dimarts, de gener 12, 2010

Aquelles prediccions pel 2009

La visió típica que es te dels científics és que som gent que “fa experiments”. Això potser no és estrictament cert del tot, ja que hi ha branques de la ciència, com l’astronomia, en que la observació és molt més important que la experimentació. De totes maneres, l’important no són els experiments en si, sinó el motiu pel qual es fan. En realitat el que fan, teòricament, els científics és posar a prova les hipòtesis que han fet. I la finalitat dels experiments és demostrar si allò que pensem que passa, realment succeeix.

En teoria, per fer avançar el coneixement (i de pas fer-te famós, que et concedeixin el premi Nobel i guanyar molts diners) el que es fa primer és observar com són les coses. Obtenir dades del tema que volem estudiar, organitzar aquestes dades i mirar de trobar un sistema, un ordre, un esquema que potser no és aparent però que permeti entendre com funciona allò.

I quan ens sembla que podem explicar quin és el funcionament, proposem una hipòtesi i fem alguns experiments per posar-la a proba. El plantejament és, si el que penso és cert, quan faci això, haurà de passar allò. I si no surt el que pensàvem, és que la idea que teníem per explicar el fenomen està equivocada i cal abandonar-la per bastir-ne una altra de millor.

És un sistema que funciona raonablement be. La llauna és que sempre pot aparèixer un nou experiment que demostri que estem equivocats. Per això, les teories científiques mai es consideren definitives i sempre estan sotmeses a nous escrutinis.

Però hi ha altres camps de l’activitat humana que aquest sistema no els acaba d’agradar i prefereixen fer-ho d’una altra manera. El raonament és: Fem una proposta, i si no surt el que pensàvem... doncs és igual! Seguirem defensant que el nostre sistema és correcte encara que les dades diguin el contrari. I el millor és que a molta gent li sembla normal. Segurament perquè mai es prenen la molèstia de comprovar les dades.

Dit així sembla una mica absurd, però és el que passa amb l'astrologia i els horòscops. I avui m’he entretingut una mica a veure quina fiabilitat tenen les seves dades. Després de tot, Google permet fer-ho amb molta facilitat. El que he buscat són les prediccions que es van fer a principis del 2009 per contrastar si el temps els ha donat la raó. Un exercici realment divertit.

Per començar, es poden trobar afirmacions que no podem considerar ni prediccions ja que són evidents des de fa molts anys. Per exemple, dir queEl eclipse lunar del 9 de febrero sobre el Sol de Colombia puede traerle serios conflictos al gobierno de Uribe. Continuarán los enfrentamientos con las guerrillas y paramilitares”. Doncs no cal mirar gaire els astres per saber-ho, igual que afirmar que “En México se agudiza la criminalidad y se conmueve al país. Los secuestros y la corrupción dominarán los titulares de la prensa”. Això fa molts anys que passa, per desgràcia.

Un altre que no s’hi ha matat és el que afirma queEn diversos rincones del mundo se proliferarán plagas de insectos y roedores, se desatarán huracanes casi en las mismas zonas afectadas durante el 2008. I és que és probable que cada any hi hagi alguna plaga d’insectes o de rates hi haurà en algun lloc del planeta. A més, tampoc cal ser un setciències per dir que els huracans seguiran produint-se a les zones on sempre es produeixen huracans.

L’interessant és quan es mullen amb coses com que a Perú “...El ex presidente Fujimori, saldrá libre de la prisión. Se hará un nuevo descubrimiento arqueológico que asombrará al mundo”. Aquesta si que no l’ha encertat. Fujimori segueix a la presó i potser si que s’ha fet alguna descoberta arqueològica per allà, però en tot cas el món no ha quedat gaire impressionat.

Una altra és que “Brasil será incluido en la OPEP y comenzará a exportar petróleo a los Estados Unidos.” He mirat la llista de membres de l’OPEP, i em sembla que de moment, doncs vaja, que Brasil no hi és.

Però la que m’ha arribat al cor és la que deia queEntre los países que se verán mayormente beneficiados en el 2009 está España, porque habrá un auge económico y consolidará sus lazos históricos con la mayoría de países del continente americano”... (Sense paraules)

Un científic que presentés uns resultats experimentals amb un índex d’encert semblant no tindria una carrera gaire prometedora. Però si ets astròleg, equivocar completament les prediccions es veu que és irrellevant. Quin xollo!

10 comentaris :

Alepsi ha dit...

Efectivament, el més trist de tot és que hi hagi gent que ho vegi tan normal... que jo pugui anar pel món catalogada com a Astròloga i dir: "durant aquest any tindràs molta sort en l'amor tot i que passaràs algunes malalties de tipus víric que faran que tinguis moments baixos". I que la gent flipi quan s'acompleixi!!!

Clar... és que una, que ha estudiat psicologia, en sap molt d'aquestes coses.... ¬¬

kika ha dit...

home, doncs a mi una bona tirada de tarot em faria pensar!

Carquinyol ha dit...

la del "auge económico en España" era de l'horòscop publicat al butlletí del PSOE, oi ? xD

Pensa que hi ha coses pitjors a Fem una proposta, i si no surt el que pensàvem... doncs és igual!... com ara el fem una proposta, i si no surt el que pensàvem... canviem el món, perquè està tot ell equivocat que practiquen masses polítics de baixa qualitat.

Alasanid ha dit...

Hi ha una cosa que m'agrada més dels horòscops i és que estan equivocats!

Vull dir que un Taure no és realment un Taure! Gràcies al moviment de precessió.

Gerard ha dit...

Doncs aquest horòscop té la seva gràcia.

Dan ha dit...

Alepsi. No hi podeu fer res els de psicologia? Es que e vegades hi ha raonaments que posen dels nervis!!!

kika. A mi també em faria pensar... que algú està venent informació privilegida sobre mi :-D

Carquinyol. Vols dir que no es limiten a fer una proposta... i oblidar-la per passar a un altre tema?

Alasanid. I per la presencia d'Ofiuc!

Dan ha dit...

GERARD. Ostres. Aquest si que no te preu. Els del 20 minutos cada dia es superen!

Clidice ha dit...

Vaja, l'actualització del meu blogroll ha fallat en alguns dels blogs i gairebé em perdo aquest :( serà perquè sóc cranc amb ascendent lleó? ^^

Hauries d'aprofitar per fer un post sobre el temps i si existeix el temps futur o no, així podríem saber fefaentment si és possible saber que passarà l'endemà, no per probabilitats sinó per determinisme pur i dur :P

Dan ha dit...

Clidice. Es un bon enfocament. però els seria igualals seguidors de l'astrologia. Si creus que la situació relativa d'un planeta respecte de la seva estrella afectarà les teves probabilitats de lligar, de trovar feina o d'estar malalt... es que creuras qualsevol cosa i ignoraràs qualsevol evidència en sentit contrari.

Dan ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.