dimarts, de desembre 18, 2007

Ni poc ni massa

La vitamina estrella durant l’època de l’embaràs és l’àcid fòlic. És molt normal que a les dones embarassades se’ls receptin dosis suplementàries d'àcid fòlic, i el motiu no és irrellevant. Aquesta vitamina, que també s’anomena Vitamina B9 o vitamina M, resulta particularment important per a un correcte desenvolupament del fetus. I és que està ben establert que un dèficit d’àcid fòlic pot ser motiu d’avortaments i de malformacions en l’espina dorsal, com ara l'espina bífida.

En condicions normals, una dona ha de tenir prou àcid fòlic guardat al fetge com per no tenir problemes, però dietes poc equilibrades, alguns fàrmacs, malalties, alcohol i mil factors més poden fer que els nivells d’àcid fòlic siguin justets. Per això val la pena assegurar-se que no hi ha cap dèficit i prendre suplements.

L’àcid fòlic es troba en molts cereals, de manera que és difícil no ingerir-ne. El que passa és que els problemes que causa el dèficit són molt importants. Aquí no parlem de taques a la pell, o de genives que sagnen i coses que quan es detecten es poden curar prenent la vitamina que falta. Un avortament o una malformació és molt més seriós i irreversible, per tant, alguns països han legislat per tal que la farina destinada al consum humà estigui enriquida en àcid fòlic. Una manera simple d’assegurar que el nombre de dones que presentin un dèficit en aquest compost essencial serà menor.

El cas és que l’estratègia ha donat resultats espectaculars. Per exemple, al Canadà, on s’aplica des de l’any 1998, el nombre de nens nascuts amb espina bífida es va reduir en un 46 %. Això vol dir que cada any neixen uns 200 nens canadencs que viuran vides sense problemes especials i que si no hagués sigut per l’enriquiment de la farina ara tindrien l’espina bífida, amb tot el que això comporta.

I la resta de països que han aplicat la mesura presenten dades semblants. Alguns ho fan obligant per llei i altres (la majoria dels europeus) recomanant als productors de farina que les enriqueixin.

Però hi ha qui no ho veu clar. Aquest any s’estaven plantejant de fer la mesura obligatòria a la Gran Bretanya. Aquesta era la recomanació de molts metges, vistos els resultats al Canadà i Estats Units. Però acaba d'aparèixer publicat un treball que ha sembrat el dubte.

La idea de l’estudi era veure si en pacients amb adenomes, prendre àcid fòlic millorava la progressió de la patologia. Els adenomes colorectals són una mena de pòlips que poden aparèixer al còlon i que poden derivar a càncer de còlon. Un grup de pacients operats per adenomes va rebre un suplement d’àcid fòlic, mentre que un altre grup equivalent va rebre un placebo. I el resultat va ser no sols que no protegia de la reaparició dels adenomes, sinó que els pacients que prenien àcid fòlic tenien un risc més alt.

Això no vol dir, com s’ha suggerit en algun lloc, que l’àcid fòlic causi càncer. Ni molt menys! El que sembla que passa és que si tens un pòlip, la vitamina et sentarà bé a tu, però també al pòlip. Si no tens pòlips, doncs no hi ha cap efecte tòxic, al menys que haguem identificat per ara.

Sobretot hi ha el tema de la dosi. A aquests pacients els van donar dosis altes d’àcid fòlic. Més que el que es dóna durant els embarassos, i molt més del que puguis prendre a partir d’una farina enriquida, de manera que no es pot comparar sense més. Però, per descomptat, és important saber-ho per ajustar correctament les dosis aconsellades.

I és que una quantitat prou alta de qualsevol cosa, per bona que sigui, segur que tindrà efectes dolents. Com molt bé saben els farmacèutics, la diferència entre una cosa saludable i un verí és únicament una qüestió de dosi.

11 comentaris :

Carquinyol ha dit...

Sempre he cregut que aquests temes són molt complicats, puix ja no és només veure si certa cosa va o no va bé, sinó que cal trobar la dosi adequada... i després tenir en compte multitud de factors que poden influir en les reaccions metabòliques !!

I, a més, recordem que estem parlant de vides humanes, i per tant s'ha d'anar molt més en compte !!

èlsinor ha dit...

I és que, com a l'Antiguitat va establir Soló, un dels set savis de Grècia, "res en excés"...

semmelweis ha dit...

