divendres, de novembre 27, 2009

Som fets de bacteris

Quan pensem en el nostre cos des d’un punt de vista mèdic o biològic, diem que està fet bàsicament de cèl·lules. I de cèl·lules en tenim moltes. Tot i que, naturalment, no hi ha un nombre exacte, cada un de nosaltres està fet per uns quants centenars de bilions de cèl·lules. I si mirem atentament podrem identificar més de dos-cents tipus de cèl·lules diferents, des de neurones fins als glòbuls rojos. Dels queratinòcits de la pell a les cèl·lules acinars del pàncrees.

Però només amb això encara no completem allò que ens fa ser nosaltres mateixos. Encara que normalment no hi pensem gaire, també tenim bacteris a sobre. I més que a sobre, per dins el cos també n’hi ha. Cada cavitat, cada rebrec, cada centímetre de la pell, la boca, les orelles, el cap o l’intestí conté grapats de bacteris. Això semblaria que és com un afegit a la nostra composició cel·lular, però si fen números ens adonarem d’un detall curiós.

Al nostre cos hi ha més bacteris que no pas cèl·lules. No una mica més, sinó molts més bacteris que cèl·lules. De fet, per cada cèl·lula que constitueix el nostre organisme portem a sobre deu bacteris. De manera que dir que estem fets per cèl·lules potser no és del tot exacte. D’alguna manera també seria correcte dir que el nostre cos està fet bàsicament per bacteris, acompanyats per algunes cèl·lules humanes.

Aleshores sembla normal preguntar-se quins són aquests bacteris que ens acompanyen. Molts resulten vells coneguts. Els bacteris de la flora intestina estan més o menys caracteritzats i el més famós de tots deu ser Escherichia coli, un bacteri que normalment és inofensiu, però que de vegades apareix alguna soca que si que és perillosa. En tot cas, bona part de la vitamina K que fem servir ens la fabrica E.coli, de manera que hi tenim una relació relativament correcte.

Però als budells hi tenim molts altres gèneres de bacteris. Lactobacillus, Clostridium, Bifidobacterium, Peptostreptococcus,... i així fins un nombre indeterminat però que supera el miler de tipus diferents de bacteris.

En altres parts del cos potser no n’hi ha en tanta quantitat, però la varietat segueix sent alta. Per això han fet estudis per mirar de comprendre quants tipus de bacteris realment tenim a sobre i com varia això entre les persones o amb els anys.

I la veritat és que amb el temps no canvien gaire la nostra particular flora bacteriana. En un estudi recent han determinat els tipus de bacteris que habitaven en vint-i-set localitzacions diferents del cos de nou persones. I això ho van repetir en quatre ocasions al llarg de tres mesos per veure si variava amb el temps. Però en realitat la major part de les diferències eren entre les diferents persones. Sembla que cada un de nosaltres conté una particular i exclusiva barreja de microbis i que aquesta la mantenim al llarg del temps. Al menys mentre estem sans.

La màxima variabilitat la van trobar en alguns indrets de la pell, sobretot els palmells de la mà, els colzes i el dit índex. També al nas, les orelles i el cabell a més, és clar de la part final del budell. En canvi, la boca, les aixelles o els peus presentaven molta menys variació. Cal destacar que a cada una d’aquestes regions hi havia diferents comunitats de bacteris.

Encara més. En total van identificar més de quatre mil tipus diferents de bacteris, però únicament cinc de tots aquests els compartien tots els individus estudiats. Això indica que realment la comunitat bacteriana que tenim és realment personal i, com a mínim, poc transferible.

Però a part de la diversitat i del fet que el nostre cos és en si mateix com un petit ecosistema, el més impactant és el que vaig sentir dir a una conferenciant. Quan parlem de nosaltres hem de recordar que, en nombres estrictes, som un 90 % bacterians i només tenim un 10 % de realment humà.

Per sort, l'important és la qualitat i no la quantitat.

19 comentaris :

Carquinyol ha dit...

he... doncs si als creacionistes ja els hi molesta que ens emparemtem amb els micos, llegir coses com ara om un 90 % bacterians i només tenim un 10 % de realment humà els ha de fer venir un mal de paaaaaaaantxa....

...umm.. aleshores, si Déu ens va fer a la seva imatge i semblança... ell també és un 90% bacterià? Hi ha bacteries divines ?

ai... massa pensar per un divendres al matí...

