divendres, d’octubre 31, 2008

Nit de zombis

Que quedi clara una cosa. Jo sóc de celebrar la castanyada i em rebenta el Halloween. M’encanta passar una vetllada de castanyes, moscatell i, sobretot panellets, i tinc molts vells bons records relacionats amb la nit de tots sants. En canvi, les carabasses retallades em sonen a pel·lícula americana poca-solta i mai he entès que volen aquelles criatures repel·lents cridant “truco o trato”. Sempre em pregunto de quin coi de truc parlen i a quin coi de tracte es refereixen.

Però la pressió mediàtica és molt potent i els joves d’avui tendeixen a preferir les festes d’importació. Per tant, no ens lliurarem de veure tota la parafernàlia d’icones relacionades amb el halloween. I entre elles n’hi ha una de destacada: Els zombis.

Al diccionari trobo que un zombi és “En el vudú d'Haití, persona sense voluntat ni parla, capaç únicament de fer moviments automàtics, que havia mort i ha tornat a la vida per art de bruixeria”. Una definició menys espectacular que els zombis de les pel·lícules, que sempre tenen la decidida voluntat de matar a mossegades a la rossa protagonista que no para de cridar.

Als zombis se'ls anomena moltes vegades “no morts”. Una definició que és absurda, perquè si no ets mort, doncs ets viu i cap problema. I, des d’un punt de vista biològic els zombis tenen moltes característiques dels éssers vius. Es mouen, responen a estímuls, semblen tenir necessitat d’alimentar-se, i no sé si es reprodueixen (ecs) però no em sorprendria gens que alguna pel·lícula gore existeixi sobre el tema. Per tant, semblaria que l’única part del cos d’un zombi que té problemes de supervivència és el cervell. En concret algunes de les funcions superiors, perquè el sistema autònom no sembla estar danyat del tot.

Alguna vegada s’ha intentat especular sobre quin pot ser l’origen de les creences referents als zombis. En concret s’ha parlat de l’efecte de diferents verins. Un que donaria aparença de morts a les víctimes de l’enverinament. La toxina del peix globus (la tetradotoxina) podria tenir un efecte en aquest sentit ja que a dosis molt baixes causa una paràlisi muscular que es pot confondre amb la mort si no hi ha un metge per allà que pugui adonar-se del que realment passa.

Aleshores podrien enterrar la víctima i, si l’efecte de la toxina passa, sortiria del terra fet un desastre i mig atordit. Si a més tenim la sort de contar amb un bruixot que faci vudú i que li doni un segon verí per anular la voluntat del pobre desgraciat, ja tenim un zombi molt arregladet.

Tot plegat una mica massa agafat pels pèls i sense cap prova que ho confirmi.

També hi ha l’explicació més biotecnológica. Una infecció misteriosa o, encara millor, un virus creat per científics sense escrúpols, que causi una malaltia els simptomes de la qual corresponguin més o menys amb la zombificació. Llagues a la pell, pèrdua de voluntat, i tot això, i que a més, explicaria per quin motiu les mossegades dels zombis encomanen la zombificació.

No cal dir que ara com ara no coneixem cap microorganisme que tingui tots aquests efectes alhora, però el món bacterià és molt gran i encara poc conegut. Qui sap si existeix una mena de Pseudomonas zombifactorum o alguna cosa similar.

De totes maneres, els zombis haurien de ser fàcils de matar. Representa que el cor no els va, o els va molt a poc a poc. Però sense un transport eficient d’oxigen i nutrients a les cèl·lules, aquestes es queden sense energia molt de pressa i deixen de funcionar. Les cèl·lules musculars es queden sense força i les nervioses deixen d’enviar senyals. I sense senyals nerviosos, les cames s’aturen i el zombi cau a terra. Una presa molt fàcil!

Per tant, en presència d’un zombi, i passat el primer esglai inevitable, n’hi hauria d’haver prou de sortir corrents uns pocs metres, que de seguida caurà i el podrem deixar morir sense pressa.

I per si es tracta de la versió “malaltia contagiosa zombificant” millor observar-lo amb una mascareta o un mocador tapant la boca. Ah! i no el toqueu sense guants. De fet, millor no el toqueu. Si alguna cosa aprens de les pel·lícules és que acostar l'orella a la seva boca per escoltar si respira és un sistema molt estúpid de comprovar si és mort.

