dimarts, de febrer 03, 2009

Triar on mirarà el Hubble

Que us faria més gràcia veure en una imatge a alta resolució i plena de detalls? Una regió de l’espai on es formen les estrelles? Potser la nebulosa de gas generada per una estrella després de morir? Una galàxia espiral vista de cara? O millor una altra vista de perfil? O, per fi, dues galàxies col·lisionant?

Doncs resulta que realment podeu participar en la tria. La NASA, per celebrar que aquest 2009 també és l’any de l’astronomia, ha decidit sotmetre a votació popular quin serà el proper objectiu on apuntarà el telescopi espacial Hubble. La tria es fa votant per internet i hi ha sis candidats a triar. Al final, la imatge obtinguda de l’objectiu escollit es presentarà en societat entre el 2 i el 5 d’Abril, i els que votin poden participar en un sorteig en el que pots guanyar una de les imatges a alta resolució que faci el telescopi.

Més enllà del premi i la votació, és divertit mirar els objectes seleccionats i pensar quin triaria. Cada un d’ells té la seva gràcia. Per començar, la de descobrir un racó nou de l’univers. Dels sis objectius en tenim únicament imatges en blanc i negre i de baixa (molt baixa) resolució. Són prometedores, però de moment decebedores. Però quan el Hubble n’obtingui les imatges podrem descobrir moltes coses a més d’aconseguir imatges d’una bellesa incomparable.

I a més hi ha l’interès que li trobi cada un, les preferències personals.

Per exemple el primer és NGC 6634, un núvol de gas on la gravetat va fent que el gas es condensi i compacti fins arribar a temperatures prou altes com per iniciar les reaccions nuclears que mantenen les estrelles radiants. És literalment una incubadora d’estrelles. Ja tenim imatges d’algun indret així i són espectaculars. En particular l’anomenada “els pilars de la creació”.

Els dos següents objectius són NGC 6072 i NGC 40. Les dos són nebuloses planetàries. Un nom enganyós, perquè en realitat es tracta de les restes de l’explosió d’una estrella. Algunes de les fotos més espectaculars que coneixem de l’espai són justament aquesta mena de nebuloses. Des de la de la fantàstica “Ull de gat” fins la de "Monocerotis" que en realitat sembla el logo del Firefox.

L’objecte NGC 5172 és una galàxia espiral. Cent mil milions d’estrelles interaccionant i unides per la gravetat. Tot un univers en si mateix semblant al que deu ser la nostra pròpia “Via Làctia” o la galàxia d'"Andrómeda"

Per tenir una visió diferent d’una galàxia tenim el cinquè objectiu. NGC 4289 és una altra galàxia, però aquesta es troba situada exactament de perfil a la nostra, de manera que en lloc de les estrelles del centre podem veure els núvols de gas que l’envolten i que normalment queden emmascarats per la lluentor de la pròpia galàxia.

I finalment, ARP 274. Un cataclisme còsmic, el xoc entre dues galàxies. Les podem veure quan tot just comencen a interaccionar, però aviat (parlant en termes astronòmics, és clar) es fondran en una de sola reordenant tota la seva estructura. Aquests encontres donen imatges espectaculars.

Imagino que les que no siguin triades, seran objectiu del Hubble més endavant, perquè sinó, els que triïn una que no sigui la guanyadora es quedaran amb les ganes. La veritat és que voldria tenir les imatges de tots aquests objectes! I les voldria ja!

Però caldrà tenir paciència. De moment jo ja he fet la meva tria, tot i que no ha sigut gens fàcil. I si voleu participar en el joc, podeu fer-ho a:

http://youdecide.hubblesite.org/


9 comentaris :

Carquinyol ha dit...

ummm... crec que el teu cap ha votat perquè apunti cap al teu despatx !!!

:P

Dan ha dit...

he he. El meu despatx realment sembla una estrella moribunda. I també es tant caotic com dues galaxies xocant. De manera que no estaria malament una miradeta des de l'espai!
:-D

Anna ha dit...

apa, ja he votat :)

Alnair ha dit...

Jo també he votat.

Per cert, les nebuloses planetaries, mes que una explosió, son una expulsió, en pulsacions, de les capes més externes de l'estrella quan a aquesta si li acaba el combustible.

Salvant totes les (astronómiques) distancies, es mes semblant a la última fumerola que emet una espelma quan s'apaga que no a l'explosió de una piula.

una lingüista ha dit...

Ep! Els del 3/24 m'han dit que han seleccionat el meu blog perquè tu els l'havies recomanat! Caram! És un honor! Moltes gràcies! ;-)

una lingüista ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Alasanid ha dit...

Ja he votat, a veure què guanya.

Dan ha dit...

Anna. A veure si has triat bé!

fcassarra. Doncs tens raó. Gràcies per l'aclariment.

lingüista elitista. Un plaer.

Alasanid. Al final farem una porra :-)

Anònim ha dit...

No em puc resistir a la perspectiva de que apareguin més imatges de llocs com els Pilars o la Muntanya de la Creació... Jo ho tinc molt clar.