiavem a Prehistòria. No sé, pensava que eren com una part de nosaltres, la més instintiva, la més salvatge... com si amb la seva absència ens mancàs alguna cosa.
Veritablement interessant la investigació del passat; sobretot d'un passat tan llunyà.
Es cert. Feien pena, suposo que perque som conscients de tot el que es va perdre amb ells. Haurien donat grans cultures? Com interpretarien la musica? Quins conceptes haurien tingut de l'art? Quines religions generarien?....
Tot això es va perdre i, coi! sap greu.
Publica un comentari a l'entrada