dilluns, d’abril 27, 2009

La grip que vingué dels porcs

Patíem pels ocells i sembla que el cop ha vingut per part dels porcs. Durant uns anys, la grip aviaria era una amenaça que ens tenia amoïnats i de la que apareixien esporàdicament noticies, però tot quedava sempre en un ensurt molt localitzat. Durant uns dies sacrificaven milers de pollastres o altres aus i la cosa quedava aquí. La clau era que, encara que ocasionalment els ocells encomanessin la grip als humans, aquests no es contagiaven entre ells i la malaltia no es propagava.

Però això ha canviat en el nou brot de grip que s’ha donat a Mèxic. En aquest cas l’origen no han sigut les aus sinó els porcs, però la principal diferència és que el virus si que es transmet entre persones. I quan això passa els problemes creixen amb una incontrolable velocitat.

De virus de la grip n’hi ha tres, El tipus A és el més habitual i el que ara està escampant-se per Mèxic i Estats units. El B és menys freqüent, tot i que cada pocs anys dona un ensurt, i el C és el més rar de tots. Però cada tipus pot presentar-se en diferents soques, segons el tipus de proteïnes que tingui a la superfície. Recordeu que el virus és simplement una mica d’ADN envoltat d’unes quantes proteïnes. Aquestes proteïnes són les que farà servir per unir-se i entrar a les cèl·lules que infectarà.

En el cas de la grip hi ha dos proteïnes característiques, una anomenada hemaglutinina, i que li donem el símbol H i una altra anomenada neuraminidasa que se simbolitza amb la N. Com que les dues poden tenir diferents formes, s’han numerat, i per això es parla del virus tipus H5N1 , que és el de la grip aviar, però altres vegades era l’H2N2, com en la grip asiàtica de l’any 1957, o el famós H1N1 de la grip espanyola de l’any 1918.

Pot semblar inquietant que el d’ara, a Mèxic, també sigui del tipus H1N1, però aquestes sigles no volen dir que sigui el mateix virus. Simplement que les proteïnes H i N són del mateix grup. La grip canvia una mica cada any i per això cada vegada calen vacunes noves i no sabem del cert com serà de greu.

Aquesta vegada ha passat dels porcs als humans. Som dues especies animals que compartim entre altres coses, molts virus de la grip. Normalment no fan el salt entre espècies, però una mutació (i el virus en pateix moltes) pot fer que pugui començar a infectar-nos a nosaltres. La mutació fa que una de les proteïnes del virus presenti una forma lleugerament modificada. Aquesta nova forma li permet enganxar-se a cèl·lules a les que abans no ho podia fer. Igual que si a una clau li canvies lleugerament una de les dents. De cop podrà obrir uns panys diferents dels d’abans. I en ocasions, el pany que ara pot obrir és una cèl·lula del pulmó dels humans.

El més greu, és clar és que es transmet entre persones. Amb la tos alliberem milers de microgotes de fluids del pulmó, i aquestes gotetes (aquests aerosols), contenen a l’interior un nombre considerable de virus. Quan algú proper els inhala en respirar, la infecció s’estableix als seus pulmons. Però també pot passar que les gotetes es dipositin en el pany d’un porta, la barra on ens agafem del metro o a la mà quan ens saludem. I encara pitjor, les persones infectades emeten virus una mica abans de començar a notar-se malaltes i tancar-se a casa prenent sucs, sopetes i infusions d’eucaliptus.

Per això són útils les mascaretes que es veuen a la tele. Una mica eviten que respirem el virus, però sobretot fan que les persones que el tenen alliberin molta menys quantitat a l’ambient.