Tot i que segur que la majoria estarien, simplement, fent-li fotos amb el mòbil o, millor encara, un vídeo per penjar-lo a Youtube!

15 comentaris :

Carquinyol ha dit...

Perdona que t'ho digui però aquest és un apunt políticament incorrecte. En el cas del virus, i tal com deien en una pel·lícula no massa recent "no són zombies... són infectats !!"

M'has fet venir al cap un episodi de SouthPark on pateixen una plaga de zombies i el metge, a l'examinar-los, nota que tenen els ulls vermellosos i anuncia que el que està passant és una plaga de conjuntivitis.

I, per acabar, dir-te que segons els germans Winchester el millor instrument contra els zombies és el llançaflames !!

Anònim ha dit...

En un viatge del Mikimoto a Haití, en el programa últim que el van deixar emetre per Tv3,( no recordo el nom,ara mateix) Explicaven molt bé lo dels zombies, i del peix globus.

J ha dit...

Benvolgut Dan,

celebro molt trobar una altra persona que defensi la castanyada front el Halloween, creuada que mantinc des de fa anys.
A vegades em dona la sensació que els autèntics zombis són els que és passen a la carabassa, que cada vegada són més i que ens persegueixen als defensors de les nits de castanyes i moscatell ;-)

A reveure,

nephew ha dit...

Això em recorda a les pel.lícules de Resident Evil, que mostren que es poden crear virus així per processos de biotecnologia, i a la vegada quines poden ser les seves consequències: un virus inicialment creat amb objectius mèdics passa a ser una arma biològica. Només podem esperar que si en el futur algú se li acudeix fer alguna cosa així pensi el que podria passar.

Més informació del virus a: http://www.corporacion-umbrella.com/proyectos-secretos/t-virus.html

Anna ha dit...

zombis? prefereixo l'opció tradicional: avui, tota la tarda fent panellets, i demà sopar de tardor a casa per devorar-los de postres!

Alasanid ha dit...

Uhm... si dius que les festes importades tenen èxit no et preocupis quan desaparegui la castanyada la podrem importar del passat i això queda més lluny que el món anglosaxó... De totes maneres jo també la defenso, la castanyada ^^

Zombis. I jo que creia que acabarien el dia que en una d'aquestes pel·lícules hi fiquessin algú de l'estil d'en Chuck Norris.

Així doncs ser zombi pot arribar a ser incompatible amb la vida llavors.

Laia ha dit...

Com un zombie s'atreveixi a tocar-me els panellets que he fet... me'l carrego i el remato, sense guants!!

Agnès Setrill. ha dit...

Jo em vaig jugar la feina de recepcionista un any, el "dire" em va dir que dones caramels als nens que vinguessin disfressats a la informació d'uns grans magatzems on treballava, i jo encanvi, els deia: -Nens, això no es Amèrica, tingue-ho clar, no hi ha caramels ! _ Per sort mai ho va saber! i els caramels els vam donar altres dies pels clients, que ben contents que estaven.

Sònia FR ha dit...

No hi ha res com torrar castanyes amb la fesquesta de tardor, mentre tu t'escalfes a la vora del foc. I els panellets, obviament. És una tradició molt maca que no s'hauria de perdre.

Anònim ha dit...

Jo quan vegi un zombi em taparé la boca, el nas, les orelles, els ulls i el que convingui per a que no em contagii aquesta mania del Halloween. Bona castanyada (amb retard...)!

Anònim ha dit...

maleits americans tot el que toquen ho fan or i nosaltres com a rucs a comsumir-ho.
Visca les castanyes i el panellets.
1000 i 1 900

Dan ha dit...

Uio! veig que encara som molts els que resistim l'invasor. Espero que hageu gaudit molt amb les castanyes els panellets i lo moscatell!!!
:-D

Anònim ha dit...

Jo també vaig veure el programa del Mikimoto que diu l’anònim de mes amunt, i de morts no en tenien res, només es que estaven enverinats.
M’encanten les castanyes !!!
;D

josescience ha dit...

Son faciles de matar y huir de ellos....pero como veis en las pelis...son muuuuuchos, muuuuuchos....inquietante....;)

P.D Es posible que en la tierra haya mas muertos que vivos, (enterrados claro)..??? Seguro que da que pensar. Saludos a todos!!!

Juan Pablo ha dit...

Zombies are amazing!!!

dentista cdmx