dimecres, de novembre 29, 2006

Un museu "peculiar"

Miro la web d’un nou museu que estan a punt d’inaugurar als Estats Units (on si no?)i en la descripció d’una de les sales, llegeixo: “La Bíblia és certa. No hi ha cap dubte sobre això! Pau va explicar la paraula de Deu i tot aquell que rebutgi la seva historia, incloent els sis dies de la Creació i el diluvi de Noè, és voluntàriament ignorant”.

Comencem bé. Tot un exemple de raonament i mentalitat oberta que, de ben segur despertarà la curiositat per conèixer més coses en els nens. Un pressupost de 25 milions de dòlars dedicats al Creacionisme, amb sales acollidores, diorames amb escenes del Gènesi, explicacions de com el Gran Canyó del Colorado és el resultat del Diluvi Universal i una maqueta que “demostra” que totes les espècies animals podien caber dins l’Arca de Noè.

També hi ha Adam i Eva animatrònics disposats, això si, de manera que la seva nuesa no ofengui les criatures que passin per allà. Potser un xai col·locat adequadament permetrà tapar parts inconvenients. (No se en què estaria pensant Deu quan ens va donar el sexe i el va fer tant divertit.)

I m’imagino que arreu es podrà respirar el missatge subtil (o no) que recorda que la ciència no té totes les respostes, però que la Bíblia si que les té. I que si no estan clares, ells s’ofereixen a interpretar la paraula de Deu, de manera que tot encaixi correctament.

Per tot hi ha una explicació. Que s’han trobat restes fossilitzades d’homínids? Ni parlar-ne: Eren humans malalts o deformes. A més, els dinosaures van coexistir amb els humans. De fet, va ser el pecat original d’Adam qui va tornar dolent al Tiranosaure rex. De nou ens presenten un Deu generós i compassiu. Si fas una mossegada a una poma jo et deixo anar un Tiranosaure, per dolent!

En realitat el que es defensa en aquestes instal·lacions és simplement el deixar de pensar. Perquè investigar res, si la Bíblia ja té les respostes?

Com sempre, el problema està en aplicar un plantejament molt curiós. Primer es disposa de les respostes, això és, la Bíblia. I desprès es busquen dades que corroborin allò que es dona per cert. Les dades que no encaixin han de ser falses o malinterpretades, perquè ells ja saben les respostes.

És clar, la ciència actua d’una manera diferent: primer cal aconseguir les dades i desprès s’intenta, a partir de les dades, obtenir les respostes. Però això és un mètode llarg, subjecte a errors i que sempre et deixa amb més preguntes per respondre. A més, mai pots estar completament segur de tenir la veritat absoluta. Potser demà apareixerà una nova dada que tirarà tota una gran teoria pel terra. És molt més còmode la posició dels creacionistes. Si apareix alguna dada que no quadra, simplement s'ignora o es tergiversa. Desprès de tot, ells ja es consideren en possessió de la veritat.

I costa de rebatre les seves afirmacions, perquè per tot tenen una explicació. Bàsicament totes les coses bones que hi ha al món les va fer Deu. Totes les dolentes són culpa dels pecats dels homes. Punt i final.

De vegades em sap greu ser bel·ligerant contra aquestes idees. Sempre he cregut que totes les creences són respectables (bé, gairebé totes) encara que no les comparteixis. Però quan en nom d'una determinada fe es fomenten coses que estic raonablement convençut que son falses i que promouen actituds que porten a una paràlisi intelectual gairebé medieval, no puc evitar revoltar-me. Una postura sovint inútil, perquè si algú comença dient que dos més dos són cinc perquè Deu li ho ha dit, doncs poc pots discutir.

Un cop més cal recordar que el missatge evangèlic, i el de moltes altres religions, pot ser una excel.lent guia ètica i moral i fins i tot social (i tant de bo molts dels que el defensen aferrissadament en fessin cas a la vida real). Però no és una guia de zoologia, ni botànica ni física ni res que tingui a veure amb el marc d'actuaciò de la ciència.

Algú va dir: “Tenir fe és creure en una cosa que saps que no és veritat”. Segurament és una exageració, però quan sento els raonaments dels creacionistes penso que, en alguns casos, la frase no va desencaminada.

10 comentaris :

Anònim ha dit...

Vaig llegir no fa gairé que el vicepresident de Polònia (potser era un ministre, ara no ho recordo bé però era un càrrec elevat) que a més tenia les competències en educació ja havia anunciat que la teoria de Darwin no s'ensenyaria a les escoles per cert fals, i que al seu lloc s'explicacira el creacionisme, del qual, deia, hi havia moltes proves.

Segur que a aquest senyor li encantaria al museu.

Per cert, que em vagin mirant a la Bíblia la part on explica perquè el meu router és penja cada quatre dies i que haig de fer per arregla-ho. Ja he provat de resar però no ha funcionat.

;)

Brioxet ha dit...

Això sí que és un bon exemple de "caps quadrats"!
Potser així esperen que la gent no es faci preguntes, i aconseguir que siguin més "docils", socialment parlant.
Hi han mescles que no funcionen: alcohol + donducció... política + religió extremista...

Anònim ha dit...

És difícil lluitar contra la fe, fins i tot perillós en segons quins països. Com dius, es pot ser respectuós, però tampoc cal abaixar el cap davant d'aquestes coses. La veritat sempre acaba imposant-se, per molt que s'hi capfiquin alguns.

èlsinor ha dit...

“Tenir fe és creure en una cosa que saps que no és veritat”... i, si a més en fas motiu de prèdica, et guanyes el dret a la santedat i un lloc al Paradís.

Dan ha dit...

carquinyol. Uf a Polonia tambe tindran un bon problema d'integrisme (en aquest cas catòlic)
Respecte del Router... es que reses amb poc convenciment.

brioxet Tens raó. Aquestes mescles son explosives. Pero mira, a molta gent li agraden.

pd40. M'agradaria estar tant segur que la veritat s'acaba imposant. L'epoca medieval mostra que l'obscurantisme pot arrelar molt i durant molt de temps.

èlsinor. Doncs amb alguns sants que ni han, jo prefereixo l'infern. Segur que la penya es mes divertida allà.
;-)

Anònim ha dit...

Dan, no t'hi encaparris, són gent de bona fe, tots els fanàtics són gent de bona fe.

M'encanta el teu blog.

Anònim ha dit...

crec que aquesta pàgina vos pot interessar:

http://www.venganza.org/

És de quan a un estat dels EUA varen aprovar que s'ensenyaria el creacionisme a les escoles, aquests varen decidir crear també la seva religió. La que afirma que tots venim d'un espaguetti volador.

Amb lo surrealista que pot parèixer això, s'han fet hiperfamosos i la seva web, amb una ironia boníssima se'n riu de tota aquesta teoria.

Dan ha dit...

Vladimir, segur que son de bona fe. Mira, no en tinc cap dubte. Pero cap eh!
:-)

ccs. Je je. Es molt bona. Ja la coneixia. De fet, fa temps vaig fer un post sobre el FSM
http://centpeus.blogspot.com/2006/02/el-div-monstre-volador-despaghetti.html

Llengot ha dit...

Senzillament genial el post. 100% d'acord amb tot!

Euphorbia ha dit...

Estic impressionada... una teoria que demostra que tots els animals cabien a l'arca... això ho hem d'anar a veure.

Com diria ma mare, anem endarrera com els crancs.