divendres, d’abril 30, 2010

Polseres i preses de pèl

Hi ha una moda que apareix amb una certa periodicitat, s’escampa amb facilitat gràcies a unes campanyes de màrqueting ben pensades i, sobretot, al boca-orella, i en uns mesos acaba per desaparèixer sense més història que la d’uns espavilats que han guanyat una pasta gràcies a la credulitat de molts. Jo no n’he vist cap encara, o potser és que no m’hi he fixat, però parlo de les polseres que diuen que restitueixen l’equilibri del cos.

En realitat fan molt més que això. He mirat el que anuncien i diuen que: augmenta el nucli de força i energia del cos (que deu ser això?); l’equilibri i la coordinació; la resistència; el temps de recuperació (Això deu ser un error. Per anar bé hauria de disminuir el temps de recuperació); la flexibilitat i amplitud de moviment; ’enfocament i la concentració. D’altra banda també diuen que disminueix: El dolor (quin?); l’estrès; les lesions; la fatiga i les malalties motrius (de nou: quines?).

Quan una cosa tant senzilla com una polsera assegura tenir tants efectes, ja hauríem de posar-nos en guàrdia. Les coses no funcionen així. Però qui sap! Potser han fet algun avenç inesperat en la fisiologia o la medicina.

De manera que miro el que diuen que fa i com actua. I tornem amb la mateixa cantarella pseudocientífica que bàsicament no vol dir absolutament res:

POWER / BALANCE ® es un holograma que funciona a través de frecuencias que se encuentran en nuestro ambiente natural de las que ya conocemos de sus efectos positivos en el campo de energía del cuerpo. Esto ayuda a desarrollar el equilibrio, la flexibilidad, la fortaleza y bienestar general”.

No sona malament oi? De fet sona força bé, sempre que no sàpigues que és un holograma, que és una freqüència i com actua, quines hi ha als ambients naturals, i quins efectes tenen sobre l’equilibri.

Perquè si en tens alguna idea, l’únic que pots fer és riure (o plorar).

Segueixo llegit i tornen a sortir conceptes abstractes com biocamps o desequilibris energètics. Ximpleries barrejades amb referències a famosos científics de Harvard, que en realitat no especifiquen per enlloc.

Al menys, si que he trobat un que es va entretenir a fer la mínima prova necessària per veure si fan algun efecte. Va posar la polsera a un grup de persones que ignoraven si els posava la polsera de veritat o una de les que es feien servir per fer promocions contra el càncer o similars. Allò de provar les coses amb un grup control. I en fer-ho, no podia ser d’altra manera, troba que la polsereta no mostra cap millora.

Si més no, cap de les que prometien, perque una millora a les butxaques dels fabricants si que causa. Que fan pagar 35 euros per una polsera! Hi ha placebos molt més baratets.

Això de les polseres ja va tenir un temps d’èxit fa uns anys. Aquelles tenien unes esferes presumptament magnètiques que també tenien no se quants efectes fantàstics. Milloraven tot, des de la hipertensió fins la caiguda del cabell. I a sobre, hi havia farmàcies que “les recarregaven”!.

Amb el temps els que les porten acaben per adonar-se que han fet el préssec, que els han estafat i arraconen aquelles inútils polseres a un calaix.

El cas és que hi ha qui diu que es pot estafar a la gent perquè no disposa de coneixements per avaluar si allò és cert o no. Però, realment calen coneixements científics per veure que les coses tant boniques i tan fàcils mai són certes? Que no hi ha res que curi tantes coses sense més! Això no deixa de ser una versió moderna dels “doctors” que anaven pels pobles fa uns segles venent medicines miraculoses.

Que se n’ha fet del sentit comú?

19 comentaris :

Sergi ha dit...

35€ en cobren! Caram! No hi he prestat gens d'atenció perquè ja sé que aquestes coses són un frau, però no sabia que feien pagar tant, és una barbaritat. Pobra gent.

kika ha dit...

doncs jo em pensava que costàven més, ja que segons havia sentit les venen a les joieries...

Marta Contreras ha dit...

Repeteixo el que has dit al final: què se n'ha fet del sentit comú?

És que no ho puc entendre. Jo he vist força gent que en duu, cap de conegut, però els he vist pel carrer. Això sí, anaven molt enèrgics :)

martachka ha dit...

De fet, només cal veure tot el que venen aquests canals de telebotiga que han aparegut ara amb la TDT, i t'adones de les barbaritats que intenten vendre... i si ho venen deu ser que algú ho compra... Hi ha les falques de silicona per semblar més alt que no es noten geeeeeeeens, les cremes miraculoses que et fan perdre 20 kilos en una setmana sense passar gana i sense fer exercici, les sabates que fan que t'aprimis només portant-les, les pinces pels cabells súper originals de 60€ que jo he vist als xinos per 3€ o 4€, bé no acabaríem mai...

Carquinyol ha dit...

augmenta el nucli de força i energia del cos; l’equilibri i la coordinació; la resistència; el temps de recuperació; la flexibilitat i amplitud de moviment; ’enfocament i la concentració. uauuuuuu... o sigui, et transformen amb un Jedi !!!!!!!!!

Però en realitat això de l'holograma fa gràcia i tot xDDD en fi, res comparat amb amb l'elixir meravellós que llançaré properament: un creixercabells miraculós basat en el poder de la memòria de l'aigua que va recorrer la melena d'Isabel Pantoja...

