divendres, de setembre 15, 2006

Ja hi tornem?

Sembla que tornen els vells temps en que la religió ocupava el lloc que hauria de correspondre a la ciència. I això és no és una bona notícia pels que defensem que ciència i creences ocupen llocs diferents en el camp del coneixement humà.

Ja fa temps que els grups cristians integristes americans intenten, amb relatiu èxit, substituir l’ensenyament de la teoria de l’evolució de les espècies per la seva visió de la creació tal com la descriu la Bíblia. Aquesta Fal·lera obscurantista semblava que es limitava als Estats Units, mentre que a Europa no hi teníem tirada. Però ara el Papa Benet XVI s’ha despenjat amb afirmacions que van en una línia semblant. En unes declaracions recents ha afirmat que la Teoria de l’Evolució és irracional, que una part dels científics s’entesten a demostrar que Deu és inútil per l’home i que sense Deu, els comptes no quadren per l’home, pel món i per l’Univers.

Buf! Resulta complicat portar la contraria a tot un Papa de Roma, però és que no n’encerta ni una.

Potser la darrera afirmació sigui la més fàcil de respondre. Que els comptes no quadrin per la humanitat, pel món i per l’Univers és perfectament normal. Sols indica que encara ens queda molt per saber. Això els científics, i qualsevol persona mínimament raonable ho hauria de poder entendre i acceptar. El que no és correcte és fer servir a Deu per fer quadrar els comptes. És una sortida fàcil i és el que han fet les religions al llarg de la història: tot el que no puc entendre passa per voluntat de Deu i ja no cal parlar-ne més.

Doncs això, si em permet el Papa, és fer trampa. Els comptes no quadren, però el que cal fer és seguir investigant, sense recórrer a Deu cada vegada que ignorem alguna cosa.

Per altra banda, els científics tampoc s’entesten a demostrar que Deu és inútil per l’home. Deu és inútil per explicar coses que es poden explicar per les lleis de la natura i de l’Univers. I això d'inútil no ho dic en un sentit despectiu, sinó en el sentit literal que “no és útil”. No cal recórrer a Deu per analitzar una reacció química, no cal recórrer a Deu per justificar perquè els planetes són rodons, no cal Deu per explicar un huracà, i tampoc cal Deu per comprendre l’origen de l’espècie humana.

I finalment, que la teoria de l’evolució és irracional és una afirmació que en boca d’algú altre podria pensar que és per ignorància, però en paraules del Papa sols em produeixen tristesa. Estic segur que Benet XVI no és un ignorant i ha de saber que la teoria és perfectament racional i fins i tot senzilla. Naturalment te punts que poden discutir-se, pulir-se o millorar-se, igual que totes les teories científiques, però això no fa que sigui irracional. I, de fet, el seu antecessor, el Papa Joan Pau II, que no era precisament un líder del progressisme a l’Església, ja va reconèixer que la teoria de Darwin era més que una hipòtesi.

Suposo que els creacionistes americans estaran encantats de trobar un aliat inesperat, tot i que espero que no arribem als nivells d’allà, que intenten prohibir l’ensenyament de l’evolució amb el raonament que s’oposa a la “veritat” de la Bíblia. Escric això i em sembla massa ridícul per ser cert avui en dia, però això passa realment en alguns consells escolars de l’Amèrica profunda.

I és que a mi l’època medieval m’agrada quan llegeixo novel·les històriques, però no voldria tornar a viure segons les regles d’aquella societat.

11 comentaris :

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb tu, Dan, com sempre. Els comptes no quadren, i gosaria dir que mai quadraran, però no entenc que això hagi de ser un problema. No és bo alimentar aquesta dèria de donar explicacions simples a preguntes complexes, però és el que triomfa.

CUCALELLA ha dit...

Jo també estic ben d'acord amb el que dius, la ciència y la religió són dos coses que deuen anar separades. Una cosa és l'estudi científic i una altra és la creència que cadascú tingui sobre Déu. Per a mi són coses que realment no tenen res a veure, tot i que la religió com bé has dit en altres temps intentés imposar-se com a la ciència que explica totes les coses del món. Petonets :-D Molt bon post.

Dan ha dit...

perdedor. L'has clavat! explicacions simples a preguntes complexes. Aquest es el problema.

cucalella. L'intrigant és que per alguns costi tant d'entendre aquesta separació. Suposo que esta en els fonaments d'algunes visions de la religió.

Anònim ha dit...

l'esglesia no avança fa quasi les mateixes afirmacions q en la edad mitjana, per a poder controlar mes al poble,el Vaticà un dels estats mes rics del mon ,el que deuria fer es democratizarse, i lluitar contra la probressa, la fam i la guerra, i deixar que la societat progresse, cada dia m'indigna mes les afirmacions de la esglesia.

Joana ha dit...

Algunes coses ni canvien, ni ningú fà rés perquè ho facin.
Per cert, jo no soc canyera eehh... bueno... una mica.. va...
Estic contenta que tornis a ser per aqui.
Un petó.

Anònim ha dit...

Unes declaracions increïbles!!Com es pot dir que la Teoria de l'evolució és irracional, quan el què realment ho és, és la religió??
L'única cosa que és irracional, i no ho dic en cap sentit despreciatiu, és la religió, que es basa en la FE dels creients, un concepte el de la FE completament irracional, realment aquest home he relliscat molt dient això, però bé, suposo que en hores baixes,(no coneixo massa gent de la meva edat creient) tot si val.

Dan ha dit...

eldamar, si, realment segur que tenen altres feines mes urgents abans que enredar amb l'evolucio

joana!! vinga, que ho cambiarem aixo. Amb lo canyera que ets tu!!!

alimburg. Si es que esta molt clar que son dues coses diferents i que no s'han de mesclar.

Anònim ha dit...

Us recordo que el Galileo va morir el 1642. Fins al 1822 un Papa no va declarar oficialment que el Sol estava el centre del Sistema Solar i va ser el 1992 quan Joan Pau II reconegué que Galileo va ser un gran científic i que havia estat injustament condemnat per l'Esglèssia.

Si van caler 120 anys per reconèixer una obvietat i 350 anys per admetre un error propi, ja em direu quan trigaran en acceptar la teoria de l'Evolució ...

En fi, "cosas veredes buen Cid que farian fablar las piedras".

Salut!

Anònim ha dit...

L'esglèsia té molt poder per tot, això ho sé fins i tot jo, que soc una ignorant, però no crec que el que el Papa opini sobre la teoria de l'evolució ens hagi de procupar gaire. Crec en el prestigi que té el món científic, i això no hi ha cap Papa que ho pugui fer caure.

bellosoli ha dit...

sisi, aquest Benet a pissat ben fora del test! serà l'edat que el fa 'chochear'? A mi el que em sembla irracional és negar la teoria de l'evolució!

Dan ha dit...

Molt encertat omalaled. Ens caldra paciencia i insistencia per defensar el lloc de la rao. Com sempre.

Nú! La claves! Tot caura pel seu propi pes, peró a verue si no triga massa...

cosespetites. Potser es que jo no soc tant optimista. A la gent se la pot manipular tant...

bellosoli. I sembla que segueix pifiant-la, eh!