La pregunta és, fins on arribarà aquest brot? Arribarà a esdevenir una pandèmia? Doncs tenint en compte la mobilitat de les persones avui en dia és força probable. A més dels casos d’Estats Units ja n’hi ha detectats a Nova Zelada en viatgers provinents de Mèxic i aquí també se n'ha detectat algun. La OMS i el CDC ja estan en alerta, i en la classificació de perillositat, en una escala que va fins a 6, li han posat un 3. Això marca la facilitat per propagar-se i no tant la perillositat de la malaltia. Indica que es transmet entre humans però no amb molta facilitat. Però el cas és que encara estem al principi i falten moltes dades. En realitat i vist el nombre de casos, no m'estranyaria que aviat estigui en nivell 4 i això ja seria força més seriós.

D'altra banda, la taxa de mortalitat a Mèxic per ara és d’entre el 2 i el 6 %. En canvi, a la resta d’indrets on s’ha detecta sembla presentar-se en una forma més lleu. Com una grip de les de cada any. Hi ha diferents formes de virus propagant-se? Caldrà esperar més anàlisis per saber-ho.

De totes maneres, com que la grip cada any és diferent, ocasionalment hi ha grans pandèmies d'aquesta malaltia. Això ja ha passat anteriorment i, amb seguretat, tornarà a succeir en un futur. Potser aquesta sigui la vegada. Per sort l'ensurt que ens va donar la grip aviaria fa que ara estiguem millor preparats. Hi ha fàrmacs que poden ajudar al tractament. Aquesta soca sembla resistent a alguns dels que disposem, com l’amantadina, però és sensible a altres, com l’oseltamivir (el famós Tamiflu). De manera que caldrà estar alerta, però sense paranoies, que és una actitud molt recomanable en moltes situacions.

14 comentaris :

Carquinyol ha dit...

Tens tota la raó quan comentes que s'ha d'estar sense paranoies, prenen mesures d'higiene personal més severes i mirant cap a on condueixen els esdeveniments, però sincerament, hem fa molta por el tractament que es donarà això des de determinats mitjans de comunicació. De fet ahir, segons a on, semblava que estàvem a les portes del Armaggedon.

S'ha d'informar, però hi ha formes i formes de fer-ho, i n'hi ha de molt perilloses.

bajoqueta ha dit...

Crec que lo més preocupant és la gran mobilitat de les persones. Esperem que no sigue res més que un susto...

Tonina ha dit...

Les mesures sanitàries són tan elevades avui en dia que cada cop els virus i malalties són més resistents. Es realment preocupant, perque en aquest cas no esteim parlant d'alèrgies o una malatia humana, sinó que és una mutació que ha fet el salt entre espècies. Poca broma, realment preocupant. Veurem com evoluciona.

Rita ha dit...

Normalment llegir-te em tranqui·litza, avui, i ja ho entenc, no gaire...

Esperem que aviat ens puguis donar bones notícies. :-)

Thera ha dit...

Jo esperava a arribar a casa per llegir-te. Ostres, ara ho entenc una mica més... Però, el que fa més por és la psicosi que es pot generar, de fet Mèxic en pot patir les conseqüències a molts nivells. A veure, ara a esperar i veure què passa, tot i que jo tampoc estic gaire tranquil.la, és veritat que amb la mobilitat que hi ha avui dia es pot extendre ràpidament...

Alasanid ha dit...

Jo el que no entenc és que com després de notícies d'aquesta classe el consum d'animals de l'espècie afectada baixa de manera tan brusca.

De totes maneres sempre cal recordar que la grip "normal" mata molta gent cada any i això passa desapercebut pels mitjans de comunicació.

PS: jo aquest hivern vaig agafar un refredat com feia temps que no patia, una de les hipòtesis més fermes apunta directament a la capital...

Arcangelo ha dit...

A mi em costa bastant no emparanoiar-me amb aquestes coses. De petit vaig estar ingressat perquè algun iluminat va confondre una còctel de virus amb una meningitis.
No tinc por als metges, però és com un temor inconscient a les mascaretes a les cortines de plàstic... I ni que sigui d'una cosa que tampoc difereix gaire de la grip de cada any, ja se'm posen els pèls de punta.
A no prendre-s'ho amb calma i criteri, s'ha dit :-)!

Dan ha dit...

