dijous, de maig 08, 2008

Dormir, roncar, despertar...

Una de les primeres coses que aprens amb els escacs és que un peó et pot fer escac i mat. I és que realment no hi ha enemic petit. Doncs aquest coneixement s’aplica, i molt, a la salut. Hi ha coses que no semblen greus, però que poden ser causa de problemes importants. I una que de vegades no es valora prou és el roncar quan es dorm. Tots sabem que roncar és una llauna sobretot pels companys de llit, però és que roncar pot ser indicatiu d’una esperança de vida considerablement més curta.

Això és perquè dormir és molt important, però la qualitat del son és la clau d’aquesta importància. Podem dormir divuit hores seguides, però si el son no ha sigut de bona qualitat ens servirà de molt poc. I un dels principals problemes associats i en el que el roncar hi està implicat és el que es coneix com apnees nocturnes.

Si heu dormit amb algú que li passa sabreu que és molt angoixant. Algú està dormint, normalment roncant intensament, i de cop la respiració s’atura. Durant una estona, no hi ha roncs, no hi ha cap soroll ni cap moviment i finalment fa una gran inspiració i torna a respirar i a roncar. Aquests segons, de vegades quasi minuts, sense respirar és el que es coneix com apnea.

Doncs resulta que les persones a les que els passa això tenen menor esperança de vida sobretot perquè tenen moltes més probabilitats de patir un accident. La causa és que durant el dia s’adormiran amb molta facilitat, els seus reflexos estaran lents, el seu nivell intel·lectual estarà lluny del nivell òptim i la seva qualitat de vida estarà francament disminuïda.

I tot això és per la manera de dormir. Dormir és un procés prou complex, amb diferents fases i graus de son. Des del son profund fins a les fases REM en que somniem i ens podem despertar amb una certa facilitat. Encara coneixem molt poc els mecanismes implicats en el son, però està clar que resulta imprescindible per al correcte funcionament del cervell. I cal que durant la nit el nostre cervell passi per totes les etapes del son en un període que dura entre una i dues hores, i no només una, sinó unes quantes vegades.

Però les persones que fan apnees deixen de respirar, i això és una mala notícia per les cèl·lules de l’organisme, que es veuen privades de l’aport d’oxigen. Quan aquesta baixada arriba a nivells importants passen dues coses. La primera és que ens despertem i la segona és que els pulmons fan un esforç notable per tornar a respirar. Cal fer aquest esforç perquè el més habitual és que la musculatura del coll no tingui prou força com per mantenir el pas de l’aire obert. Com quan agafem una canya per beure un refresc i xuclem mentre tapem un extrem, el tub es col·lapsa. Primer es va tapant i destapant a mida que l’aire passa, fent que la gola vibri i generi el típic soroll del ronc. Doncs quan el col·lapse és total cal fer un esforç d’aspiració molt important per tornar a obrir el pas.

Però la clau és que la persona es desperta. Normalment es torna a dormir immediatament, de manera que l’endemà no recorda haver-se despertat. Simplement segueix tenint son. I això és perquè no ha arribat a completar el cicle del dormir.

I no penseu que és esporàdic. Aquest cicle dormir – apnea – despertar – tornar a dormir pot passar moltes vegades cada hora. Hi ha qui es desperta dotzenes de vegades cada nit sense ser-ne conscient.

Però és clar, són persones que sempre van adormides, que els costa concentrar-se, que estan crònicament cansades. Persones que tenen accidents de cotxe o laborals amb una freqüència molt superior a la normal. I a més, també hi ha altres problemes associats menys coneguts. Alteracions circulatòries, hipertensió, inflamació crònica...

Ep! Tampoc és que a totes les persones que ronquen els passi això, però roncar és el primer pas cap a les apnees de la son. De manera que cal vigilar. No és únicament un problema d’emprenyar al company de llit (que també) sinó un possible problema de salut. I el que dèiem, cal malfiar de les coses aparentment sense importància, que mai se sap...

9 comentaris :

Matgala ha dit...

M'ha agradat, l'inici del post :-) Off-topic: sabies que fins i tot un moviment de rei pot fer mat? És més maco un moviment de peó, però donat que el rei no pot moure's al cantó de l'altre rei... (ho sento, no ho he pogut evitar!)

Dius que cal vigilar, però... hi ha alguna solució?

Carquinyol ha dit...

ha estat llegir el post i pensar "ara ja sé perquè vaig sempre tan cansat!!"...

però crec que més que l'apnea és per dormir poquetes hores, el que fa que completi pocs cicles d'aquests... i no es poden fer més ràpids oi ?

;)

Dan ha dit...

matgala. El rei pot fer mat? Com?
Si que hi ha solucions. les mes simples son aprendre a dormir en posicions que facilitin el respirar be. També hi ha unes mascares que augmenten la presio de l'aire que arriba a la boc ai el nas i així, les vies aeries resten obertes, i en casos molt greus, hi ha técniques de cirurgia. Treure la campaneta o retallar una mica el paladar tou perque no es col.lapsi.

carquinyol. No, no es poden fer mes ràpids. Hi ha coses que requereixen el seu temps, i dormir n'és una d'elles.

Matgala ha dit...

Sí, i tant! El rei pot fer mat, movent-se i deixant al descobert alguna amenaça. O sigui, al moure's el rei, una peça que hi havia al "darrere" amenaça el rei contrari.

Aquest vespre busco un parell de diagrames i els penjo. Mats amb moviments de rei o mats amb enroc...

Anna ha dit...

doncs m'hauré de planetjar el tema aquest, que jo sóc de les que dormo 10 hores diàries i encara vaig amb son tot el dia!

sants ha dit...

L'aturada dels roncs t'indiquen l'apnea.. però pots tenir apnees sense roncar?..

.. seria difícil d'adonar-se...

sin querer te atropello ha dit...

hola daniel, aquí marc
t'acabo de descobrir i m'he passat una bona estona navegant pels teus posts... és incréíble?, i he vist el llibre també!

la veritat, de debò, com t'ho fas? quant de temps li dediques al dia? realment em faria molta gràcia saber-ho perquè a mi m'encanta aquest món, ara fa tot just un any que bloguejo, però no sé d'on treure el temps

aproximadament, em passo, quan sóc a casa, perquè per la meva feina hi ha dies que sóc fora, una mitja de... potser una hora, no deu arribar... què me'n dius?

merci dan, i si no t'importa et posaré a la meva llista de preferits!

Dan ha dit...

matgala. Ahhh! però aleshores no és el rei que mata sinó el moviment del rei que permet que una altra mati. Una subtil diferència ;-)

Anna. A mi també em passa. però més que per apnees crec que es per ganduleria. :D

sants. Ostres, no és habitual. Però en tot cas si que es deu notar. Potser no la parada, però l'arrencar a respirar de nou és amb un esforç molt notable.

marc. Benvingut! Quan temps li dedico? Doncs una horeta al vespre. Però això depèn del tema amb el que em fiqui. Si el tinc clar, és rapidet, però de vegades costa una mica més. Com que això és com un vici, doncs no es fa llarg. I durant el dia es van acudint temes pel post.
I per descomptat que em pots enllaçar als preferits!

Matgala ha dit...

Ahhhhh! Però jo vaig dir que era un moviment de rei, el que feia mat! :-D