divendres, d’octubre 06, 2006

No atropelleu al linx!

És un animal fantàstic. De fet, tots els felins són admirables, però alguns tenen un puntet d’elegància afegida que els caracteritza, i el linx n’és un d'ells. Amb aquell pelatge que li dona un aspecte gairebé aristocràtic el gran gat de la península hauria de ser una de les joies més ben cuidades... però res més lluny de la realitat.

L’any 1990 és calculava que tant sols quedaven uns 1.200 exemplars. Era un nombre alarmantment reduint que ja va alarmar als amants dels felins. Però res comparat amb la situació actual. Avui en dia tant sols queden uns 150 linx vius a la península..., perdó, volia dir a tot el món.

És per això que, junt amb el tigre de Bengala, el linx és el felí més amenaçat d'extinció del planeta. En realitat es troba en el límit de "no retorn" Si la poblaciò no es recupera molt aviat, ja serà impossible fer-ho. Cal un nombre mínim d'exemplars per tirar endavant una espècie.

La població està repartida en cinc poblacions, però sols dues son genèticament viables. Una al coto de Doñana i l’altra a la serralada d’Andújar. La resta d’animals estan massa dispersos com per poder mantenir poblacions estables i desapareixeran inevitablement.

El pobre linx no està resistint dues amenaces ben concretes. La primera és la manca d’aliments. La dràstica disminució de la població de conills els ha deixat sense la seva principal font d’aliment. Un exemple ben clar de com les alteracions que afecten a una espècie sempre tenen conseqüències sobre la resta de l’ecosistema.

I la segona amenaça és, com sempre, la pressió dels humans. Aquests invasors que edifiquen als seus boscos, que cremen els seus terrenys de caça, que el cacen directament... i que l’atropellen!

I aquí hi ha una de les més cruels ironies. La majoria dels linxs morts en els darrers anys ha sigut per atropellament. A Doñana la gran amenaça pels pocs linxs que hi resten és simplement... que molt pocs respecte el límit de velocitat de 40 km/h de l’interior del parc. La gent té pressa i de tant en tant s’emporta un linx pel davant. Si simplement respectessin el límit de velocitat, molts d’ells no haurien mort.

Tant simple com això, però no hi ha manera.

Ara ja hi ha iniciatives com el “Proyecto lince”, que intenta facilitar la seva cria en zones controlades on s’intenta evitar les construccions i reduir l’activitat humana. I curiosament, el que han de fer també passa per recuperar la població de conills. Sense preses no hi ha caçadors, per tant qualsevol estratègia que no tingui en consideració aquest fet tant senzill estava destinada al fracàs.

L’altra feina que tenen és la de fer propaganda del linx. Si no s’aconsegueix que la població propera als terrenys on habita el linx s’el miri amb bons ulls, malament. I és que encara queda qui veu el linx com una amenaça per la ramaderia o per alguns interessos. I és que les coses sempre són complicades. Si tens un terreny amb el que pots guanyar molts diners venent-lo per que hi facin xalets i de cop et diuen que no pots per que cal protegir al linx... I és que quan et toquen la cartera, l’interès per les espècies protegides desapareix molt de pressa!

La llàstima els que els linxs no van triar Suïssa per viure. Allà tothom respecta els límits de velocitat i no els atropellarien com aquí.

12 comentaris :

Anònim ha dit...

150 exemplars només???

M´he quedat de pedra

Dan ha dit...

150 només.
Ho té cru el pobre linx

bellosoli ha dit...

no és només el fet q en quedin només 150 el que m'ha sorprès desabradablement (que ho ha fet) sinó que des del 1990 s'hagi passat de 1200 a la cifra actual. Als noaranta ja li suposava una suficent consciència ecològica com perquè això no hagués succeït però veig que m'equivocava... una llàstima pobre animal. Tan de bo no s'alimentessin bàsicament de conills sinó també d'especuladors immobiliaris, aleshores tindrien menjar a dojo!

Anònim ha dit...

Sempre m'ha cridat l'atenció el linx... de fet, al primer projecte informàtic seriós que vaig fer el van anomenar lynx !!

Dan ha dit...

Labmaniakes. Si, de vegades entens que algu no pugui estar per defensar als animals, si prou feina te per sobreviure. Pero aquest no es el cas del linx, que per aqui es viu força be.

bellosoli. Doncs si que es una llastima que aquesta dieta no s'extengui una mica. I si, la caiuguda tant brutal en el nombre d'exemplars es el mes espectacular

carquinyol! Igual dura mes el teu programa que el tocaio de quatre potes.

Anònim ha dit...

Em sap donar-te notícies dolentes però els homes de fama (que no vl dir cultivats) com l'Antonio Burgos) no ha fet declaracions a favor ... i és clar és que ell és del que s'edifica una caseta al costat de Doñana. No t'ho perdis:

http://www.escolar.net/MT/archives/2006/10/que_se_jodan_lo.html

A veure si algú igual de famós amb dos dits de front li dona una forta "colleja".

Salut!

Dan ha dit...

Osti tu! Ja he llegit les seves declaracions. Mmmmmmm. Res, no se m'acud cap expressió que no sigui un insult. Millor callo. (quanta feina cal fer encara)
Salut

Anònim ha dit...

Són aquest tipus de notícies les que ens fan creure encara menys en la humanitat, i els comentaris del tio aquest, encara més.
Una pregunteta Dan, la causa de la poca densitat del conill a la península ha estat causada per la mixomatosi o hi ha altres causes? Per aquí va haver una passa important ara fa uns 3 anys que ens va deixar completament sense conills com a mínim a la zona on faig feina. Costa molt la recuperació.

Dan ha dit...

Va ser la mixomatosi. Pero vaig llegir fa poc que ara que començaven a recuperar-se, els ha aparegut una altre malaltia que torna a fotre els conills. Si es que quan les coses es torçen...

Euphorbia ha dit...

Estéticament trobo els felins irresistibles.
És lamentable que passi això amb el linx i també el que passa amb moltes altres espècies.
Els atropellaments són massa comuns, et fas tips de veure tota mena d'animalons morts a la carretera.

Modgi ha dit...

Doncs com a experta en linx que ets voldria adreçar-te 1dubte: si a 1linx l'atropella un jaguar estaríem parlant d'un acte de la cadena tròfica.

Jo estic a favor dels passos de linx!

Modgi ha dit...

M'he deixat una cosa: '?'

Ja està. d1!