Dues qüestions:
Aquí es ioda la sal ja que el dèficit de iode ocasiona greus problemes de salut. Encertada mesura sanitària, com la de la farina canadenca. No obstant això cal suplementar l'embarassada amb iode.
Quant a l'article del Waukesha sobre els adenomes em sembla de disseny pobre. Quan fa l'anàlisi amb més factors que podrien influir en l'aparició dels adenomes les diferències no són significatives. Entenc que l'etiologia del càncer de colon és molt més complexa, gens, hàbits, etc. i no crec demostrativa la influència de l'àcid fòlic. L'estudi necessita un disseny millor.

Dan ha dit...

carquinyol. Si que es complicat, perquè aqui no val el blanc o negre. I no fer res, i per tant deixar que augmentin les malformacions tampoc sembla una bona opcio. La vida es complicada.

elsinor. Els set savis erenn molt savis!

semmelweis. D'acord amb que l'article te punts fluixos. Suposo que deu ser perque esta pensat per demostrar que el folat si que anava be. Quan les coses surten com no esperes les interpretacions es compliquen. En tot cas, si que poden haver més factors que cal controlar. La conclusio és obvia. cal dissenyar un nou treball apuntant ja a una hipotètica relació causal i no preventiva.

importance of time management ha dit...

Good tips that are worth checking and these tips are also worth suggesting to friends. Thanks for sharing. Great stuff! . I am new to seo, trying to visit more seo blogs for guides and tips. You can be friends with me. Please come visit my site stress management when you got time. Thanks.

computers security ha dit...

I can see that you are an expert at your field! I am launching a website soon, and your information will be very useful for me.. Thanks for all your help and wishing you all the success in your business Thanks for all your help and wishing you all the success in your business Please come visit my site network security products when you got time.

Lawyer Mississippi ha dit...

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing websites that understand the value of providing a quality resource for free. It’s the old what goes around comes around routine.

Mississippi Attorneys, Mississippi
Lawyers
, Mississippi Law Firms,
Mississippi Law Offices, Mississippi
Legal Services
, Attorneys
In Mississippi
, Mississippi Lawyer
Directory
, Mississippi Attorney
Directory
, Mississippi Accident Attorneys, Mississippi Administrative & Governmental Law Attorneys, Mississippi Adoption Attorneys, Mississippi Agricultural Law Attorneys, Mississippi Appeals Attorneys, Mississippi Arbitration & Mediation Services, Mississippi Arbitration & Mediation Services Attorneys, Mississippi Asbestos Diseases Attorneys, Mississippi Asset Protection Attorneys, Mississippi Attorneys, Mississippi Attorneys&#; Information & Referral Services, Mississippi Attorneys&#; Support Services, Mississippi Banking & Investment Law Attorneys, Mississippi Bankruptcy Attorneys, Mississippi Business Services, Mississippi Child Abuse Law Attorneys

Unknown ha dit...

Your article was quite intriguing and the information quite useful. Will check your site often to see other great posts you make! Regards
Kansas fire insurance, Kentucky fire insurance, Louisiana fire insurance, Maine fire insurance, Maryland fire insurance, Massachusetts fire insurance, Michigan fire insurance, Minnesota fire insurance, Mississippi fire insurance, Missouri fire insurance, Montana fire insurance,

Unknown ha dit...

As a Newbie, I am always searching online for articles that can help me. Thank you
Nebraska fire insurance, Nevada fire insurance, New Hampshire fire insurance, New Jersey fire insurance, New Mexico fire insurance, New York fire insurance, North Carolina fire insurance, North Dakota fire insurance, Ohio fire insurance, Oklahoma fire insurance, Oregon fire insurance, Pennsylvania fire insurance, Rhode Island fire insurance,

Anònim ha dit...

There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also.
Nevada insurance agents brokers, New Hampshire insurance agents brokers, New Jersey insurance agents brokers, New Mexico insurance agents brokers, New York insurance agents brokers, North Carolina insurance agents brokers, North Dakota insurance agents brokers, Ohio insurance agents brokers,

Anònim ha dit...

found your site on del.icio.us today and really liked it.. i bookmarked it and will be back to check it out some more later ..
Oklahoma insurance agents brokers, Oregon insurance agents brokers, Pennsylvania insurance agents brokers, Rhode Island insurance agents brokers, South Carolina insurance agents brokers, South Dakota insurance agents brokers, Tennessee insurance agents brokers, Texas insurance agents brokers,