dimecres, de febrer 06, 2008

Antics companys de viatge.

Quan sentim parlar de polls el que ens ve a la memòria és un nen gratant-se el cap i el record de la picor que causaven aquells condemnats paràsits. Afortunadament els polls no són portadors de malalties, perquè representen una de les principals infeccions que pateixen els nens a nivell mundial. Això és perquè passen amb molta facilitat d’un cap a l’altre i n’hi ha prou amb que un nen amb polls vagi a l’escola per infestar la resta de companys. Aleshores toca comprar els xampús antiparasitaris, fer el tractament durant uns dies, passar les pintes que arrosseguen els ous (les llémenes) i prendre paciència.

Però amb els polls s’ha pogut fer un estudi molt imaginatiu i que ens ajuda a entendre una mica millor l’evolució dels humans.

D’entrada cal recordar que hi ha tres espècies diferents de polls. Els que viuen al cap (Pediculus humanus capitis) són els més comuns, però també hi ha polls que viuen al pubis (Pediculus humanus pubis) i uns altres que piquen al cos però que, en realitat, on viuen és a la roba (Pediculus humanus corporis). Tots tres són paràsits obligats de l’home i l’home és el seu únic hoste. Això vol dir que única i exclusivament poden viure penjats del cos d’algun humà.

Els polls del cos viuen a la roba ja que els humans no tenim prou pèl al cos com perquè hi enganxin els ous. I la conseqüència és que els polls del cos probablement van evolucionar a partir dels polls del cap... desprès que els humans comencessin a fer servir roba per tapar-se.

De manera que un investigador va pensar que comparant l'ADN mitocondrial dels polls del cap i del cos de diferents poblacions humanes podria saber des de quan anem vestits els humans. Amb aquest ADN podem saber quan es van separar dues espècies ja que va acumulant mutacions a ritme més o menys constant. De fet, amb els humans s’ha fet aquest mateix estudi i va donar origen a la teoria de l’”Eva africana”. Una dona que va viure a Àfrica fa uns cent cinquanta mil anys i que és una avantpassada de tota la humanitat.

Doncs quan s’analitza l’ADN dels polls s’ha trobat que les dues espècies van divergir fa uns cent mil anys. D’entrada això indica que els humans fa, com a mínim, cent mil anys que anem amb roba al damunt.

Però a més, s’ha trobat que els polls de les poblacions africanes presenten més diferències que els polls de la resta de poblacions del planeta. I de nou això concorda amb les dades que s’han obtingut amb els humans i que dona lloc a la teoria anomenada “Out of Africa”.

Segons això, fa uns cent mil anys, quan els humans ja portaven temps vivint per Àfrica un grup reduït va sortir del continent i els seus descendents es van escampar per la resta del planeta. Abans altres grups ho havien fet, però no havien sobreviscut. El grupet de “out of Africa” va ser el que va tenir èxit i va donar lloc a tota la resta d’humans. Potser el fet d'anar abrigats els va facilitar el sobreviure en climes més freds.

A partir d’aquell moment, els gens dels humans van començar a variar a mida que se’n seleccionaven uns o altres en cada clima que colonitzaven, a més de les mutacions normals que apareixen per atzar. Però en tot cas, quan es comparen es nota que hi ha moltes similituds. A l’Àfrica, en canvi, les poblacions porten molt més temps divergint i les diferències genètiques són més importants.

Exactament el mateix que s’ha trobat en els polls. I és que amb el grupet que emprenia el viatge hi anaven els polls que portaven al cap i a la roba. Polls i humans hem fet el mateix viatge al llarg de la història, i aquest trajecte ha deixat empremtes semblants als nostres gens.

Així que seguirem exterminant sense compassió els polls cada vegada que els nens comencin a gratar-se el cap més del que és normal. Però quan ho fem tinguem present que estem liquidant uns vells, molt vells, companys de viatge!

10 comentaris :

Carquinyol ha dit...

Coi, si és que llegeixes això i gairebé et fa pena i tot. Però que vols que et digui, tot i que l'estudi és curiós, hi ha viatges que és millor fer-los sols que mal acompanyats, encara que, qui sap, potser els polls acabin donant el salt cap les estrelles !!

Llum ha dit...

Polls a la roba? Ostres, no ho havia sentit mai!

Joan ha dit...

Quan fa uns cent mil anys hi va haver grups d'humans que varen sortir de l'Africa i probablement varen aguantar el fred perquè anaven abrigats, estariem parlant de roba o "d'abrigs" de pel, pells, etc.?

Dan ha dit...

Carquinyol. Segur que abans o després arribaran a l'espai. Allà on anem nosaltres acaben anant ells!

llum. Si,però no son els mateixos que els del cap, eh!

joan. Doncs parlem d'"alguna cosa" per cobrir-se. El problema es que no hi ha fòssils ni restes de les vestimentes. per això calia buscar un sistema indirecte... com mirar la evolució dels polls que hi viuen!

Laia ha dit...

Per què cada vegada que sento aquesta paraula he de rascar-me el cap en un acte reflex?? Aiiixxx...

M'ha agradat això de mirar enrere per poder conèixer el present!! Realment tot el procés evolutiu de l'home i les espècies és fascinant!!

Anònim ha dit...

A part dels polls i puçes, hi han més paràsits externs (deixant de banda tot el tub digestiu i els seus paràsits, que també serien externs)que necessitin un humà per viure?

Alasanid ha dit...

Jo per sort no he estat mai un d'aquests hostes, esperem que segueixi així durant molt més temps.

M'agrada molt conèixer els diferents mètodes de mesurament indirectes, són molt curiosos i a pocs se'ls acudeix per primera vegada.

sants ha dit...

M'has recordat a un treball que vaig fer quan acabava la carrera sobre "la pèrdua de pèl corporal en l'ésser humà". Era una assignatura de biologia humana, evolució...

El que tu aquí comentes com "l'inici de la roba..." podríem dir, jo ho considerava com la pèrdua de pilositat en el cos humà. Vaig escollir el tema del traball perquè sí i va resultar molt interessant. Pots imaginar que gran part de la informació me la van donar els polls!

M'ha agrada molt aquest post. T'invito a que el continuïs amb la pèrdua de pèl corporal en l'ésser humà" jeje!

Dan ha dit...

laia. És realmetn interessant mirar enrere per comprendre el present. Encara que sigui en temes tant picants com els dels polls!

nephew. Ostres, doncs suposo que si, però ara mateix no se. La gràcia dels polls es que els tenim en exclusivitat. Hi ha molts bitxos que poden parasitar diferents espècies (com les puçes), però amb els polls som "un per l'altre"

alasanid. Aquests mètodes de mesurar tant enginyosos són els divertits. Els que es limiten a aplicar tècniques per fer l'evident no tenen gràcia.

sants.Perdua de pèl corporal... Però si on hi ha pèl hi ha alegria!. Valeeee. M'ho apunto que sembla prometedor.
:D

J ha dit...

Sobre el tema dels polls voldria fer una observació.
Alguns dels xampús que venen a les farmàcies porten, com a component actiu, compostos que ja s'han prohibit el seu ús com a insecticides ambientals, degut a la seva alta toxicitat.
Tot i que els xampús porten dosificacions molt baixes, és desaconsellable el seu ús prolongat.