Anònim ha dit...

Algunas personas cercanas a mí la llevan... ¡y son profesores universitarios! ¡de una facultad de biología! Aún hoy me resulta difícil de creer.

Dan ha dit...

XeXu. Es fer calers a partir de la credulitat del personal.

kika. Amb aquest preu no m'estranyaria. I si li posen un cristallet de quarz el faran més car i parlaran de les propietats cristaloenergètiques addicionals.

marta. Doncs sembla que és un sentit que ens vàrem deixar pel camí fat temps.

martachka. Buenoooo, les telebotigues son per fer una tesi doctoral sobre l'estupidesa humana. Com s'ho poden empassar?

Carquinyol. Mestre. Muntem una web anunciant aquest producte i veuras com riurem.

Dan ha dit...

Copepodo. Profesores de Biologia de la universidad!!!! No me lo puedo creer. Que mal que tenemos las universidades...

Rita ha dit...

Al bar on esmorzo la porten tots i n'estan encantats del bé que els va!

Em van dir que les venien a Natura, efectivament per 35 €. "Im prezionant"! :P

Clidice ha dit...

a mi em volien convéncer per comprar-ne una, davant la meva negativa va ser curiosa la cara de preocupació sincera que va fer per mi la persona que me l'aconsellava, com volent dir: "pobra noia! com es pot perdre l'oportunitat de la seva vida!". Vist que era el dia de Sant Impossible, vaig anar a fer un Euromillón, convençuda que, si em tocava, si que afavoriria el meu equilibri i un munt de coses bones més :P

Dan ha dit...

Rita. Normal. Després de gastar-te 35 euros no pots reconèixer que t'has deixat prendre el pèl. Es millor jurar que et sents de puta mare, que estas més equilibrat i que la líbido t'ha pujat pels núvols.

Clidice. Es genial que hi vegin en una pulsera la solució a problemes.

Lukas4 ha dit...

Els mitjans parlen de 300.000 polseres venudes a Espanya, entre 15 i 80€. No és estrany que els estafadors paguin diners a personatges populars per fer-los publicitat de l'estafa pura i dura. Tal com dieu, el nivell de seny hispànic fa plorar.

Mo ha dit...

Pel que fa al preu a mi em sembla que he sentit que eren més cares al voltant de 50€.
Un dia arriba a casa el noi que m'estava pintant el pis tot content!! em diu posat així, referint una determinada postura fàcil de desequilibrar, va fer força a un braç per desequilibrar-me i si va ser fàcil que perdes l'equilibri, em va posar seguidament la polsera i va repetir el el mateix i coi sorprenentment no vaig caure!!! ja se que costa d'entendre i jo tampoc m'ho acabo de creure tot el que fa la polsera però si que es cert el que em va passar.
Per cert no me l'he comprat ni penso fer-ho però bé volia explicar l'anècdota.
Apa bon dia!

Dan ha dit...

lukas4. Si. Això del seny no abunda gaire.

Mo. Saps perfectament el que va passar. La primera vegada no sabies qcom havies de fer força per contrarestar. La segona vegada ja tenies l'experienca de la primera i el cos va respondre amb més eficacia.
Pura fisiologia
Per això mai no ho "demostren" fen les coses en ordre invers

Jacob Marcé ha dit...

El preu és un dels factors estudiats en l'efecte placebo. Com més car, quants més diner pagues per una cosa, més alta la percepció que funciona. Si la polsereta per desequilibrats costes 2 euros la gent no s'ho creuria. Però 35 ... i resulta que també la venen a Farmacies!! com la Homeopatia... les flors de bach...

Un dia se n'hauria de parlar de les Farmàcies!

Si no estàn obligats només a vendre productes amb controls de qualitat quin sentit tenen?

Alasanid ha dit...

Ooohh.. Avui també en volia parlar al blog, bé, em sembla que enllaçaré aquesta entrada.

Si no ho recordo malament fa uns mesos al web tenien una explicació que combinava els efectes dels camps electromagnètics i frases dites per ni més ni menys que per Albert Einstein (de dubtosa procedència)

Em sembla que aquesta tarda m'ho passaré bé escrivint.

Sentit comú?? Cada dia em plantejo més seriosament d'incloure'l al llistat d'espècies en perill d'extinció.

PS, com no podia ser d'altra manera el gran cristiano ronaldo la porta en públic...

ximo ha dit...

Caldria veure el que cobren tots aquests que surten per la tele i amb la manega convenientment arremangada han estat ensenyant-nos la polsera dels C-----s els darrers mesos.
Ara que, el que s'ho compra.....

Laia ha dit...

ossstres... i jo no n'havia ni sentit a parlar d'aquestes pulseres!

Això de l'holograma és brutalment ridícul... Quina cagada tan gran, mare meva. El problema és creure's tot el que ens diuen i no parar-nos ni cinc minuts en informar-nos una mica sobre el que ens estan venent... millorar la flexibilitat amb una pulsera??? Equilibri? Si la majoria de la gent no sap ni quin òrgan és el que regula l'equilibri corporal, perquè sinó... és que fa riure!

Thera ha dit...

És trist, però és així... una bonica manera d'entretenir al personal. Mentre un porta la polsera i està pels magnífics beneficis que aporta s'allunya de les miseries més terrenals...
Finalitat: tenir-nos enganyats (i si a sobre sembla que ens agradi).