Clidice ha dit...

O sigui que quan arribem a un lloc no hem de dir: ja sóc aquí, hem de dir "ja som aquí"? :) llàstima que tinguin tan poca conversa! ;)

Alepsi ha dit...

Uhm... som bactèries amb potes, doncs. És curiós... sempre que penso en bacteris m'imagino els bitxos aquells que sortien a "la vida es así"... xDDD

Carquinyol, bona reflexió! xDDDD

Matgala ha dit...

Una pregunta "matemàtica": les bactèries són molt més petites que les cèl.lules, no? O, com a mínim, més petites.

Tenim un 90% més de bactèries que de cèl.lules en número, però això, en volum, quin volum representa?

Dan ha dit...

Carquinyol. Exacte. Si som a la seva image i semblança... es poden treure conclusions empipadores per segons qui!

Clidice. Exacte. i fet un petó es converteix en una orgia desenfrenada, un copet a l'espatlla en una agresió radical i caminar agafats de la ma en un viatge turística a una altra comunitat.

Alepsi. La vida es así? Jo recordo els de "erase una vez el cuerpo humano"
http://www.youtube.com/watch?v=4IWFPsHF6es&feature=related

matgala-. Si. Son foça més petites. En volum es una part petita. Ocupen la capa superficial de la pell (inapreciable) i bona part del contingut dels budells.

Alepsi ha dit...

Uhm..... crec que parlem del mateix. Però no es deia "la vida es así", la sèrie???

"La vida es asíííí (la vida es así) llena de luz, llena de colooooor, una flor que naceeeee en el centro de tuuuuu corazóóóóóón (la vida es así, la vida, la vida es así, la vida...)"

Jo creia que la cançó s'adeia amb el títol de la sèrie... ja veig que no. xDDD

Dan ha dit...

Si que parlem del mateix. Aqui hi ha la canço que dius i el titol original (en frances)
"Erase una vez... la vida"

http://www.youtube.com/watch?v=xTlOoLuEjIM

Quins records. M'encantaven els anticossos en plann paracaigudistes :-D

Laia ha dit...

Un dia xafardejant vaig descobrir la gran quantitat de bacteris que tenim per tot arreu... i canvia molt la concepció que se'n sol tenir, ja que això de que et puguin aportar beneficis sembla que hi ha gent que no ho assimila gaire!! I en realitat els microorganismes no tenen per què ser patògens...

Ostres, existeix el gènere Bifidobacterium!! I jo que creia que era només una arma propagandística, això dels bífidus! ^^

M'ha agradat això de l'orgia bacteriana dels petons, jaja! ben trobat!

Alasanid ha dit...

Curiós... però la frase de la conferenciant... Personalment diria que un humà és el conjunt...

Però bé, m'ha sorprès moltíssim la gran varietat que hi pot haver, sobretot entre diferents humans.

Panerot ha dit...

Quin post més interessant!!
Si afegim els mitocondris (i, segons la Lynn Margulis, fins i tot també els flagels i cil·lis, encara que jo ho trobo una mica exagerat), els bacteris guanyen per golejada

Júlia ha dit...

Però habiten zones de mucoses i pell, només?

I, creus que genèticament podem estar predisposats a simbiosis amb bacteris concrets? Aquest estudi de què parles no va estudiar les espècies de bacteris de diferents persones d'una mateixa família?

en Girbén ha dit...

Ja és diu bé que cadascú és un món!
I el Profersor Bacterio era un avançat!

Ara caldrà avançar en el coneixement dels mecanismes que possibiliten l'entesa mutualista de la societat que ens constitueix, d'aquest fantàstic sistema emergent.

Laia ha dit...

Ai, és que estava "estudiant" microbiologia i ens van posar unes "dades per a pensar-hi"...

- La microbiota del cos humà pesa aproximadament 1,25 kg.

- La saliva d’un ésser humà conté aproximadament 700 milions de cèl·lules microbianes per mil·lilitre

Impressiona!

Anònim ha dit...

estic dacor

poia ha dit...

les poies

el mas guai del pueblo ha dit...

OLA ANONIMMMM

the boss ha dit...

estic d'acord amb el que diu la pagina web sobre els bacteris

Anònim ha dit...

thel xil a dit....

impresionen em els bacteris

Unknown ha dit...

EL SOSIEGE TA MU GUAPO PER ALS DEL GRUP 2 DE FRANCES