dijous, de març 13, 2008

Bullint l'olla.

Una cosa que acostuma a posar dels nervis als pares és quan el nen, el bebè, juga a llençar alguna cosa al terra. Sobretot perquè de seguida es posa a plorar i cal anar, ajupir-se, recollir-la i donar-li a la criatura que ens correspondrà amb un encantador somriure... i de seguida tornarà a llençar el coi de joguina al terra i a plorar de nou, sorprès de no tenir la joguina.

Com que els adults tenim tan completament assumit que les coses cauen al terra, ens costa recordar que aquest fet tan habitual és una novetat per un bebè. Els objectes podrien perfectament quedar-se flotant! No serà fins després de repetir l’experiment centenars de vegades que acceptarà que si, que les coses cauen al terra si les deixes anar.

I després, quan sigui gran, haurà de tornar a aprendre que no, que en determinades situacions, com ara l’espai, les coses no cauen i si que poden quedar-se flotant.

Doncs una cosa semblant passa amb un altre fet completament habitual. Cada vegada que fem sopa simplement posem aigua a bullir, afegim la “pastilla de caldo”, afegim la pasta, esperem uns minuts i ja està. Un platet de sopa calentona deliciosa per l’hivern.

Però el cas és que en determinades ocasions les coses poden no funcionar d’aquesta manera. Pots tenir aigua bullint, afegir la pasta i que per molta estona que passi, segueixi crua. De fet, es pot arribar a evaporar tota l’aigua de la cassola i la pasta seguir crua.

El problema està en el fet que assumim que si l’aigua bull és que està cremant, concretament a cent graus. Però això no sempre és així. De fet, quasi mai és exactament així a la vida real.

Els llibres de física sempre pots llegir que l’aigua bull a cent graus de temperatura. Però la frase no acaba aquí. L’aigua bull a cent graus si està a una atmosfera de pressió. I això passa poques vegades. Encara que a la pràctica no es nota, si no vius a ran de mar, la pressió serà una mica menor. I com a més altura estiguis, menys pressió atmosfèrica tindràs. Si a sobre s’acosta una tempesta segur que passa un front de baixes pressions i encara en tindrem menys de pressió.

Però a menys pressió l’aigua bull abans. Això vol dir que fa bombolles i passa a estat gasós a noranta o vuitanta o encara menys graus. Per això, a determinades altures és impossible cuinar normalment. L’aigua bull però sense escalfar-se. I el menjar segueix cru.

El motiu és que perquè surti el vapor que es va formant dins l’aigua ha de tenir prou força com per vèncer la pressió que fa l’aire sobre el líquid. Fins que no iguala la pressió atmosfèrica el vapor segueix dissolt a l’aigua, que pot seguir escalfant-se. Un cop l'energia que li hem donat al vapor és superior a la pressió atmosfèrica, les bombolles poden sortir de l’aigua.

Quan estàs fent alpinisme a molta altura, diguem més de tres mil metres, tens fred i gana i vols una sopeta calentona, aquest fenomen físic pot arribar a ser molt empipador, perquè preparar una sopa pot requerir molta estona. I a certs cims dels Andes o de l’Himàlaia ja necessites olles a pressió si vols menjar calent.

De vegades costa fer-ho entendre. Tenim tan assumit que aigua bullint és equivalent a aigua cremant que no podem entendre que les dos coses poden anar per separat. Que, de fet, la paraula bullir no té res a veure amb la temperatura sinó únicament amb el fet de fer bombolles i passar a estat gasós. Per això va bé recordar que les coses poden bullir a diferents temperatures. Per exemple el nitrogen bull a cent noranta sis graus sota zero!

Per això, si un dia volen desconcertar a la família podeu avisar-los que el sopar trigarà una mica més, per que el baròmetre marca baixes pressions... i això farà que les coses es cuinin més poc a poc.

8 comentaris :

Carquinyol ha dit...

apa, suggeriment pels restaurants, que indiquin la pressió baromètrica a les cartes per a que els clients puguin veure si el menjar trigarà més o menys i si es farà amb més o menys facilitat.

I, ja de pas, una altra: joguines per a nens i nadons amb control de gravetat regulable JA !!

Dan ha dit...

Els de tres estrelles michelin aviat ho implementaran!
Les joguines aquestes crec que trigarem una mica més :-DD

Anònim ha dit...

Això explica la gana que passava quan anava amb els escoltes a la muntanya, que començavem a fer el dinar a les dues i dinàvem a les tres o les quatre!

nephew

sants ha dit...

Començant a llegir no sabia pas de què acabaries parlant avui!

Ja tinc excusa quan se'm faci tard el sopar... s'acosta una borrasca!!

Dan ha dit...

Nephew. Jo recordo una vegada que volia pujar la Punta Alta i intentàvem fer arroç bullit. I no es feia mai! Quina gana!

sants. Per això serveix la ciència. per tenir excuses sofisticades en qualsevol moment! :D

Alasanid ha dit...

És molt curiós veure bullir el nitrogen i encara més sorprenent són les levitacions. Fa poc vaig veure un experiment amb superconductors, nitrogen i levitació.

Amb l'experiència perdem la fascinació i és necessari trobar noves coses per sorprendre'ns.

Cosespetites ha dit...

Molt curiós l'article; no hi havia pensat mai.
Salut

amay ha dit...

per això a l'himalàia no es pot fer te... pobrets! (bé... si ho fan amb olla a pressió potser sí...)