dijous, de setembre 06, 2007

Fabricant la pluja

Un dels somnis de la humanitat és el d’aconseguir controlar la pluja. Especialment en èpoques de sequera, els homes miren al cel i es demanen que podrien fer per provocar una pluja generosa i persistent. Els primers intents van ser les invocacions als Deus, als sants i a les verges, però la seva efectivitat era molt minsa. De vegades si que plovia després del ritual o de la processó, però això passava amb una freqüència igual a la que es podria esperar pel pur atzar.

Per això s’ha anat treballant en altres sistemes amb una base una mica més racional. Perquè fer que un núvol comenci a descarregar pluja el que cal és que l’aigua que conté en forma de vapor es refredi fins que condensi en cristallets de gel que tinguin prou pes com per caure. Aquests flocs de neu o gel es fondran a mida que caiguin i arribaran a terra en forma de pluja. I el gel té una determinada manera de formar-se ja que les molècules d’aigua el que fan és incorporant a cristalls de gel ja existents de manera que es generen les formes cristal·lines de la neu. Això fa que sigui necessari un “punt de condensació”, una partícula inicial que serà on s’aniran unint la resta de molècules d’aigua. Normalment és pols en suspensió que també hi ha per l’atmosfera.

Però aprofitant aquesta característica, fa anys que es fa servir productes químics que tinguin afinitat per l’aigua i que puguin actuar com a punts de condensació. Un dels més emprats des de fa temps és el iodur de plata. Amb una avioneta, o disparat des d’un coet, es pot polvoritzar iodur de plata sobre un núvol de manera que el vapor d’aigua que conté comenci a condensar i finalment caigui en forma de pluja.

El sistema funciona... però no sempre. Depèn de molts més factors. El vent, la temperatura, la quantitat d’humitat i, sobretot, cal que hi hagi determinats tipus de núvols. Tirar iodur de plata a l’atmosfera en un dia blau i sense núvols, no serveix de res.

De totes maneres, hi ha països, sobretot la Xina, que ho fan servir amb certa freqüència, per causar pluja, però també per netejar l’atmosfera de la contaminació o per apagar incendis forestals. Fins i tot diu la llegenda que a la plaça roja de Moscou, quan hi havia celebracions importants durant l’època soviètica mai plovia, perquè els dies abans es dedicaven a fer que els núvols descarreguessin gràcies al iodur de plata. I això mateix diuen que planegen fer els xinesos durant els jocs olímpics: netejar l’atmosfera contaminada i assegurar que no plogui fent que ho faci el dia abans.

Però el sistema no és gaire controlable. De vegades es pot generar una pedregada o una inundació que resulta pitjor que la sequera. I en tot cas, la condició necessària és que ja hi tinguem núvols per poder causar la pluja. Cosa que fa que aquest sistema sigui d’una eficàcia molt limitada. El que caldria és un sistema per fer créixer els núvols allà no en principi no n’hi ha. I això és el que es pretén fer en un projecte a Israel. L’anomenat “Projecte Geshem” que en hebreu vol dir “projecte pluja“. Un nom previsible.

La idea és fer que l’aire calent que té una certa humitat, pugi ràpidament fins a les capes altes de l’atmosfera, on la temperatura és molt baixa i la humitat pot condensar. I per aconseguir que l’aire pugi, el que farà és instal·lar una superfície negra al terra, de varis quilòmetres quadrats d’extensió, que captarà la calor solar i escalfarà l’aire fent que es creï una zona de corrent tèrmiques ascendents. Més o menys com passa a les grans ciutats, que sempre estan més calentes que el territori que les envolta. Si el corrent arrossega prou humitat cap a dalt, s’haurien de generar núvols allà on abans no n’hi havia quasi mai. Amb això no controles exactament quan plourà, però es pot fer que determinada regió incrementi la mitjana de pluges anuals significativament.

Ara fa un any van començar a treballar-hi i no se com està ara mateix. Però ja va sent hora que puguem fer alguna cosa més que mirar al cel esperant que apareguin els núvols. Tot i que tal com som els humans, segur que si funciona en farem un gra massa i acabarem per causar inundacions al desert i carregar-nos l’equilibri climàtic. També hi haurà merders legals, perquè segur que les regions on no hi plogui denunciaran a les veïnes per "robar-li's la pluja". I això per no parlar de com es fregaran les mans els militars: Armament climàtic! Mmmmmm.

Com si no ens coneguéssim!

6 comentaris :

Anònim ha dit...

Bé, hi ha altres tècniques més subtils. De fet, estic segur que aquell programa de televisió anomenant 'Operación Triunfo' no és res més que l'intent de l'intel·ligència militar espanyola per obtenir una arma climàtica d'aquestes que dius per fer ploure on vulguin

=)

Edi ha dit...

Puc confirmar el que dius sobre Xina. Vaig estar a Pekin el dia 7 de juliol - un dia abans de que quedi just 1 any per la inauguració. Aquell dia van ferla prova del que volen repetir l'any que ve i va caura una tempesta durant una hora amb un vent fortíssim i pedregada. Però efectivament els dies posteriors vam tenir un sol com diuen que no es veia en molt de temps. Veurem què passa els dies 7 i 8 de juliol de 2008, però la prova d'aquest any va ser un éxit.

Dan ha dit...

Carquinyol. Operacion triunfo és un arma de destrucció massiva! :-)

edi. Vas estar a Pekin? Ostres quina enveja!! Esperem que no es passin el dia de la prova final . Començar els Jocs amb una inundació tampoc quedaria be.

Laia ha dit...

Apa no sabia pas que l'home hagués aconseguit d'alguna manera controlar fenòmens atmosfèrics...

I com que m'ha sorprès, buscant per Internet que trobat que durant la Guerra del Vietnam ja es va utilitzar per inundar carreteres i posar entrebancs a l'enemic (els americans, és clar!) Són massa previsibles, a tot intenten trobar-li una finalitat bèl·lica...

Anònim ha dit...

Doncs si, segur que algú (segur que són americans) intentarà comercialitzar el producte de forma no correcta. Però encara que ajude crec que es millor deixar que la pluja sola, faça la seva feina ( encara que puga ser roina).

Alba.

Dan ha dit...

Laia. Controlar, controlar, potser no es la paraula. Alterar, modificar o "actuar sobre", però encara falta per tenir control real. I tens raó: a Vietnam els americans ja miraven d'e causar inundacions en terreny ocupat per l'enemic. Si es que no hi ha res que els militars no aprofitin!

Alba. Segurament tens raó, però quan la sequera segueix i segueix, la gent fa el que sigui per la pluja. Si els hi va la supervivència també es comprensible.