Carqyuinyol. Home. No deixaran passar l'oportunitat de plantar unes portades d'allò més alarmistes. I realment, alguns medis semblen estar encantats per anunciar l'apocalipsi.

bajoqueta. La mobilitat que hi ha avui facilita molt el camí de l'epidèmia. Però també la distribució de medicaments i el flux d'informació, de manera que tot té un costat positiu.

Tonina. Si que es de les amenaçes serioses amb que hem topat. Una recombinació de virus humà, aviar i porcí. Buf. Però ja veurem com evoluciona.

Rita. Ja m'agradaria poder tranquil·litzar. Però de moment no es pot dir que "no passa res". Tampoc estem, ni molt menys!, a les portes de la fi del mon com alguns medis deixen entendre. Simplement encara cal estar mirant a veure com va la cosa.

Thera. El curiós es que els casos detectats a la resta del món són lleus. Únicament a Mèxic hi ha casos greus i víctimes. Però fins i tot allà la majoria de casos es curen sense problemes.

Alasanid. Això que dius dels animals si que es un fenomen curiós. Uns quants porcs agafen la grip a Mèxic i aquí deixem de menjar carn de porc. Irrellevant, perquè es pot menjar amb les mateixes garanties de sempre. A no ser que esnifis la carn del pulmó del porc, és clar :-)

Arcangelo. Home, quan apareixen les mascaretes i els vestits aïllants tots ens paranoiem una mica. És molt humà. Si a sobre has passat males experiències, doncs encara més. Però ara toca mantenir la calma, que aquí tampoc està passant res encara.

Júlia ha dit...

Doncs a mi em sembla que tenen ganes de fer-nos por contínuament. De virus n'hi ha molts. I és ben bé com si cada any haguéssim d'estar preocupats per una imminent epidèmia.

Carai, no m'ho negareu, són ganes de fer agafar por a la gent. No hi ha cap necessitat de proclamar-ho d'aquestes maneres. Segur que cada dia es moren moltes persones de virus, bacteris i paràsits estranys. I això dels virus és magnífic, les indústries farmacèutiques se'n deuen llepar els dits.
I també em sona una mica a que els governs volen gastar les vacunes que van sobrar de la grip aviar, que deuen voler buidar armaris...

Que fàcil és aconseguir el que es vol quan tothom està esporuguit..!

Laia ha dit...

Suposo que amb les mesures que es prenen n'hi ha d'haver prou per a que això no es propagui de mala manera, però també s'ha de ser un xic conscient de que si et dónen una mascareta és per a que te la posis, i no per a dur-la al coll com he vist jo a alguns...

A mi el que m'angoixa més és que hi tinc un amic, a mèxic!

Joana ha dit...

Molt didàctica la teva exposició. Segons quins canals de televisió i quines emissorers de ràdio, sembla la pel·lícula del èbola

Lupe ha dit...

Realment, molt ben exposat. Ara, no podria haver quelcom ocult darrera de tot això?...Interessos farmacèutics, potser?.
Per cert, alguns diaris han insertat publicitat d'ofertes de viages a Mèxic, darrera de la noticia.

GAIA ha dit...

Gràcies per tota aquesta informació!

Dan ha dit...

Júlia. El que passa és que la grip és una malaltia més seriosa del que normalment creiem. En condicions normals, el virus mata cada any prop de mig milió de persones. Per això quan en surt un de nou, cal mirar-lo amb precaució, no sigui cas que el nou surti dolentot.

Laia. Em sembla que estem espantant-nos més aquí que a Mèxic.

Joana. És una noticia molt llaminera per la premsa. Suposo que durant uns dies n'anirem plens.

Muntsape. Quelcom ocult. Buf. No ho crec, però hi ha qui es molt malparit. La veritat és que no ho se. Les farmacèutiques hi guanyaran diners, es clar. Però si desenvolupen antivírics es perquè ja saben que de tan en tant hi ha brots d'aquests. No cal que els promogui ningú.

GAIA: De res!